2011-09-25

Ekonomin är som ekonomin är


Jag är inte ekonom. Verkligen inte. Men låt mig ändå fundera högt över den finanskris som slagit in över oss i våg efter våg, under flera år nu.

Under denna period har politikernas makt över ekonomin ökat. Den ekonomiska friheten har minskatMan behöver inte vara ekonom för att ana ett samband. Det finns till och med skäl att tro att allt politikerna förmår göra är att göra saker och ting värre.

Ekonomin är som den är. Den är en följd av de faktorer som påverkar den. Vissa saker är helt naturliga i det ekonomiska "eko-systemet". Andra är konstruerade, påtvingade och framstressade av politiker – vars agenda mest handlar om röstmaximering, om att utöka sin makt och om att motivera sin egen existens.

Ett ekonomiskt system som får sköta sig på egen hand – i lugn och ro – tenderar att vara självbalanserande. Samtidigt säger all erfarenhet att politisk styrning av ekonomin bara orsakar störningar i dess balanserande och självläkande funktioner.

Låt oss göra några nedslag i vad politikerna sysslat med:

I USA skapade man ett system där människor som inte hade råd ändå fick möjlighet att ta lån, för att köpa hus. Man undrar: Hur tänkte de då?

I Europa har man byggt upp ett valutaområde där helt väsensskilda ekonomier är låsta till en gemensam ränta och växelkurs. Hur tänkte de då?

Om banker går dåligt, då går staten in och räddar dem istället för att låta dem i konkurs. På så sätt kan illa fungerande banker hålla sig kvar på marknaden, istället för att lämna plats åt nya. Och systemet föder en inkompetenskultur, där banker inte behöver sköta sig på marknaden eller ta ansvar. Hur bra är det?

Det pumpas in skattepengar i industrier, företag och branscher som inte längre är konkurrenskraftiga. Detta gör bara problemen värre på sikt och fallet hårdare, när det till sist ändå kommer. Vad är tanken med att använda medborgarnas pengar för att göra saker och ting värre?

Man kan dessutom fundera över vad en omfattande välfärdsstat med höga skatter ställer till med. Höga skatter innebär att staten bestämmer över en stor del av medborgarnas konsumtion. Staten styrs av politiker. Och politiker är inte kända för att vara känsliga för marknadens behov och mekanismer. Skapar inte detta ett onödigt trögt system som är dåligt på att använda rätt resurser på rätt ställe? (För att inte tala om vilket slöseri det är att inte låta medborgarna välja de alternativ som passar dem själva bäst.)

Det otäcka är att kommandoekonomin breder ut sig allt mer, så gott som överallt.

USA är i dag en byråkratisk stat – med stela välfärdssystem – som sitter fast i en skuldfälla.

I EU deltar till och med liberaler, kristdemokrater och konservativa i dansen kring förslag som till sin själva natur är rent sovjet-socialistiska.

Samtidigt anpassar sig de stora företagen till detta nya, politiskt styrda system – och bygger tillsammans med andra särintressen upp en korporativism, som är både tveksam och farlig.

Resultatet blir att ekonomin håller på att stressas sönder. Den får aldrig det lugn och den ro den behöver för att hitta balansen igen. De självläkande mekanismerna ödeläggs hela tiden av politiker med hybris. På så sätt skapas ett nervöst, instabilt och störningskänsligt system.

Denna häxdans fortsätter, i ett allt högre tempo och med allt större insatser. Man kan undra vart det kommer att barka hän.

Kanske har det mesta redan gått över styr. Det är som bekant lättare att göra fisksoppa av ett akvarium, än tvärt om.

12 kommentarer:

  1. Nog har du rätt alltid och det första man skulle starta med för Europas del är att skrota Lissabonfördraget samt lägga ned EU-parlamentet där du själv arbetar.
    Men, allt löser sig till sist ändå även om det blir hårda tag. Euroland kommer att gå i backen med en smäll.

    JB

    SvaraRadera
  2. Som ekonomisk lekman så skall man väl inte yttra sig men jag tar chansen att inte bli helt mosad:

    Enligt en snabbt förbipasserande uppgift, hört på P1 för några veckor sedan, så skulle Greklands del av EU:s ekonomi vara 2 %. Om det är riktigt hur kan dessa två sketna procent fälla 98 %.

    Även om man slängde in Irland och eventuellt några andra små problemländer så borde det helt enkelt inte gå.

    Här måste finnas en "gravad hund"!

    Och du HAX:en, var hittar man statistik som den jag efterlyser?

    SvaraRadera
  3. You are preaching to the choir.

    SvaraRadera
  4. smörbristen i sverige som är en med jämna mellanrum återkommande pinsamhet för Arla och EU och marknadskrafterna måste väl vara ytterligare ett exempel på fåtalskonkurrens, politikers inkompetens och EU-hydrans byråkratkoloss oförmåga att veta vad alla armar håller på med? Har inte EU ett smörberg?

    SvaraRadera
  5. När västvärlden nått konsumtionsmaximum, likt en höjdhoppare som når 2.40, så blir det svårare att fortsätta att utvecklas, det blir helt enkelt omöjligt att konsumera så mycket som det skulle behövas för att ekonomin skall fortsätta fungera.

    Därför kan vi inte fortsätta att bara prata om jobb till alla och låtsas att det är 1960. Vi måste istället börja prata om viktiga riktiga saker som VILKA jobb som skall utföras och även VEM som skall äga vad. Speciellt viktigt blir detta i ett samhälle där arbetskraften, inom en inte alltför avlägsen framtid, kommer att utgöras av robotar.

    SvaraRadera
  6. mrKafka,

    det finns losningar pa konsumtionsmaximum med. Tex att loner betalas delvis ut i form av konsumtionskuponger som maste shoppas upp inom en manad.

    Eller hogre skatt, och staten konsumerar at dig.

    SvaraRadera
  7. Ja herre, Jisses Kafka! True Colors!

    Du tror på allvar att det finns ett givet antal jobb i ett land ungefär som det bara finns ett givet antal sittplatser i en biosalong?

    Om du lyfter blicken ur sagoboken så kan jag tala om att det finns hur mycket jobb som helst att utföra i ett land, alltid och det finns (borde finnas) hur mnånga som helst som är beredda att betala för att få detta arbete utfört.

    Men när länder "begåvas" med socialister i maktposition så får vi som vi har det. Då skrivs människans livsbetingelser om fullständigt.

    Saliga äro de saktmodiga, ty de skola besitta jorden...de behöver inte bara vara en insikt kommen från världens mest lästa sagobok, utan det säger även nåt om människans natur...

    Konsumtionsmaximum? Har väl aldrig hört nåt så obildat. Sätter en peng på att du har bestämda uppfattningar om sagobegreppet Peak Oil oxå? [facepalm]

    SvaraRadera
  8. ..."Vi måste istället börja prata om viktiga riktiga saker som VILKA jobb som skall utföras".

    Sätter en peng till på att du VET vilka som skall diskutera och utföra denna begränsning av jobbfloran i ett samhälle???

    Skulle inte förvåna mig om du gått på Handelhögskolan oxå?!

    SvaraRadera
  9. ..."Vad är tanken med att använda medborgarnas pengar för att göra saker och ting värre?"

    Rädda jobben, de vill få folk att tro att det är politikerna som ser till att det är folk som har jobb eftersom de i och med sånt här huvudlöst agerande ju faktiskt kan visa att de har makt att göra NÅT...även om konsekvensanalysen landar i att det är fullständigt korkat.

    Det enda politiken tror att den behöver göra är att svara upp mot sitt eget myntade och konstruerade begrepp 'handlingskraft'. Det enda sätt de kan visa handlingskraft på är att slösa vilt med en alldeles för stor del av folks intjänade och sen beslagtagna lön.

    Så länge vi inte tydliggör villkoren för den här cirkusens forlevnad så kommer den fortsätta...och de enda hedervärda personerna är de som kritiserar och tar avstånd från idiotin.

    Det är det enda man kan göra mot EU-idiotin och den övriga rikspolitiken för vi är endast vattenlöss på en blåvals hud. Vi är endast verktyg och gisslan i det politiska etablissemangets klor, tro inget annat, trots det fagra talet, den milda rösten och det lutande huvudet och de blinkande, långfransade ögonlocken och de knäppta händerna i knät.

    SvaraRadera
  10. "Ekonomin är som ekonomin är". jag hade hellre sett att det stått, "Ekonomin är inte så som ekonomin borde vara".

    SvaraRadera
  11. ..."Det otäcka är att kommandoekonomin breder ut sig allt mer, så gott som överallt."

    Fråga er vilka det är som har mest att förlora på om dessa kommandoekonomier skulle avvecklas och ekonomierna skulle börja skötas på ett sunt och förnuftigt sätt enligt marknadernas spelregler?

    I första skedet är det ju de lismande företagen som stuckit upp sin tunga alldeles för långt i dajmkrysset på regeringsmakten. I andra steget är det ju regeringsmakten och alla departementsnarrar och sen i tur står deras sykofanter, osv...

    Det finns en ocean av intressen som sluter upp bakom regeringar och deras handlingskraftiga maktidiotier bara för att de tjänar på det...för stunden.

    Kolla bara in SOLYNDRA-skandalen som Obamaadministrationen är orsak till.

    Hundratals miljoner i lånegarantier eftersom FÖRETAGET försäkrade Obama om att deras produkt är framtidens energilösning.

    Ett halvår senare stod 1100 personer utan arbete. Tjosan!

    SvaraRadera
  12. Det här med ekonomi har blivit ganska intressant de senaste krisåren. Jag lutar mer åt de ideér som den amerikanska presidentkandidaten Ron Paul
    ( www.ronpaul.com ) har, minimal regering och så nära 0% i skatt man kan komma. Men nu är man ju fogad och inslipad i vårat socialistiska land så då har man ju alltid höra att "det går inte".

    Många verkar tro att sjukvården skulle haverera och vi skulle få fattigstugorna tillbaka om nu landet Lagom skulle följa ideérna från den amerikanska konstitutionen istället.

    Så vad tycker ni andra om den amerikanska konstitutionen, är dessa grundlagar en bra väg att gå?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.