2011-08-31

Att hålla ögonen på...

Under hösten kommer EU-Kommissionen att lägga fram ett förslag om att man skall kunna beslagta kriminellas egendom.

Naturligtvis finns det inte så mycket att invända mot att man tar ifrån skurkar deras byte eller att myndigheterna driver in skulder som är relaterade till böter och skadestånd. Men sedan blir det krångligare.

Kan man med säkerhet säga att en iPad, en bil eller en hemmabio kommer från inkomster från brottslig verksamhet? Kan man med säkerhet säga vem i ett hushåll en storbilds-tv tillhör?

I USA - där man redan gör på detta sätt - finns många exempel på övertramp, misstag och fall där rättssäkerheten har åsidosatts.

Är detta alls en fråga som bör hanteras på EU-nivå?

Detta måste vi hålla ögonen på.

6 kommentarer:

 1. Men varför inte göra det som ett automatiskt straff vid alla former av lagöverträdelser, inklusive brott som ger ordningsbot som straff, och det ska gälla alla framtida tillgångar och även ens egen person,a.k.a. slaveri.

  Då kan vi använda alla av dem där kriminella till gruvdrift tex o spara på miljön genom att använda mänsklig arbetskraft istället för dieselslukande maskiner.

  SvaraRadera
 2. Ett generalfel som finns i USA är när myndigheter själva kan nyttiggöra pengar eller utrustning som beslagtas.

  Det är bra att alla sådana inkomster försvinner långt in i den statliga budgeten, t.ex. till amortering av statsskulden, och inte har någon som helst koppling till polisens eller rättsväsendets kassaflöde.

  Att ta ifrån brottslingar egendom är bland de effektivaste påföljder som finns, det kanske t.o.m. är effektivare än fängelsestraff då det slår mot möjligheterna att begå avancerade brott och det som brottslingarna kan använda för att få status i samhället. Det är en påföljd som kan göra den hippa seriekåkfararen som är kung på krogen till en lodis.

  Samtidigt är det en påföljd som kan missbrukas oerhört mycket. Det vill till att staten inte är "hungrig" efter dessa inkomster och att de inte börjar användas mot småbrott. För en korrupt stat vore den ett perfekt verktyg gentemot statens fiender som t.ex. kräver demokrati.

  SvaraRadera
 3. Jag har ingen aning om var gränsen går för det EU kan åstadkomma inom rättsväsendenas funktion i de olika medlemsnationerna.

  Jag ville bara förstärka att beslagtagande av brottslingars tillgångar är rättslig dynamit som det går att göra mycket gott och mycket ont med.

  SvaraRadera
 4. *snark*

  /Det sovande folket.  (Japp, det sovande folket sover alltså vidare)

  SvaraRadera
 5. Det här är inte en EU-fråga. Det finns inget som helst skäl att anta att inte medlemsländerna kan reglera det här själva. Därmed borde förslaget falla på Eubsidiaritetsprincipen. (Ett ord som sällan används).

  Hur som helst så finns det i Sverige lagar om förverkande av egendom så problemet är ju löst.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.