2011-10-24

EU: En ytterst diskret statskupp. Typ.

Det räcker med att ägna EU förstrött intresse för att inse vad som gäller: De politiker och byråkrater som vill ha "fördjupat samarbete" - det vill säga mer överstatlighet, mer centralstyrning och mer kommandoekonomi - de ger sig aldrig. Aldrig!

Om de inte kan få som de vill genom att utnyttja eller dupera den demokratiska processen - då väljer de andra vägar.

Vilket för oss till den pågående euro-krisen. "Never waste a good crisis" heter det ju.

I den allmänna oredan efter förra veckans krismöten passade ministerrådets president, Herman von Rompuy, på att lägga fram ett förslag om ett "finansdepartement" för EU. Med makt över budget och finanspolitik i medlemsstaterna.

Bakom sig har han en armé av politiker och eurokrater med en synnerligen expansiv agenda. De har väntat länge på detta tillfälle.

Om det blir som von Rompuy & Co vill - då handlar det om den enskilt största och mest dramatiska maktöverföringen i det europeiska samarbetets historia. (Om du tittar noga, så har frågan om fördragsändringar redan smugit sig in i krissamtalen.)

Detta är en idé som vuxit fram utanför den demokratiska beslutsprocessen - bakom stängda dörrar, i en maktelit med ambitioner som gränsar till hybris. (Även om de förväntar sig att Europaparlamentet så småningom snällt skall sätta sin stämpel av demokratisk legitimitet på projektet - ställt inför fullbordat faktum.)

Var går egentligen gränsen för vad som kan definieras som en statskupp?

15 kommentarer:

  1. Nyckelfrasen är väl just "Never waste a good crisis."

    Får har väl i denna debatt varit intresserade av konkreta lösningar av euro-krisen, utan snarast tagit den som språngbräda för annat.


    Själv har jag börjat fundera på om inte Sverige ska ha en fyra-fem valutor minst. Det här med en gemensam ränta för områden med helt olika förutsättningar verkar vara rena snurren. Härmed lanserar jag därför följande valutor

    Stockholmspengen - för Stockholms län
    Göteborgsmyntet - för Göteborg med omgivning
    Malmömarken - för Malmö och kranskommuner
    Glesbygdskronan - för glesbygd i Svealand och Götaland
    Norrlandsdalern - för hela vår norra landsända

    Riksbanken kan få ha ansvar för alla dessa fem valutor, men med fem olika direktioner som bestämmer räntan för varje region. Stockholmsbörsen kommer att få nya affärer i form av valutaterminer. Arbetslösheten kommer att vika sig fort när lönekostnaderna kraftigt sjunker. Allt kommer att lösa sig.

    SvaraRadera
  2. Just det. EU överheten spelar smutsigt hela tiden. Det finns ingen som helst anledning att försöka föra en konstruktiv och rationell debatt om EUs mål och inriktning.

    Nu är det maximalt motstånd som gäller. Spela på varje tänkbart missnöje. Hetsa vänstern med att EU är ett högerprojekt. Hetsa högern med att EU är ett vänsterprojekt. Hetsa Grekland mot Tyskland och Tyskland mot Grekland. Hetsa Norrr mot Söder och Söder mot Norr. Osv.

    Undergräv Institutionernas legitimitet. Men argumentera inte för ett utträde utan för att stanna och slåss och obstruera.

    Stoppa EU till varje pris.

    SvaraRadera
  3. David Bergkvist24 oktober, 2011 17:34

    Se det från den ljusa sidan: när EU-kraterna använder sin nya makt på ett korkat sätt och EU:s ekonomi därmed går ännu sämre än den redan gör, så kommer Fredrik Reinfeldt få skulden för detta (eftersom svenska folket inte kommer tänka på att det inte längre är han som styr). Och det kommer vara rätt åt honom, eftersom han ju frivilligt låter EU ta över.

    SvaraRadera
  4. Johan Tjäder: Vi har olika räntor i landet, du får betydligt mera rabatt på bankens officiella ränta om du kommer från ett storstadsområde.

    SvaraRadera
  5. Nigel Farage says EU president Herman van Rompuy has the charisma of a damp rag and the appearance of a low-grade bank clerk.

    http://www.youtube.com/watch?v=lqovTGjYjM4

    Jag ställer mig samma fråga, vem är han?

    SvaraRadera
  6. Och här:

    http://www.youtube.com/watch?v=R5mwOYNOH9g

    SvaraRadera
  7. Anta att EU-byråkraterna lyckas samla den formella makten hos sig, vad skall de då göra med den och hur har de tänkt sig behålla makten? De har ju inte ens klarat av att sköta en valuta.

    SvaraRadera
  8. Egentligen är lösningen på Greklandsproblemen löjligt enkel, låna inte ut mer och förstatliga dom banker som går under på grund av detta. Man skulle så klart gjort detta redan för ett år sedan, nu blir det dyrare men är klart görbart. Dom 1500 miljarder som bankerna förlorar får vi alla tillsammans täcka upp för. Det blir ett par tusen per person. Om man gör detta så vinner man flera saker. Grekland kan starta om, EU's medborgare tar över ägandet av bankerna och kapitalisterna ser vad som kan hända om dom missköter sig.

    SvaraRadera
  9. En ganska lätt lösning vore att stoppa bidrag till företag. Då faller ju iof hela EUs (Frankrikes) jordbrukspolitik som är så viktig för vem?
    Egentligen vore det inte helsvårt att spara sig ur krisen, såsom Sverige under Person, typ. Men EU har andra planer...

    SvaraRadera
  10. Men även i Sverige! Företag är större bidragstagare än folk. Känns sisådär.
    Lite större Micro-lån vore bättre och inget stöd till industrier som bevisligen klarar sig själva.
    Lobby ftl (for the loss)

    SvaraRadera
  11. Anonym @ 24 oktober, 2011 17:55

    Och olika räntor funkar inte i Grekland därför att ....

    SvaraRadera
  12. Jag kan se åtskilliga problem med detta, men det mest graverande är att EU's ideologiskt drivna finanspolitik är det som i slutänden drivit grekland över stupet.

    Normalt sett kan ett land missköta sina resurser hur mycket som helst och genom devalvering styra hur inflödet och utflödet av pengar skall gå - vilket förvandlade Grekland med sina vilt svajande drakmer till ett paradis för korttidsinvesteringar och turister.

    Något som åtskilliga gånger räddat den grekiska ekonomin. Med en central valuta försvinner varje lands möjlighet att reglera sin ställning gentemot andra.

    Och det blir seriösa problem där. Ett riktigt taskigt år kan knäcka statsfinanserna helt när man på lokal nivå inte längre kan skriva ned värdet på de tjänster det landet kan erbjuda gentemot omvärlden.

    Frankrike och Spanien ligger lika pyrt till i grunden. Eurozonen har misslyckats som experiment och att fortsätta - och herreminje expandera på vansinnet gör inte saken bättre.

    SvaraRadera
  13. Skatt är Stöld25 oktober, 2011 14:45

    Johan Tjäder, det är fortfarande planekonomi. Lösningen är att ha en uppbackad valuta.

    Då behövs ingen centralbank och då sätts räntan individuellt.

    SvaraRadera
  14. @Skatt är stöld

    Uppbackad valuta betyder att ingen kommer att ha råd att låna ut pengar.

    SvaraRadera
  15. @Scary Devil Monastery

    Grekland skulle väl aldrig ha gått med då, om de ville köra den stilen.

    Grekerna till och med ljög för att få vara med. Har de inget ansvar ens för det, menar du?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.