2011-08-31

Centern väljer Lööf

Annie Lööf  blir ny ledare för centerpartiet. Grattis!

Detta var den tydligast liberala kandidaten till posten. Vilket skapar oerhörda förväntningar hos oss liberaler. Och säkert en del misstänksamhet bland en och annan odalbonde.

Efter FRA-omröstningen har Annie en hel del att bevisa. Kommer centerpartiet att bli ett parti som slåss för integriteten, på riktigt? Kommer partiet att ta strid inom regeringen för medborgarnas rätt till privatliv? Här vill jag bli positivt överraskad.

Det skall naturligtvis även bli intressant att se om Lööf och Federley (som är föreslagen som ledamot i partistyrelsen) kommer att kunna, vilja och orka lyfta andra liberala profilfrågor. Lyckas de, då kanske centern får tillbaka lite av det moment det hade i valrörelsen 2006. Då - när unga, frihetliga människor var entusiastiska över att rösta på (c).

Detta skall bli intressant. Vart det bär hän lär vi väl få veta i samband med Lööfs installationstal på partistämman nästa månad.

SvD | DN | Aftonbladet | Expressen | SVT

Bloggar: Motpol | Magnus Andersson | Federley | Peace, Love & Capitalism | Ring Broman | Lars-Ericks blogg | Who is John Galt?

31 kommentarer:

 1. Ska bli intressant att se vilket jobb Alexander Bard får i partiet.

  SvaraRadera
 2. Som moderat som gillar liberalt tänkande känns det riktigt bra med ett liberalt centerparti som påverkar alliansens kompromisser.

  Ideologierna behövs nu när världen håller på att förändras och både den finansiella och reala ekonomin är i gungning, när allt är osäkert behöver det tänkas efter lite djupare.

  Om sedan Kd börjar med en aktivare förvaltning av det konservativa idéarvet och både M och Fp fortsätter vara praktiska och ta verkligheten på allvar har vi alliansnirvana, dvs en politisk apparat som kan tugga sig igenom utmaningarna med liten risk att hamna fel. Jag har svårt att tänka mig att det skulle bli i närheten av lika bra med bara ett dominerande parti.

  SvaraRadera
 3. Nu kommer många liberaler inbilla sig att centerpartiet kommer börja föra en massa liberal politik.

  Ingerö, Norberg mfl. kommer alla lägga sin röst där 2014 och de kommer så klart bli grymt besvikna.

  Om och om igen upprepar sig samma visa. Liberaler luras sig själva till att förtrycka andra människor.

  SvaraRadera
 4. För länge sedan försökte jag bli konsekvent och fullständigt liberal, det funkade inte utan tog man det till sin spets vart det absurt. Lite lustigt var det knarkliberalernas yttersta "knark är gott och nyttigt" falang som var katalysatorn för den insikten.

  Blir centern liberalare kommer jag att med ännu större glädje hälsa på dem när vi har gemensamma manifestationer på torget.

  Man måste hålla politiken praktisk och inte försvinna in i sekterismens dimma där man till sist blir ensam. Jag hoppas på fler liberaler i vad Pp kallar "gammelpartierna".

  SvaraRadera
 5. SäS:

  Nästan alla människor jag kryssat i val har blivit skogstokiga.

  SvaraRadera
 6. Med tanke på att Annie Lööf har Margaret Thatcher som förebild får man bara önska och hoppas att Centern åker ut ur riksdagen...

  SvaraRadera
 7. Jag tycker det är synd att FRA-omröstningen är så glömd i dag. Det fanns en hätskhet uppifrån i den frågan som fick mig och andra att ifrågasätta det svenska politiska systemet.

  Annie Johansson och Fredrick Federley stjälpte nejet till FRA genom rävspel. Hade de varit öppna med sina ja-röster från början hade andra röstat nej.

  Fredrick fick ta mycket skit för sitt ja. Annie mindre, förmodligen för att hon var kvinna och höll lägre profil.

  Jag har sedan dess undrat vad det var man sa till dessa två quislingar bakom kulisserna. Hur kunde man få dem att göra en sådan kovändning? Att gå från stark skeptisism till att rösta ja med försäkringar om större integritetsskydd, försäkringar man snickrat ihop under ett par timmar, helt utan utredning som annars är brukligt.

  Tja, nu vet vi. Antingen är du slut som politiker, eller så kan du gå långt, mycket långt ... Tänk stort, Annie. Tänk väldigt stort. Ungefär så sa man nog. Bitarna faller på plats och allt är väldigt logiskt.

  Grattis till väl spelade kort, Annie. Ibland måste man kompromissa för att kunna påverka så mycket mer på annat sätt, i det här fallet genom att bli partiledare. Men hos mig har Annie (i likhet med Fredrick) noll förtroende. FRA-frågan var för stor för detta strategispel, och jag finner det djupt tragiskt att denna stora förändring i det svenska samhället inte diskuterats mer.

  SvaraRadera
 8. Jag ser inte på vilket sätt det är positivt överhuvudtaget. Om FRA-Annie lyckas locka fler liberala väljare till centern så kommer ju det enbart att leda till att de, precis som 2006, blir grundligt lurade. Hon kan ju knappast ändra något i den faktiska politiken eftersom hon uttryckligen säger i en intervju idag att det viktigaste är att sitta i regering, dvs att göra som moderaterna säger.

  Jag hoppas verkligen att hon blir den sista partiledaren för centern som riksdagsparti. För ett centerfritt Sverige 2014!

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Centern är på väg ut riksdagen om de försöker föra en "liberal" politik i hax anda. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med folk som gillar den politiken i Sverige eller något annat land.

  SvaraRadera
 11. Annies och Fredricks stora misstag - utöver att de till slut tvingades vika ner sig om FRA - var att i efterhand försöka framställa det som en seger.

  "Det här är skit. Vi gjorde vad vi kunde, men klarade inte att stå emot. Vi är besvikna. Motståndet fortsätter." hade varit en mycket bättre approach.

  För övrigt tycker jag fortfarande att det är märkligt att man kritiserar de som försökte stoppa FRA (men misslyckades) hårdare än de som är rena FRA-kramare.

  SvaraRadera
 12. Hax: Är det verkligen så konstigt? Jag tror att man kritiserar dem av samma anledning som man tycker att det är ännu mer upprörande när (allt annat lika) en demokrati sysslar med tortyr än när en diktatur gör det, eller att en vän som hugger en i ryggen är värre än en avlägsen bekant som gör detsamma. Förväntningarna ökar på den person som är insatt i frågan, och egentligen "vet" vad som är rätt och fel och ändå inte agerar i linje med detta, i jämförelse med den som är o- eller felinformerad.

  SvaraRadera
 13. Jo. Kanske det.

  Men jag vågar i vart fall påstå att de verkligen försökte och att de tog fighten. Jag såg det på nära håll.

  Men visst finns det en stor besvikelse...

  SvaraRadera
 14. Nja, jag har också kluvna känslor inför valet av Annie.
  Det är dock möjligt att hon tillfredställer Hax mera än mig.
  Möjligen blir vi båda besvikna betr FRA_lagen.

  Och nog lär det dröja längre än till installationstalet innan vi riktigt vet var vi har henne.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2011/08/kluvna-kanslor-infor-annie-loof-c.html

  SvaraRadera
 15. Jag hoppas inte ni tror att detta ska innebära ens en millimeter mer liberalism?

  Då lever ni i en drömvärld. Annie har visat att hon inte har en egen vilja eller kapacitet att fatta egna beslut.

  Annie är en sådan politiker som hade röstat ja til lhitler osm rikskansler.


  FRA, vi glömmer inte.

  SvaraRadera
 16. "Misslyckades" är ett väldigt snällt sätt att uttrycka det. "Sa att de skulle försöka stoppa det, men ändrade sig i sista stund för att rädda sina karriärer" är nog närmare sanningen.

  SvaraRadera
 17. Om man ska se en ljusglimt i det hela så är det väl att stödet varit så pass brett. Det ger en tydligare mandat att vara just liberal eftersom det är Annies profil.

  Huruvida det kommer att ske eller ej är en helt annan fråga.

  SvaraRadera
 18. Sedan skall vi inte glömma att det skall skrivas ett nytt partiprogram. Vilka som blir ansvariga för det bestäms av den nya partistyrelsen. Dem bör man nog ta ett snack med...

  SvaraRadera
 19. När hon först påtalade att hon har Dagny Taggart som förebild och sedan röstade ja till FRA lagen så blev det kvarstående intrycket av Annie "mycket prat och lite verkstad" ...

  SvaraRadera
 20. Jag skall inte argumentera emot, för det kan jag inte.

  Men nu är det som det är. Den mest liberala kandidaten är föreslagen som ledare för (c).

  Förmodligen får man ett bättre utfall om man uppmuntrar henne att driva en liberal agenda än om man kissar i hennes frukostflingor.

  SvaraRadera
 21. Att kissa i hennes flingor låter dumt ;)
  Men inte tusan kan man bara glömma ett sådant svek heller. Alldeles för många politiker som kommer undan med att tiden sopar igen spåren av gamla synder. OK om hon hade erkänt sitt svek och pudlat, men både hon och Federley försökte i efterhand framställa sig själv som "vinnare" som gjorde att FRA blev mycket bättre tack vare dom. Gör mig riktigt less...

  SvaraRadera
 22. @HAX:
  '"Det här är skit. Vi gjorde vad vi kunde, men klarade inte att stå emot. Vi är besvikna. Motståndet fortsätter." hade varit en mycket bättre approach.'

  Vilket hade varit en lika stor lögn som att hävda att det var en seger. Vilket motstånd var det som fortsatte från dessa två? Vad har de gjort i frågan sedan deras svek?

  Både upptäckte att deras karriärer skulle abrupt ta slut om de gick mot emot vad alliansen ville. Och valde vad de ansåg var viktigast.

  Att en FRA-motståndare kan gratulera Lööf efter vad hon gjorde...

  SvaraRadera
 23. För övrigt tycker jag fortfarande att det är märkligt att man kritiserar de som försökte stoppa FRA (men misslyckades) hårdare än de som är rena FRA-kramare.

  En anledning var att Annie och Federley bestämde sig för Ja i sista stund. Det krävdes bara fyra ledamöter och som jag minns det så hade vi Camilla, Birgitta och Karl Sigfrid. När A&F försvann så föll korthuset. Hade vi vetat det från början så hade vi kanske kunnat bearbeta andra.

  Federley hade också haft en hög liberal svansföring innan. Jag kom bla.a ihåg en intervju i Nyliberalen inför valet 2006 där han gav ett väldigt liberalt intryck. Många röstade på (c) och personkryssade Federley just för att att han skulle stå upp för liberala principer vid situationer som dessa. När han inte gjorde det så blev många besvikna ... och kritiken hård.

  Den här sången sammanfattar det hela bra.

  SvaraRadera
 24. Om C går till val som Alliansen spelar det ingen roll vem som är partiledare. Det är ändå Reinfeldt som sätter dagordningen och svingar piskan.

  Rösta på ett parti utanför sjuklövern om du vill ha förändring.

  SvaraRadera
 25. Raimo: Det är väl en åttaklöver numera? Eller har SD några radikalt nya idéer förutom sin invandringspolitik?

  SvaraRadera
 26. Över 40% av Centerpartiets röster består av bönder - odalbönder. Dessa bondjävlar(även jag) röstar på Riksdagens liberalaste parti.
  Vi får se vid nästa val om ni akademiska liberaler röstar på det som ligger närmast ideologin eller om ni till skillnad från bönder är en sekt. Det kommer också att som i ditt inlägg, HAX, vida sig om era fördomar har vuxit fast.

  Frågan är - har ni tänkt påverka alls ?

  SvaraRadera
 27. Vilket parti ska dom bönderna som idag är beroende av Eu subventioner rösta på när den nya generationen sektliberaler tagit över partiet och meddelar att vi ska handla där det är billigast och inte där det är skattesubventionerat?

  SvaraRadera
 28. ANNM: Bra fråga. Jag tycker SD gör sig bäst i den position dom är nu, som irritationsmoment. Om något block får egen majoritet eller om SD tas med i något block blir dom genast mindre intressanta.

  SvaraRadera
 29. @Peter Wagenius
  Sluta prata om "liberala", när ni röstade Ja till FRA försvann all er trovärdighet.

  Öppenhetsmanifest? Ja visst, herr Reinfeldt.

  Ät min purjo.

  SvaraRadera
 30. Re:anonym
  Vi bönder litar på att när riktiga liberaler tar över så skrotas också monopol på sprit, vin och öltillverkning. Vi kan ta mycket väl hand om våra produkter och förädlar dem gärna själva. Dessutom litar vi på att vi får samma villkor som resten av Europa. Skulle våra ideologiska vänner svika oss, lägger vi ner och planterar gran i resten av Sverige också. Jag har hört att den utsikten gillas, särskilt av asfaltbarn. Andra arbeten är oss inte främmande, vi är vana allt annat än 8-timmarsdagar. Jag ger mig faan på att det blir någon timma över för att chilla också.
  Hör av dig! Billig bulk kan du få på storsäck, om du är hungrig.

  SvaraRadera
 31. Re: Rille
  Så det liberala paketet består endast av FRA frågan? Jag blev också grymt besviken. 56 år på nacken har jag och önskar se en del liberala steg medan jag har någon nytta av dem.
  Kom igen när du har fått av dig blöjan och har rösträtt.
  Du tillhör tydligen sekten. Åter - har ni tänkt påverka alls ?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.