2011-07-18

Hemkört från Systemet?

Riksdagsledamoten Carl B Hamilton (fp) tycker att Systembolaget skall börja sälja sprit på nätet – och köra ut den till sina kunder.

Det vore ju ett steg mot bättre service. Och så här i sommartider finns det en annan sak man skulle kunna göra: Börja sälj kall öl i systembutikerna! Och kanske även några av de mer populära vita vinerna.

(Här på kontinenten finns det till och med kyld skumpa i vanliga butiker.)

32 kommentarer:

 1. Inte för inte kallas DN Debatt för "DN Utspel" :)

  /Johan

  SvaraRadera
 2. Hmmm, efter ett par år utomsockens så måste jag säga något om mina erfarenheter kring sytemet med Systemet.

  Ok, det är smidigt om man kan handla vin&sprit (även öl) i matbutiken, men:
  1, Personalen är helt obildad om varorna och vad de passar till.
  2, Kvaliteten är mycket skiftande, 180 kronors vin kan vara mycket sämre än 80 kronors vinet etc. (händer aldrig på systemet, såvida du inte har smaken i ändan).
  3, Du vet vad du får på Systemet och är en flaska "korkad" så kan du ta tillbaka den och få pengarna tillbaka.
  4, Personalen är ofta väldigt duktig och diskuterar gärna vad som passar till vilken mat.

  Till Systemets nackdel kan man nämna att är du ute i "spenaten" och inte beställer Explorer eller Falcon Export, se till att kunna artikelnummren annars ser System-personalen ut som fågelholkar.

  I slutändan vinner systemet med Systemet i mina ögon, men det beror kanske på att jag kan planera lite längre än näsan räcker.

  SvaraRadera
 3. Varför kan man inte gå en medelväg. Låt endast alkoholdrycker säljas i barer med rättigheter och tillåt endast att de brukas på baren, eller restaurangens område, samt att man tar bort skatt/moms på mat och dryck. På så sätt får man kontroll överdrickandet samt ökar arbetstillfällena inom restaurang branschen.

  SvaraRadera
 4. ...samt tar bort reglering av öppettiderna,låt barer få ha öppet dygnet runt.

  SvaraRadera
 5. ...samt att man tillåter alla andra droger inom samma system, de får endast brukas i barer. På så sätt blir inte bruk av droger något man prackar på människor på allmän plats. Och man kan även kräva att fullständiga rättigheter hos en bar kräver att det är fri entré till baren. Har man en konsert kan man ha inträde till den, men det ska finnas en bar med fri entré.

  Man kan endast reformera drogpolitiken om man är beredd att behandla alkohol likvärdigt som narkotika klassade droger.

  SvaraRadera
 6. Sen kan man skeppa alla drogade kunder via taxi till en station där de får nyktra till sig, innan de får vistas på allmän plats, man har en alkohol taxi som bara kör berusade människor.

  Skapa en drogkontrollerat samhälle i samhället som är separat från allmän plats. Det är den enda lösningen som kan fungera.

  SvaraRadera
 7. Skademinimering inom Folkpartiet; Hamilton(FP) talar i dag om att springschasar skulle kunna leverera varor från systembolaget, men Cecilia Malmström(fp) vill genomföra det totala kontrollsystemet vart våra pengar hamnar med hjälp av ny EU-lagstiftning.

  SvaraRadera
 8. Var det inte Jimmie Åkesson & Co som lät Säpo med sina fina BMW-bilar frakta hem spritlådorna från systembolaget till deras högkvarter i Almedalen?

  Don efter person heter det.

  Själva var de nog för packade för att köra.

  SvaraRadera
 9. @Matte

  Problemet är att jag inte vill betala för vad du vill ha för service.

  Vet inte riktigt var du varit utomlands men iallafall i Spanien, Tyskland och Holland/Nederländerna finns det både "lidl-sprit" och väldigt exklusiva välsorterade butiker med mycket kunnig personal.

  För att inte tala om att du kan gå till det lokala bryggeriet och få en väldig massa kunskap och gott öl :)

  SvaraRadera
 10. Matte,

  vilket systembolag har du varit på? Det finns inget ställe som gr mig så ledsen att gå in på som systembolaget. Butikerna är sorgligt trista. Personalen är i bästa fall endast sur.
  När jag skulle handla till mitt 50-årskalas kom jag in någon minut innan de stängde och lastade på rejält. Personen i kassan undrade varför jag kom och handlade så sent för de skulle gå hem.
  I lördags skulle jag köpa två burkar öl i Ystad. Det fanns ingenting som jag ville ha.
  Dessutom blev jag väldigt skeptisk när det stod på påskölen att den var utgående ur sortimentet. Då undrade jag hur gammal den övriga specialölen var.
  Nu dricker jag inte längre vin men inte i något annat land där jag har varit sorterar man vin efter prisklass. Man sorterar efter land och sedan distrikt.

  Slutligen vill jag inte ha en massa alkisar runt mig när jag handlar alkohol. Det förtar mitt nöje med att handla.

  SvaraRadera
 11. Jag retade mig mindre på Systembolaget som institution än på alkoholskatterna när jag bodde i Sverige. Sänk!

  SvaraRadera
 12. Neoliberal Agenda18 juli, 2011 19:16

  Man kan diskutera för eller nackdelar med Systembolaget, men i grunden är det ett sjukt system där man är villig att kasta helt fredliga människor i fängelse bara för de säljer vin till andra människor.

  SvaraRadera
 13. I slutändan vinner systemet med Systemet i mina ögon, men det beror kanske på att jag kan planera lite längre än näsan räcker.

  Du räknar upp fördelarna med Systembolaget som butik, inte fördelarna med *monopolet*.

  Du kan få handla dina varor på ett avreglerat Systembolag medan jag köper min öl på bryggeriet.

  Dessutom handlar dom fördelarna du räknar upp bara om sortiment och service, inte om alkoholens skadeverkningar eller statens inkomster. Så dina argument borde fungera exakt lika bra på tex bröd, frukt, bilar, kameror, mm, mm.

  SvaraRadera
 14. John: Fast man kan ju tillägga att det inte finns en speciellt skademinimerande verkan med dagens alkoholmonopol heller.

  Det är bara bogus och spel för idioterna i IOGT-NTO som verkar hata berusade människor.

  SvaraRadera
 15. Den största fördelen med en total avreglering är att alkisarna dör fortare.I synnerhet om man kopplar det till en total skattebefrielse som knäcker all offentlig vård.

  Det enda som då kommer att behövas är frivilliga donationer till fattiga som får uppgiten att husera alkisarna under deras slutstadium så vi andra slipper se dom på ligga gatorna.

  SvaraRadera
 16. Det blir intressant at se om Hamiltions barn barn kommer att kräva att den då legala narkotika industrin ska köra hem opium till folket.

  SvaraRadera
 17. Den största fördelen med en total avreglering är att alkisarna dör fortare.

  Det som förvånar mig är att dom rika nyliberalerna inte donerar mängder med åttioprocentig sprit till alkisarna så att dom dör extra snabbt.

  I synnerhet om man kopplar det till en total skattebefrielse som knäcker all offentlig vård.

  Fast det är ju iofs ganska najs att dom får lida ett tag i den ohyggligt ineffektiva offentliga vården -- sen är det ju ganska trevligt med en lång vårdkö att slinka förbi med försäkringskortet bakom örat.

  Det enda som då kommer att behövas är frivilliga donationer till fattiga som får uppgiten att husera alkisarna under deras slutstadium så vi andra slipper se dom på ligga gatorna.

  Fast fattiglapparna får ju iofs äran och den inre glädje det skänker att hjälpa sina medmänniskor. Ska dom få pengar också då? Det smutsar ju ner det hela lite, som om dom gjorde det för pengarna.

  SvaraRadera
 18. Det som förvånar mig är att dom rika nyliberalerna inte donerar mängder med åttioprocentig sprit till alkisarna så att dom dör extra snabbt.
  ---------------------

  Det finns inga rika nyliberaler.

  Dert finns rika som betalar nyliberaler för att springa deras ärenden.
  Rika behöver inte utopier.Dom behöver VERKTYG.

  SvaraRadera
 19. Fast det är ju iofs ganska najs att dom får lida ett tag i den ohyggligt ineffektiva offentliga vården.

  -----------------
  Du pratar om den korporativa offentliga sektor som skapats genom att både höger och vänsterregeringar anammat högerns och kapitalets globala krav på att få ta över dom skatter som tidigare hanterats av staten.

  Du pratar om förstadiet till ren fascism.Om kommunismens spegel.

  Mer än så har ni ju inte åstadkommit.

  SvaraRadera
 20. Fast fattiglapparna får ju iofs äran och den inre glädje det skänker att hjälpa sina medmänniskor. Ska dom få pengar också då? Det smutsar ju ner det hela lite, som om dom gjorde det för pengarna.
  --------------
  Nja ni kan ju hälla pengar över liken så slipper ni se dom.

  Det löser ju i alla fall era problem.

  SvaraRadera
 21. HAX, det är inte meningen att Systemet ska uppmuntra till spontankonsumtion. Supande ska vara en planerad och överlagd handling som åtminstone kräver den betänketid som krävs för att få ölen kall!


  I övrigt är Carl Hamiltons artikel väldigt märklig. Hamilton vill ju inte ändra den svenska alkoholpolitiken som sådan, utan vill modernisera dess uttryckssätt - eller vad man ska kalla det.

  Nå, i så fall förstår jag inte hur han kan mena att "perfekt service" är ett mål för Systembolaget. Systembolaget kan aldrig någonsin nå "perfekt service", eftersom själva principen med ett påtvingat detaljhandelsmonopol är att det INTE ska vara "perfekt service".

  Jag tycker inte man behöver vara bekymrad över privatimporten. Det krävs ändå en viss nivå av överlagd handling att privatimportera som torde vara svårt att förena med svår alkoholism. Om normalt funtade människor i större utsträckning väljer privatimport, so what? Det betyder väl inte att monopolen behöver konkurrera ut den affärsrörelsen. Privatimport från utlandet kan dessutom aldrig bli särskilt effektiv på att leverera till Sverige.

  Dessutom så har Systemet redan försäljningsombud långt ute på landsbygden, vilket gör att behovet av paketleverans där inte är så akut.

  Och, om man oroar sig för ungdomsfyllan så är det helt andra åtgärder som krävs. Då handlar det om att ge ungdomar fritidsaktiviteter och andra alkoholfria alternativ. Belöna de nyktra. Gör det ute att supa.

  SvaraRadera
 22. @John, Jonas och Erik
  Monopolet har en fördel, produkterna är faen så mycket billigare (och håller högre kvalitet) än vad de annars hade varit, på grund av monopolet!

  Jo, om du köper direkt från bryggeriet så kan det hända att du slipper betala en del av fraktkostnaderna som annars behöver tas med i priset, men bryggaren vet detta och kan därmed stoppa en hel del av detta i egen ficka och ändrar nog inte priset så mycket.

  Alkisar får ni nog leva med i livsmedelsbutikerna också. Specialbutiker har jag också god erfarenhet ifrån, men de är öppna som systembolaget och brukar vara grymt kunniga men inte särskilt breda.

  Och som sagt, Systembolag ute i spenaten är ju inte så där kul att besöka, hur var det nu?:
  "Stockholmare är smartare än lantisar!"

  SvaraRadera
 23. jag är en korkad svensk, så jag kan inte hantera alkohol, så staten skall reglera alkohol, så att jag inte råkar köpa en flaska rödtjut till söndagsmiddagen utan att planera det i förväg.
  jag är även för korkad att inse om jag köper en flaska rödtjut, som jag inte gillar, så kommer jag fortsätta köpa samma rödtjut bara för att det inte finns nån från systembolaget som säger vad jag ska köpa...
  Fuck it all... blir så trött... kommunistland...

  SvaraRadera
 24. Dessutom så har Systemet redan försäljningsombud långt ute på landsbygden, vilket gör att behovet av paketleverans där inte är så akut.
  -----------------------

  Nej men behovet för folkpartiet att profilera sig som frihetliga är akut och dom har ju redan kommit fram till att populism "is the way to go" och partiet fortsätteer därför att läsa Ulf Nilsons krönikor i Expressen som vägledning.

  SvaraRadera
 25. Och som sagt, Systembolag ute i spenaten är ju inte så där kul att besöka, hur var det nu?:
  "Stockholmare är smartare än lantisar!"
  -------------------------------

  Nej andelen idioter är sannolikt högre i Stockholm procentuellt än ute i landsbygden mken det är en ren gissning baserad på att Stockholm dra till sig folk.

  SvaraRadera
 26. matte,

  jag köper aldrig öl som Mariestad, Pripps Blå, Spendrups osv utan dricker hellre dyrare sorter. T ex är jag väldigt förtjust i Leffe. I sverige kostar den 19kr. När jag var i Spanien låg den på runt €1. Visst kan skatten förklara en del men bra öl kostar mycket mindre utomlands än i Sverige.

  Exklusiva och dyra viner är billiga i Sverige. Jan Guillous argument för systemet är att viner som utomlands kostar 2 500 kronor endast kostar 1 500 kronor på systemet. Det känns väldigt bra att subventionera hans vinkonsumtion...

  SvaraRadera
 27. Sedan är den extra tid man måste lägga ned för att ta sig till systembolaget för att köpa alkohol också en kostnad. Den tar man aldrig någon som helst hänsyn till.
  Dessutom är det en kostnad att ha massor med öl, vin och sprit hemma i stället för att köpa när man behöver.
  När jag bodde i Spanien hade jag aldrig någonsin alkohol hemma utan köpte när jag behövde. Nu när jag bor i Sverige har jag ett lager värt ett antal tusenlappar, helt i onödan.

  SvaraRadera
 28. Nu när jag bor i Sverige har jag ett lager värt ett antal tusenlappar, helt i onödan.

  Vilket får den lustiga konsekvensen att när du egentligen druckit lite för mycket (enligt nån moralist), så är det *lättare* för dig att öppna ännu en flaska i Sverige än i Spanien, där du måste gå ut för att köpa nåt.

  SvaraRadera
 29. Sedan är den extra tid man måste lägga ned för att ta sig till systembolaget för att köpa alkohol också en kostnad. Den tar man aldrig någon som helst hänsyn till.
  ----------------------------------

  Det är förjävligt.
  Jag hara aldrig fattat varför Ica etablerat sig hemma hos mig.Det måste vara Lo´s fel.

  I en fri värld har alla ett köpcentrum i sin lägenhet.

  SvaraRadera
 30. Exklusiva och dyra viner är billiga i Sverige. Jan Guillous argument för systemet är att viner som utomlands kostar 2 500 kronor endast kostar 1 500 kronor på systemet. Det känns väldigt bra att subventionera hans vinkonsumtion...
  .........................

  Ja det är ungefär som med bilprovningen, elmarkanden och tågen.

  Det är först när man får betala mer än det faktiska värdet för varan som man blir fri.

  SvaraRadera
 31. John,

  har inte tänkt på det men så var det. Dessutom drack jag aldrig något när jag kom hem efter en utekväll på puben eftersom jag inte hade något hemma. Det händer definitivt oftare i Sverige att jag gör.

  SvaraRadera
 32. Varför är det bättre fär dig som kund att betala mer än det faktiska värdet Jonas V?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.