2011-08-23

Finanskrisen: Hjälm på!

Johan Norberg skriver om finanskrisen på DN Debatt. Det är en rysare. De siffror han nämner borde få de flesta att bli bleka om nosen.

Norbergs recept är rakt på sak. Låt länder som Grekland gå i konkurs. Länder som inte ligger lika illa till måste räta upp sina statsfinanser – och liberalisera för att få fart på tillväxten.

Jag vet många som inte vill höra talas om något sådant. Men, hemskt ledsen – önsketänkandets tid är förbi.

Om politikerna inte ens begriper de fyra räknesätten och fortsätter med de röda siffrorna, då kommer det att gå åt helvete på allvar.

Problemet är inte bara att länder som Grekland spenderat som druckna sjömän på landpermis – och att de måste reda ut den oreda de ställt till med. Och det blir minst lika knepigt om vi istället får ett ekonomiskt sönderfall där dessa länder går sin egen väg. Då kommer det att vara en oemotståndlig politisk impuls att börja trycka mer pengar, för att komma ur skuldkrisen med inflationens "hjälp". Men det innebär samtidigt att värdet på medborgarnas besparingar – till exempel deras pensioner – sjunker i samma takt. Och kommer det att bli ett jävla liv. Då talar vi om att själva demokratin kan sättas i gungning.

Det är närmast ironiskt. Eurons "one size fits all" passade inte alla. Vilket man ju kunde räkna ut på förhand. Om krisländerna stannar i euro-samarbetet, då blir de ekonomiska och politiska påfrestningarna för till exempel Tyskland och Frankrike – som får betala notan – ohållbara. Kliver Grekland & Co å andra sidan ur euron/EMU, då kan nästan vad som helst hända i dessa länder.

Frågan är: Kan vissa länder gå i konkurs och ändå vara med i Eurosamarbetet? Det rimliga svaret borde vara nej. Men det kanske ändå måste bli så.

Det politiska ledarskapet på EU-nivå förefaller närmast granat-chockat. Allt man klarar av är att säga är att man vill ha mer av det som försatt oss i den situation som vi nu befinner oss i.

Men, nej. Mer centralstyrning, mer kommandoekonomi och mer regleringar är precis vad Europa inte behöver just nu. Men som vi kommer att få, om politikerna får som de vill.

Det är rätt uppenbart varför Reinfeldt & Borg har börjat varna för att vi svenskar inte kan känna oss säkra – om lavinen går.

12 kommentarer:

  1. Tyvärr inget överraskande men tydligen blir man förvånad när skulderna kommer ikapp som politiker >_<

    SvaraRadera
  2. Hur understår du dig att jämföra sjömän med politiker? Sjömännen spenderade sina egna surt förvärvade pengar utan att låna.

    SvaraRadera
  3. Skuldsanering under ordnade former är att föredra. Det är lätt att hålla med om det.

    Nu finns det ju inget som heter konkurs när det gäller nationsstater, ty en konkurs innebär ju dels att man tillsätter en konkursförvaltare, dels att verksamheten vanligen likvideras eller rekonstrueras.

    Det som behövs är en ackordsuppgörelse. Och det kan mycket väl innebära både att skulder skrivs av och att lånen förlängs med existerande villkor (dvs. lägre ränta) som Norberg är inne på.

    Det kräver dock att man har koll på budgetunderskottet - för det kommer ju knappast att gå att låna mer pengar till rimliga villkor.

    Det man lätt glömmer när man talar om egen valuta och devalvering är att det tricket funkar eftersom löner och skulder minskar lika mycket. De nominella värdena behålls.

    Men om Grekland lämnar EMU så kommer bara lönesidan att minska. Skulderna torde ju förbli noterade i euro. Man kan ju knappast tvinga någon att byta bort sina fordringar i euro mot någon annan valuta.

    Överhuvudtaget funderar jag på hur man tänker sig att det ska gå till. Löner i den privata sektorn är ju avtalade i euro. Arbetsgivaren kan inte bara byta, kanske inte ens om arbetsgivaren är staten.

    Det enda staten kan påverka är vilken valuta skatter ska betalas i. Men det hjälper inte Greklands problem på kort sikt.

    SvaraRadera
  4. Som matematiker kan jag inte annat än skaka på huvudet åt alla dessa felinformerade människor, som skyller euro-krisen på Grekland och EU.

    Det finns ingen som helst matematisk anledning till att Greklands vårdslösa nationalekonomi skall behöva påverka eurons värde det allra minsta.

    De kan lätt klara sig undan krisen med rätt stålbad (lägre utgifter och högre inkomster). Detta vare sig de har euro, drachmë eller snäckskal som betalningsmedel.

    Euron är det bästa som hänt världsekonomin. Den har reducerat USAs världsdominans vad gäller internationell handel, och deras möjlighet att skyla över sina egna misstag med hjälp av tryckpressen.

    Tråkigt bara att inte Sverige varit med och bidragit till eurons framgång. Enligt senaste statistik är den svenska kronan nu den nionde största valutan i världen.

    De enda som jublar över att vi envisas med massor av olika valutor är växlingsinstituten. De omsätter ofattbara 4 biljoner dollar per dag (300 miljoner kronor per sekund), och kolla gärna skillnaden mellan köp- och säljkurs, så ser du att de tar tio procent i förtjänst på alla transaktioner.

    Plus de löjliga små avgifterna som skall förleda oss att tro att det är det enda de tjänar. Svenska FOREX omsatte 40 miljarder kronor förra året. Tio procent på det...

    SvaraRadera
  5. "Kan vissa länder gå i konkurs och ändå vara med i Eurosamarbetet?"

    Vad händer om en delstat går i konkurs? Kan den har kvar dollarn?

    Länder och delstaterna over there är snarlika i storlek och problematik.

    Eller är skillnaden så totalt mellan länder och delstater att frågan är irrelevant? Vi talar ju ändå om samma storleksförhållanden.

    /Petter

    SvaraRadera
  6. @Björn Felten

    Nä, om det bara vore Grekland så skulle man kunna ta det med ro.

    Det är bara det att det som händer i Grekland kan bli någon form av prejudikat.

    Problemet är alla banker som lånat ut pengar. Det kan man inte hindra dem från att göra enligt principen om fri rörlighet för kapital. Men medlemsstaterna är var och en för sig ansvarig för att ta hand om kollapsande banker hemmavid. Det är inte bra. Irland och Island sitter i skiten nu på grund av det.

    På Island sjönk valutan och urholkade därmed människors besparingar. Folk var inte så roade av det.


    Men i stort sett så är detta ingen kris för Euron, men det passar många väldigt bra att påstå det.

    SvaraRadera
  7. @Petter N

    En amerikansk delstat får inte ha egen valuta. Enligt Artikel 1 sektion 8 i konstitutionen har endast Kongressen rätt att ge ut pengar.

    Det ska gå väldigt långt innan en delstat blir konkursmässig. Man har ju faktiskt beskattningsrätt. Dessutom så finns det ju en federal regering som mer eller mindre lagligt kan tillföra resurser. Men det förutsätter ju att den federala regeringen själv har råd med det.

    Ett annat exempel är Kalifornien som började ge ut skuldsedlar i stället för betalning. Då skaffar man sig gratislån som långivaren inte kan säga nej till.

    Så jämförelsen är relevant och skillnaderna är i praktiken inte så stora.

    SvaraRadera
  8. @Petter N

    Den stora skillnaden mellan euro-länderna och USA:s delstater är att euro-länderna fortfarande har förhållandevis god självbestämmanderätt över sin ekonomi.

    En bättre jämförelse hade varit hur det hade sett ut om vi hade haft en särskild glesbygdskrona i Sverige.

    SvaraRadera
  9. Johan Tjäder, en stat kan bryta vilka avtal som helst, problemet är hur mycket det kostar i förlorad trovärdighet. Förlorad trovärdighet försvårar handel, gör människor mindre villiga att arbeta och investera och försvagar många av statens maktmedel.

    SvaraRadera
  10. @Magnus Redin

    Statens rätt att beskatta sin befolkning ger den automatiskt en ganska bra trovärdighet.

    Den grekiska staten skulle förmodligen klara sig rätt hyfsad genom en ackordsuppgörelse. Efter en sisådär fem år så skulle nog det mesta vara glömt - även om effekterna förstås kan sitta kvar längre.

    Men det kräver ju att man inte har något budgetunderskott så att man måste låna mer. Dessutom kräver det nog att man kortar löptiderna för att hålla ner räntorna vilket förstås är ett trassel men något man kan få leva med.

    SvaraRadera
  11. "Euron är det bästa som hänt världsekonomin. Den har reducerat USAs världsdominans vad gäller internationell handel, och deras möjlighet att skyla över sina egna misstag med hjälp av tryckpressen."

    Trams! Av vilka matematiska anledningar har dollarpressarna mist sin funktion genom att Euron finns?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.