2011-07-14

Sommargräl: Engström vs. Malmström

Malmström
"Christian Engström är inte alltid så noga med sanningen, säger Cecilia Malmström om gårdagens kritik. Det är inte alls så att vi böjer oss för USA. Det är parlamentet här i EU som har beställt det här förslaget."
EU-kommissionär Cecilia Malmström beskyller piratpartiets ledamot i Europaparlamentet för att vara en lögnare. Från SVT Rapport på nätet.

Intressant. Vad sa vår Pirate MEP Christian Engström då i gårdagens SVT-artikel, som Kommissionär Malmström menar är lögn?

Engström riktade kritik mot att Swift-avtalet med USA resulterar i att man dammsuger information som även rör vanligt hederligt folk, som inte är misstänkta för något olagligt alls. Han riktade kritik mot att denna verksamhet sker utan tillräckliga garantier för vår integritet. Och han menade att vi inte skall införa något liknande i EU.

Engström påstod inte ens att gårdagens förslag från EU-Kommissionen är en konsekvens av det rådande Swift-avtalet och krav från USA. Den – förvisso korrekta – slutsatsen är det Malmström själv som drar. Från dagens SVT-artikel... "Malmström menar att det här är en förbättring jämfört med nuvarande system där data från Swift-systemet skickas till USA."

Eller är det denna mening i piratpartiets pressmeddelande som Malmström far efter? "Piratpartiet varnade för denna utveckling redan när det så kallade SWIFT-avtalet om utlämning av europeiska bankdata till USA diskuterades. Nu visar det sig, åter igen, att våra varningar var befogade."

I så fall blir det närmast komiskt. För att få igenom Swift-avtalet med USA lovade kommissionen Europaparlamentet ett eget europeiskt system. Piratpartiet och en del andra varnade för att det skulle leda till ett europeiskt bank-FRA. Men en majoritet av ledamöterna föll för kommissionens invit. Och nu läggs exakt det som piratpartiet varnade för fram. Det var väl snarare nästan... synskt?

Nej, jag blir inte klok på vad människan menar. Hur man än vänder och vrider på vad som sagts och skrivits – så finns det inget belägg för Malmströms påstående om att Engström är en lögnare. Inte ens med Malmströms egen definition av vad som är lögn. Det är bara ett hispigt påstående, rakt ut i luften.

Därmed inte sagt att det Malmström påstår att Engström skulle ha sagt är helt tokigt – i sak.

Swift-avtalet tvingades fram av USA. Den amerikanske vicepresidenten var personligen i Europaparlamentet och krävde att ledamöterna skulle ändra sitt Swift-nej till ett ja. Det nya förslaget om ett europeiskt bank-FRA är ett försök att göra USA:s terroristjägare nöjda ändå. Malmström säger det själv, när hon talar om "system där uppgifter kan hämtas om internationella transaktioner och analyseras här i EU istället för att skickas i sjok till USA". Det kan knappast tolkas på något annat sätt än att detta handlar om att hålla amerikanerna nöjda.

(Och som "bonus" får EU ett nytt övervakningssystem, vilket säkert smakar fågel för vissa.)

Det finns faktiskt en del humor i det här: Malmström pekar på något som Engström kunde (rent av borde) ha sagt, men aldrig fick tillfälle säga. Hon säger det däremot själv. Sedan påstår hon att det är en lögn, som kommer från Engström.

Spooky!

Så, vem är då en lögnare? EU-kommissionär Cecilia Malmström måste helt enkelt ha blandat ihop Engström med vad hennes eget, liberala samvetes röst – rimligen – borde säga.

Dagens SVT-intervju innehåller dessutom en intressant godbit: Malmström utesluter inte att det europeiska system som hon nu för fram kan komma att svepa med alla inrikes banktransaktioner. Well. Vad var det vi sa?

Engström

Gårdagens SVT-artikel (Engström)
Dagens SVT-artikel (Malmström)
Pirate MEP Christian Engströms blogg
Denna blogg om EU:s bank-FRA: Del 1 | Del 2

Avslutningsvis får vi väl tacka Cecilia Malmström för att hon hjälper oss att ge denna fråga den uppmärksamhet den förtjänar... ;-)

Uppdatering: Klamberg avslöjar att EU medvetet låter bli att ens utreda möjligheten att bara övervaka brottsmisstänkta personers ekonomiska affärer. Kommissionens utgångspunkt är granskning i bulk.

35 kommentarer:

 1. Jag tror att kommissionär Malmström behöver lite semester.

  SvaraRadera
 2. @Anonym,

  den semestern skall tillbringas i ett fängelse med bara vatten och bröd som föda.

  SvaraRadera
 3. Yes, Commissioner!

  SvaraRadera
 4. Selektivt minne är en kommissionärs bästa vän.

  Det kunde man ju ha räknat ut med baken. Men frågan är om man ens efter att man byggt upp egen kapacitet kommer att tillåtas få sluta skicka uppgifter till USA?

  Knappast!


  Frågan man måste ställa sig - nu när Obama budgetgrälar och allt - är om USA verkligen har råd med den här säkerhetsteatern. Det kan ju inte vara bra för den ekonomiska återväxten om folk undviker att resa till och inom USA om man ska bli nakenscannad eller tafsad på i skrevet av säkerhetspersonalen.

  SvaraRadera
 5. Med pirater i parlamentet blir politik kul och spännande igen.

  SvaraRadera
 6. This should convince everyone that Israel has officially lost its mind.

  TV pundit Glenn Beck gets a hero's welcome in Israel's parliament
  http://www.youtube.com/watch?v=Td5MVOwqnR8

  SvaraRadera
 7. Jag tror att Censilia mycket bekvämt valt att svara på underrubriken "EU böjer sig för USA" som förekommer i gårdagens SVT-artikel ovanför Christians uttalanden. Detta är rimligtvis något som är ditskrivet av SVT själva.

  Så istället för att ge svar på tal om sakfrågan kunde Censilia istället vända det till nån slags luddigt värderande av exakt hur mycket EU böjer sig för USA.
  Ett luttrat politikertrick när man inte kan försvara sitt eget fulspel.

  SvaraRadera
 8. ...åsså blir hon irriterad över när folk blir förbannade på henne.

  SvaraRadera
 9. Jag ber ber om ursäkt som säger det men hon är en patetisk statskramare som enbart vågar stoppa tummen i munnen i pappa överstatens famn...

  SvaraRadera
 10. Underligt att Hax och Malmström och Engström tycker så olika. Jag hade för mig att ni alla är (eller åtminstonne var) liberaler.

  SvaraRadera
 11. Vad får dig att tro att hon har ett samvete?

  SvaraRadera
 12. Tjenare Hax.

  Vad MEP Malmstöm sysslar med är inget annat än ett rent Ad Hominem angrepp, dvs ett ickeargument som går ut på att nervärdera motparten som person och på så vis föringa de argument som ställs i motsats till hennes egna.

  Att antyda att MEP Engstöm inte far med sanning kan, då denna typ av argumentation tyvärr all för oftast funkar hyfsat bra på ett omedvetet plan hos de som inte är insatta i ämnet som argumenteras, leda till att hans övriga argument i åskådarens ögon förminskas helt oberoende av vad som egentligen säges.

  Denna typ av knep används ofta för att dölja sina egna tillkortakommanden vad gäller motargument eller på grund av bristande kunskaper inom argumentationsteknik. Oftast, vad jag upplevt efter egna erfarenheter, används olika former av Ad Hominem för att skaffa sig billiga poäng hos åhörarna.

  Mycket fult.

  Vänligen
  Isaksson

  SvaraRadera
 13. @anonhym,

  vad får dig att tro att malmström är liberal? Hon är folkpartist. Folkpartiet är inget liberalt parti.

  SvaraRadera
 14. Malmström är nu inte MEP - parlamentsledamot - utan kommissionär

  SvaraRadera
 15. vad får dig att tro att malmström är liberal? Hon är folkpartist. Folkpartiet är inget liberalt parti.

  Jonas V du är så korkad, anonym pekar just på det faktum att folkpartister inte är liberaler. Du är för dum och trögfattad för att fatta det underliggande budskapet i hans text.

  SvaraRadera
 16. Att vi är USA:s lilla knähund är inget nytt, enda sättet att stoppa detta är att arrestera de 2% rikaste miljardärerna på jorden och ta alla deras tillgångar ifrån dem och släppa dem till försäljning på den fria marknaden. Det är de 2% rikaste människorna på jorden som bekämpar den fria marknaden, så därför måste dem bort ifrån sin maktposition, dem är tumören som måste tas bort. Så länge dem är kvar så kommer politiker vara verktyg åt dessa rika intressen.

  SvaraRadera
 17. ...Så när ska du Hax ta upp den relevanta frågan. Nämligen den rika makteliten som består av cirka 2% av mänskligheten. När ska du börja skriva om dem och om att vi måste arrestera dem och ta deras tillgångar ifrån dem. Denna maktelit skyddas idag av sådana som Hax eftersom han inte fattar att dessa rika människor hatar den fria marknaden och gör allt för att ingen annan ska få ha det lika bra som dem. För det skulle innebära i slutändan att deras standard skulle sjunka och de vill dem inte.

  Men Hax vägrar kritisera dem, för hans ideologi bygger ju på att man ska få bli rik. Problemet som han och många andra fejk libertariner inte fattar är att den rika eliten måste bort, arresteras och i värsta fall avrättas om de vägrar att låta sig fängslas och bli av med huvuddelen av sina tillgångar. Låt oss nämna några vid namn, Rockafeller, Rotchild och i sverige har vi Bonniers och Wallenberg, när ska Hax attackera dessa familjer för att vara den fria marknadens fiende. Eller ska han fortsätta att vara dessa monopolisters försvarare.

  SvaraRadera
 18. ...eller så kan vi låta rika dessa familjer få va kvar i sina maktpositioner, men då kommer vi inte heller att få en fri marknad. Det är väldigt enkelt antingen går man på kärnan som håller i denna maktkontroll eller så lurar man folk att titta på skådespelet politiker sysslar med.

  Det är väldigt enkelt man går över till Wallenberg som bor på Djurgårn i Stockholm, sätter handbojor på honom och ockuperar hans hus och säljer det på aktion till ett fri marknads pris. Men för att kunna göra detta krävs det att tillräckligt med människor fattar detta.

  Dessa familjer hatar den fria marknaden och står för en livsyn att det ska finnas människor som står över andra både när det gäller lagar och förmåner.

  Enda sättet att stoppa det är via arrestering, det är väldigt enkelt att se vilka som är de skyldiga. De personer som tillhör toppskiktet på 2% om ens det av de rikaste, är maffiafamiljerna som lever på oss andra medan vi arbetar hårt eller i värsta fall lever i svält här på jorden.

  Så länge vi inte talar om detta så är det bara slöseri med tid. Detta är den nutida adelmakten emot resten av mänskligheten.

  Finns det faror att ta tag i detta. Naturligtvis gör de det, vi som tar över kan också bli svin och utnyttja vår nya makt och skapa ett liknande system, så man måste alltid va på sin vakt. Men vi talar inte ens om denna maktelit och vikten av att störta dem. Det är om något ett demokratiskt problem.

  SvaraRadera
 19. Givetvis ska alla människor få en rättvis rättegång i domstol, så även Wallenberg, Bonniers, Rotchild och Rockafeller familjerna. Men de måste bli prövade i domstol och de har inte förtjänat sina tillgångar och de måste utredas hur de har manipulerat de politiska systemen i världen så att folk får de sämre medan de själva får mer makt och inflytande. Därförmåste folket sätta ner foten och man har rätt att som medborgare arrestera misstänkta brottslingar och om folk bara forskar så finns det tillräckligt med material för att just utföra dessa arresteringar baserat på misstanke för brott.

  Har man tjänat pengar olagligt så har man inte heller rätt till sin egendom, därför är det legitimt att ta dessa tillgångar ifrån dessa familjer medan man utreder brott. I en fri domstol är jag övertygad om att de alla skulle bli dömda.

  SvaraRadera
 20. Skillnaden idag är att våra kungar och kejsare arbetar i dolda med hjälp av deras tjänstemän politikerna som vi luras tro är våra riktiga folkvalda ledare som ska hjälpa oss. Man kan inte ändra det politiska systemet utan att arrestera dagens kejsare och kungar eller maffiafamiljer.

  Visst kan det finnas bra individer inom Bonniers, Rotchild, Rockafeller och Wallenberg familjerna. Dessa individer ska givetvis bli friade i domstol, så det är viktigt att domstolsprocessen går till på rätt sätt.

  Visst jag baserar mina uttalanden på misstankar, men det är grova misstankar och dagens domstolssystem är korrupt på många sätt eftersom de inte åtalar dessa misstänkta brottslingar. Ingen kan undgå att det finns ordentliga misstankar över hela världen emot dessa familjers politiska missbruk för egen ekonomisk vinning.

  SvaraRadera
 21. "Johan Tjäder sa...

  Malmström är nu inte MEP - parlamentsledamot - utan kommissionär
  15 juli, 2011 09:31 "

  Helt rätt.

  Jag skyller på den sena timme jag skrev inlägget på, och erkänner jag mitt misstag.

  Tack för rättelsen, Tjäder.

  Vänligen
  Isaksson

  SvaraRadera
 22. med andra ord, så länge kungen och kejsaren har makt, så spelar det ingen roll vem vi väljer i politiska val, för våra politiker kan aldrig bli mäktigare än kejsaren och kungarna via politiska val. Politikerna är invalda i en institution som idag kontrolleras av kejsarna och kungarna och maffiafamiljerna. Det enda man kan göra är att arrestera dessa misstänkta skurkar. That's it!

  Möjligen uttrycker jag mig lite slarvigt, det handlar om misstanke om brott, men misstankarna är så enorma att man inte kan hjälpa att redan måla ut dessa familjer som skyldiga. Därför är det viktigt att domstolar får utreda detta, som kan göra ett bättre professionellt jobb än vad jag kan göra. Men det kan bara ske via medborgararrestering och att man kräver nytt folk i domstolarna.
  Där ska fokus ligga, glöm det politiska tramsandet i EU, fattar ni inte att det bara är distraktion i långa loppet, om man endast väljer att tro att det är där man ska utkämpa striden för politisk frihet.

  SvaraRadera
 23. Företagen då?

  USA får ju reda på alla företagshemligheter och en enorm konkurrensfördel om dom kan se alla företagens transaktioner i EU!

  Konkurrensen sätts ju helt ur spel!

  SvaraRadera
 24. Jag råder ALLA till att börja med OPEN VPN och kryptering nu INNAN det är försent!

  SvaraRadera
 25. Försvinner banksekretessen helt nu?

  Någon som vet?

  Kan SWIFT/FBI/NSA/CIA/FDA/DEA nu gå rakt in och få ut mina kontoutdrag utan att fråga?

  Och se exakt var och när jag gjort mina bankomatuttag, vilka eBay-säljare jag gjort IBANN överföring till, om jag har autogiro till AFA, Palestinska hjälporganisationer, pedofilsexmissbruksterapeuter, Sverigedemokraterna, osv.?

  SvaraRadera
 26. Hax stäng av anonym access så vi slipper dessa tokar!

  SvaraRadera
 27. Putte: ja det är meningen.

  Men kan du inte stå för vad du gör kanske du skall avstå?

  SvaraRadera
 28. Hur ni överlever "The new world order":

  http://www.youtube.com/watch?v=tkx98ZFFwLA&feature=related

  SvaraRadera
 29. Instämmer med anonym 10.21
  "stäng av anonym access så vi slipper dessa tokar!"
  Men varför skriver 10,21 anonymt :-(

  SvaraRadera
 30. Bo Bengtsson du är en trögfattad gubbe, likt nazistsympatisörerna i Nazityskland som inte märkte av någonting. Allt var ju hyfsat bra under kriget för medelklassen i Tyskland, många trevliga minnen.

  SvaraRadera
 31. En storm i ett vattenglas och ett tecken på att PPs politik har nått vägs ände.

  SvaraRadera
 32. Bo: Mera effektfullt att göra det anonymt. ;-)

  SvaraRadera
 33. nejtillpirater: Din lilla övervakarfjant varför tar du inte och blottar dig på torget.

  SvaraRadera
 34. Neoliberal Agenda18 juli, 2011 19:22

  Har inte mycket övers för Malmström.

  Jag kommenterade hennes blogg, en helt legitim invändning mot det hon skrev. Det var inget personangrepp, ingen hätsk ton eller något ovidkommande.

  Kommentaren raderas. Det är sådant som man är van att se på s-info.se eller i kommunistdiktaturer. Hon vill ge intryck att debatten är fri, men i grunden är den hårt modererade för att passa det budskap hon vill föra ut.

  SvaraRadera
 35. @Neoliberal Agenda

  Jag håller inte med. Det går att få kritiska kommentarer på Malmströms blogg.

  Det går till och med att få svar på frågor.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.