2011-09-07

Sök skydd! Men var?

Den tyska konstitutionsdomstolen har i dag gett sitt OK till att landet fortsätter betala räkningen för andra euro-länders lättsinne. Så den fruktade turbulensen uteblev. Men än är dagen inte slut, bör man kanske tillägga. Och de ekonomiska och politiska problemen kvarstår.

Det verkar som om de europeiska bankerna just nu har nerverna utanpå kroppen. I en sådan situation räcker det med att någon gör något dumt - eller bara överreagerar - för att cirkusen skall börja.

Mest högröd i ansiktet verkar UBS vara. I en rapport spekulerar banken kring till exempel omfattande företagskonkurser, den internationella handelns död, bank-kollapser och inbördeskrig i euro-krisens spår. Hoppsan.

Från EU:s sida talar man mest om att möta krisen med åtgärder som... tja... kanske bara gör den värre. Typ ökad centralstyrning, mer överstatlighet på det ekonomiska området, fördjupad "integration", fler brandkårsutryckningar från ECB, Eurobonds, EU-skatt och naturligtvis mer makt till Bryssel och Frankfurt över medlemsstaternas nationella ekonomier.

"Never Waste A Good Crisis!"

Grundläggande ekonomiska principer och de fyra räknesätten tycks dock inte stå speciellt högt i kurs.

5 kommentarer:

  1. Frågan är ju vad som händer när Fritzen inte längre vill låna ut sina kreditkort till PIIGS länderna...kapitalblödningen torde ju dränera reserverna ganska omgående. -Vilka mer finns det som kan betala?

    SvaraRadera
  2. Personligen hade jag hoppats på att de skulle underkänna utlåningen. Som det ser ut nu så ökar skuldsättningen och problemen ackumulerar och skjuts på framtiden. Hellre turbulens nu än jätteturbulens senare. Eller har jag missat någon mirakelmedicin?

    SvaraRadera
  3. Håller med Chrille. En grekisk konkurs är fortfarande en abstraktion. Därför hade det antagligen varit avskräckande och lärorikt för Grekland, banker och andra länder att låta Grekland konka. När pensioner och offentliga löner uteblir och banker gör reella förluster så är det inte längre flummiga ekonomiska teorier, då är det allvar.

    SvaraRadera
  4. Det jag undrar är hur du kan veta att du har så jävla rätt jämt och alla andra fel? Ibland får man för sig att du är en Don Quijote.

    SvaraRadera
  5. Beholder: Wow, intresseklubben antecknar vad du tycker.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.