2011-07-14

Med EU:s "bank-FRA" är alla rimliga gränser passerade


EU:s nya "bank-FRA" (se bloggposten nedan) väcker farhågor. Kommer staten och EU att ge sig innan de kan ta reda på allt om oss medborgare? Det verkar inte så.

Det finns massor med känslig information som går att få fram genom att titta på folks banktransaktioner. Medlemskap i politiska partier, till exempel. Prenumerationer på subversiva tidskrifter. Medlemskap i en swingers-klubb. Räkningar från psykologen. Det är bara ett par exempel på sådant som blir tillgängligt för myndigheter, byråkrater, politiker och eurokrater när EU nu skall börja granska alla våra bankaffärer.

Och det är onödigt. Är det något område där staten verkligen kan få fram information i efterhand - med ett beslut från en rättslig instans i ryggen - så är det väl banksektorn? Allt sparas ju. Länge. Men våra herrar och deras funktionärer tycker väl att det är enklare att bara behöva trycka på en knapp för att få fram våra liv på sina dataskärmar, kan man anta.

Det hela blir ännu jävligare om man tar in utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle i bilden. Allt vanligt folk gör blir de tvungna att göra på sätt som lätt kan spåras. Rätten att vara anonym urholkas, snabbt. (I dag måste de dansa schottis av glädje på Skattemyndigheten.)

Övervakning och analys av våra bankaffärer. Registrering av våra resor. Registrering av alla medborgares alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. FRA. Helhetsbilden är förskräckande. Men än mer förskräckande är att det inte pågår någon vredesglödgad samhällsdebatt om allt det här.

9 kommentarer:

 1. Ja, vem ska stå för debatten?

  Annie? MUF? Demokratiministern? Thomas Bodström?

  SvaraRadera
 2. Finns bara ett sätt att få upp debatten. Räkna fram hur mycket det kostar för medelsvensson.

  SvaraRadera
 3. Inför Almedalsveckan gjorde Svenskt Näringsliv några filmer om hur Sverige var för 30 år sedan. I fallet med övervakningssamhället har de totalt missat vad som händer för närvarande.
  Lyssna vad de säger efter 7 minuter

  Jag undrar om de gjorde det medvetet eller om det är en miss.

  SvaraRadera
 4. Problemet är att folk som vill dölja sina syften förmodligen redan idag är på nätverk som Bitcoin m.fl. Snart har Svensson lär sig hur man döljer sina pengar för skattemyndigheten och då börjar de riktiga konsekvenserna att synas.

  SvaraRadera
 5. Bank-FRA: Visst, SVT Rapport har skrivit en grej på webben. Annars hade det inte kunnat skrivits mindre i media om denna senaste galenskap om vi så hade haft censur...

  SvaraRadera
 6. Ha ha ha

  Folk bryr sig om regeringsduglighet
  regeringsduglighet regeringsduglighet och jobskatteavdrag jobskatteavdrag
  jobskatteavdrag jobskatteavdrag.

  Folk struntar i rättsstat, frihet, demokrati och principer.

  All makt till mig.

  SvaraRadera
 7. Det börjar bli riktigt otäckt nu och medelsvensson bara blundar och låtsas som om allt är helt ok!

  Vansinne säger jag bara...vansinne är vad det är!

  PP borde omedelbart går ut i papperstidningar och SVT och varna folket för konsekvenserna av detta!

  Detta är direkt livsfarligt för demokratin!

  SvaraRadera
 8. "Detta är direkt livsfarligt för demokratin!"

  Sie haben es nicht verstanden.

  Mänskligheten hotas. Det mänskliga i oss. Det mesta av det som är mänskligt i oss har vi gemensamt med djuren. Vi är ju faktiskt ett djur.

  Med teknikens hjälp byggs nu en annan varelse. Den som kontrollerar den varelsen har makten. Makten över människorna och djuren. Vem kan vi betro som innehavare av all den makten? Det är det diskussionen här handlar om. Men den diskussionen är irrelevant, för ingen människa/or kan betros med sådan makt. Varken HAX eller Dalai Lama. Fråga Kina eller de som får sina kommentarer avstängda av HAX när han tycker de går över hans gräns.

  Det är inte roligt eller lättsamt, men däremot ett faktum; om det tekniska djuret/monstret inte dör kommer det äta upp all frihet.

  SvaraRadera
 9. Ja, det som är allra mest skrämmande är att det sker nästan helt utan debatt, det är Niemölleriskt.

  "So this is how liberty dies, with thunderous applause.."

  -Magnus

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.