2011-08-20

Karln har ju rätt!Titta och lyssna, noga. Karln har rätt. Och han har modet att säga sanningen rakt i Maktens ansikte.

Visst, Nigel Farage är en smula för nationalistisk för min smak. Han har en del märkliga typer i sin partigrupp i Europaparlamentet. Men – han har rätt.

(Youtube-klipp tack: Mollemand)

23 kommentarer:

 1. Jag kan ge Farage rätt i en sak, och det är att det demokratiska statsskicket hotas om inte staten kan leva upp till det som medborgarna förväntar sig.

  Det är en sak som man måste vara extremt vaksam för.

  I övrigt har jag svårt att se vad grekerna skulle tjäna på att få en skräpvaluta.

  SvaraRadera
 2. Det är sant att vissa länder aldrig skulle ha släppts in i Eurosamarbetet, och de som är med skulle ha tvingats hålla sig till reglerna. Icke desto mindre, vi har inte haft några fler krig mellan EU-länderna sedan andra världskriget och många av tendenserna som europeiska politiker har skulle ha gjort livet surt för medborgarna även utan ett EU eller euron. Om integrationen i Europa går över i disintegration (eller 'splittring', om det är ett bättre svenskt ord) och 30-talsnationalism så köper jag ett medborgarskap på Dominica (http://www.mysecondcitizenship.com) och lämnar den här kontinenten.

  SvaraRadera
 3. Johan: Frågan är vad Grekerna tjänade på deras nuvarande skräpvaluta om ens något...

  SvaraRadera
 4. Varför har det blivit extremism att vara emot vänsterns ekonomiska politik? Kan det bero på dess företrädares massiva förekomst överallt i samhällets alla lager och dess omfattning och dess virala angrepp i hela systemets själva byggställning? All kritik numera klassas ju som (höger)extremism. Detta måste bero på något sjukt i hela det mediala informationssystemet.

  Det är ju en politik som måste förneka grundläggande koncept om det mesta i verkligheten för att kunna fungera rent intellektuellt. Hur länge måste man ha duperats för att så villigt och okritiskt köpa den skruvade logiken i vänsterns ekonomiska och finansiella lösningar?

  En ekonomisk ism som i grunden förnekar att folk skall ha finansiella medel för sin egen del och att allt istället tillhör staten, för den vet bäst vad folk skall ha och vill ha.

  Det är fan inte utan att man blir smått religiös på kuppen och hoppas att nästan vilken högre fantasiartad makt som helst kommer och räddar oss från västvärldens ledares välmenande socialistiska inkompetens och deras chicken-race med ögonbindel mot armageddon.

  Vad som helst alltså, för att slippa verkningarna av detta besinningslösa ekonomiska hån mot demokrati, sunt förnuft och vanligt folk (alltså, jag menar det folkflertal som inte har för vana att upprätta parlament på gator och torg och klubba sina beslut med gatsten och käppar och knytnävar).

  SvaraRadera
 5. Det intressanta är att Farage hela tiden ligger en bra bit före utvecklingen. När han varnar, då blir han hånad och utbuad. Sedan får han rätt och blir än mer avskydd av makthavarna.

  SvaraRadera
 6. Jag har polerat upp min kristallkula och det kan vara så att det finns något där. Jag skall försöka hur som helst:
  Jag ser hur nationalstaterna kommer att bli förlorarna i krisen. När EU-kommissionen har styrt upp de Euroländer som har finansiell kris, så kommer de inte att släppa tillbaka makten till ländernas parlament. Till slut kommer vi få ett gemensamt finansdepartement. Vid första misstaget som drabbar hela Euro-området så kommer folket undra "hur avsätter vi klåparna".
  Frågan är då om Eu faller ihop eller folken kommer att kräva direkt demokratiskt inflytande. Troligtvis det senare, men jag köpte en billig kristallkula, så det är lite osäkert. ;)

  SvaraRadera
 7. "Det intressanta är att Farage hela tiden ligger en bra bit före utvecklingen."

  Äh, en av mina nationalekonomilärare talade om precis vad som skulle hända och varför redan på 1900-talet.

  Fast före andra politiker är han väl. Fast det är iofs inte en jättebedrift.

  SvaraRadera
 8. Farage är en skicklig demagog och han har rätt på flera punkter - framför allt när det handlar om bristen på demokrati.

  Men det han ger är bara en aspekt av den hela sorgliga historien. Han anmärker exempelvis inte att "de stackars grekerna" inte alls hade något emot att under många år spendera andras pengar som fulla sjömän. Det är när notan ska betalas som folk plötsligt upptäcker hur odemokratiskt och centralstyrt EU är.

  Det ursäktar inte bristerna i EMU men man bör vara medveten om att alla dessa länder som nu varit/är på gränsen till att haverera var mer än villiga deltagare då EU öste pengar över dem.

  SvaraRadera
 9. Om man vore kristen fanatiker så skulle man säga att djävulen frestar och dårarna tar emot.

  Det betyder ju inte att "djävulen" är oskyldig på något sätt...

  SvaraRadera
 10. @Ssargon

  Grekerna hade en lysande möjlighet att utveckla sin ekonomi genom tillgång till en världsvaluta med låg ränta. Investeringar i produktion, infrastruktur och forskning hade växt den grekiska ekonomin på ett hälsosamt och långsiktigt sätt.

  Men i stället för att investera så slösade grekerna bort pengarna på konsumtion. Det gav glädje för stunden, men inte så mycket tillväxt att betala lånen och räntorna med.

  Frågan är nu om Grekland ens om 100 år får låna till de låga räntorna igen. En lysande chans som försuttits. En grekisk tragedi.

  SvaraRadera
 11. Johan Tjäder. Vilka kompetenser, konkret, hade gamla kaféägare och fiskare för att lyfta landet med "investeringar i produktion, infrastruktur och forskning"? Du är inte som vanligt och svävar i det blå?

  SvaraRadera
 12. Tycker nog inte att Farage var så väldigt tidigt ute. Många länder har varit i problem länge. PIGS har varit ett begrepp sedan före finanskrisen.

  Och det här att man inte kan devalvera det har ju varit uppenbart sedan Maastrichtavtalet 1992.

  SvaraRadera
 13. @Johan Tjäder. Ge alltså ett trovärdigt scenario på hur Grekland på några år hade kunde skifta sin ekonomi till "tysk nivå".

  Generellt brukar fattiga länder ha en potential att lyfta sig (som t ex Indien), men då har de dels en fungerande autonom ekonomi (inkl egen valuta) med tillräcklig frihet, dvs låga skatter och företagsvänligt klimat. Grekland är väl ett land med rätt starka vänsterpreferenser.

  SvaraRadera
 14. magnus123:

  Grekland består nu inte bara av fiskare och kaféägare. Grekland har också en industri och dessutom en stark handelsflotta. Atens universitet är ett av de äldsta i Sydeuropa.

  Men det man inte har det får man skaffa sig. Det borde pengarna ha gått till. Inte till pension vid 55.

  SvaraRadera
 15. Johan Tjäder,

  vet du om att tyskar i snitt går i pension före greker?

  SvaraRadera
 16. Jonas V:

  "vet du om att tyskar i snitt går i pension före greker?"

  Länka gärna till något om det.

  SvaraRadera
 17. Larsa,

  det var en artikel i Der Spiegel som tog upp några påståenden om Grekland och Tyskland. Jag skall försöka hitta den.
  Enligt den artikeln gick greker i snitt i pension vid 61,9 års ålder och tyskar 61,5.

  Johan Tjäder,

  om Grekland inte hade euro skulle inga krispaket behöva göras för dem för att rädda euron.

  SvaraRadera
 18. @Jonas V

  Krispaket lär inte hjälpa ändå.

  Läs med fördel Andreas Cervenkas krönika i dagens SvD: Siffrorna som avslöjar varför krisen är kvar

  Att sluta duscha och bara använda deodorant för att hålla sig fräsch är en metod som långsiktigt inte imponerar på omgivningen. Politikernas snabbt ihopsnickrade finanskriskurer har på samma sätt handlat väldigt mycket om att bota symptomen och väldigt lite om att ta itu med grovjobbet.

  Grekerna köper mer än de säljer. Oberoende av vilken valuta man har så håller inte det.

  Nödlån, stabiliseringsfond och nya finanspolitiska ambitioner har inte på något sätt angripit detta huvudproblem och jag tror en stor orsak till det är att alla tror att det här är ett euro-problem, när det egentligen handlar om den inre marknaden och frihandel.

  SvaraRadera
 19. @Jonas V

  Pensionsålder lär bli ett problem i alla europeiska länder, men den som har råd kommer alltid att kunna sluta jobba tidigt. Den som inte har råd tycker jag inte ska räkna med att någon annan ska betala.

  SvaraRadera
 20. Farage har rätt i mycket, speciellt att det är en skandal att medborgarna i EU-länderna körs över men att dom ekonomiska problemen beror på Euron, det är trams.

  Det verkliga problemet med Euron är att den är FÖR ÄRLIG. Med euro så kan inte politiker trixa och devalvera bort problemen, dvs sänka inkomster fast man delar ut lika många kronor. Nej,man tvingas spara,sänka löner,effektivisera eller avskeda om man inte kan betala.

  Man måste alltså hantera problemen som ett vanligt företag och detta kan ju vara lite besvärligt.

  Hade iofs varit kul om företag hade skött sig som länder.

  -Grabbar vi har problem med att betala lönerna så Lasse körde i gång sedelpressen i källaren. Här vassego.

  En nationalekonoms lösning för SAAB månne?

  SvaraRadera
 21. Det må vara sant att många nationalekonomer länge har sagt det Farage säger om euron, men jag kan intyga att bland politikerna i Bryssel är det inte många som har sagt det överhuvudtaget, och än mindre före Farage.

  De allra flesta politikerna i parlamentet, och precis samtliga icke-valda tjänstemän på kommissionen, har en mental bild där det är självklart att EU ska utvecklas till en allt tätare union på alla sätt, för att till slut bli ett enda land.

  I princip alla (utom Farages grupp EFD, Piratpartiet och lite löst folk på vänsterkanten) delar den här visionen om en allt tätare union. Det gör att det blir som en sorts överideologi som i praktiken kommer före och trumfar ut alla andra andra argument (som exempelvis om ett förslag är bra eller dåligt i sak). Leder det i riktning mot att EU blir mer likt en riktig stat blir det per definition någonting bra för dem som lever i den här mentala bubblan.

  Det här gäller allra mest för EU's "regering" kommissionen, som ju enbart består av icke-valda eurokrater, men stämmer på en majoritet av parlamentarikerna också, tyvärr.

  SvaraRadera
 22. He reminds me of the kid who said that van Rompuy is parading stark-spanking naked.

  On second thought ... he is that kid.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.