2011-10-21

Fredsvalutan

Uh-oh!

EU-toppmöten om Krisen avlöser nu varandra. Ett på söndag. Och sedan ett nytt redan på onsdag.

Vad det handlar om är att Tyskland nu slutligen är på väg att sätta ner foten. Hur mycket resten av euro-zonen än vill, så börjar det bli inrikespolitiskt omöjligt för Merkel att plocka upp notan för länder som inte sköter sin ekonomi. För att nu inte nämna de praktiska och moraliska problemen med att gå omkring och dela ut tyska skattepengar till oansvariga lallare.

Tysklands finansminister, Wolfgang Schauble, säger "Tyskland kommer inte att acceptera detta; det är inte ens öppet för diskussion."

Frankrike, vars kreditrating nu börjar ifrågasättas, tjurar demonstrativt. Och den italienske finansministern, Giulio Tremonti, försöker med sydländsk charm "Det går bara att finna en lösning om Tyskland är modigt och visionärt."

Samtidigt ökar kraven på att även de delar av EU som står utanför euro-zonen skall vara med och betala. Och det är klart – när den tyska plånboken börjar bli tom är det många som kastar lystna blickar mot Sverige.

Det känns som om det bara är en tidsfråga tills någon lackar ur. På allvar.

16 kommentarer:

 1. Nja, kommer verkligen Mr Borg & Co gå med på det? Betänk att en av den borgeliga alliansens främsta klubba mot all politisk opposition är att de har "ordning och reda" i ekonomin. Argumentet försvinner om man skall börja pynta för andra länders springnotor. Vilket ger en blottning för oppositionen att slå till och allvarligt såra alliansen (förutsatt att de lyckas göra S stridsdugligt inom en rimlig tid).

  Jag tror dock att det tar politiskt stopp innan det tar ekonomiskt stopp i Tysklands fall. Förr eller senare tar tålamodet slut, och Tyskland vägrar att betala mer (förmodligen när genomsnitts-Otto börjar märka av "the drain" i sin vardag). Detta leder gissningsvis till ett mer eller mindre ordnat nerskruvande av euron.

  SvaraRadera
 2. Fast om man inte får den kreditrating man vill ha så är det ju lätt fixat:

  http://di.se/Artiklar/2011/10/21/248538/EU-vill-stoppa-kreditbetyg/

  SvaraRadera
 3. Lysande detta. Förutsättningarna för denna unions framtid blir bara bättre för varje dag som går.

  Snart skall väl medborgarna i alla EU-länder uppmanas till förbrödring och diverse uppoffringar i solidaritetens namn också, för att vi alla tillsammans skall klara denna kris? Vi måste stå enade och starka mot den krävande, kalla Kapitalismen som ju trots allt kräver sitt skålpund kött oavsett. Eller hur?

  Hoppas de har ett bestående ekonomiskt hållbarhetskoncept sen efteråt om dom nu lyckas släpa europa genom det här fiskala och finansiella kloakröret.

  SvaraRadera
 4. ...jag menar, de vill ju gärna ha det till att det är just DOM som är nyckeln till friheten och framgången och utvecklingen och välståndet...

  SvaraRadera
 5. Hehehe, det är onekligen lustigt när ett fredsprojekt kantas av så mycket inre stridigheter.

  /Smen

  SvaraRadera
 6. Neoliberal Agenda21 oktober, 2011 18:25

  Det bästa sättet att lösa krisen (om man bortser från att inte införa euron öht) är för politikerna att hålla fingrarna borta.

  Det skulle de ha gjort för över 18 månader sen. Greklands skulle då ha defaultat när de inte kan betala och sen hade respektive land fått ta hand om sina banker, så som de tycker passar.

  Hade man gjort det så hade vi nu varit på god väg ut ur krisen och andra länder och banker hade förstått vad som gäller.

  SvaraRadera
 7. http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9808/26/telegram/inrikes26.html

  SvaraRadera
 8. Jag tycker gott att Sverige kan betala, om det på det viset kan etableras en gemensam europeisk bankakut som har rätt och skyldighet att ta över kraschade banker, rekonstruera dem och sälja ut dem på marknaden igen.

  En sådan bankakut ska även Sverige vara med att finansiera tycker jag. Våra storbanker kan lätt rasera hela den svenska ekonomin och det är inte kul.


  I övrigt kan man väl säga att Frankrike et al. tycks ha drivit spelet lite för långt. Man har hoppats att Tyskland ska betala - så lär det inte bli. Och nu måste man i stället ta hand om sina egna banker i stället för att ha en gemensam lösning på plats.


  Den stora oredan bjuder på ett intressant perspektiv. Många banker kommer att vara på fallrepet och kan därför komma att kunna köpas billigt. Det kan komma att bli en kraftig omstrukturering på den europeiska bankmarknaden och där har faktiskt svenska och tyska banker en liten fördel.

  SvaraRadera
 9. Det blir tyskarna som knäcker Euron. Tyska folket kan inte i oändlighet betala tillbaka för generalidioten Hitlers skull.
  Tyskland behöver ingen Euro i motsats till alla andra "nötter" inom Euroland. DM duger gott och så lär det bli.

  JB

  SvaraRadera
 10. @JB: Näe, om den monetära unionen spricker så är det troligen tyskland som fortsätter med den och de andra som inte håller måttet som får byta. Ytterligare ett alternativ är den variant som sverige och norge genomgick för drygt 100 år sen. Både Norge och Sverige fortsatte båda med kronor efter att den svensk-norska unionen upplöstes. Detta scenario är också fullt möjligt, att alla euro-länder fortsätter att ha euro, men med olika växelkurser, precis som norge och sverige.

  -steelneck

  SvaraRadera
 11. @steelneck (mig själv): Sorry, i den skandinaviska myntunionen ingick även Danmark (givetvis) och den unionen överlevde den svensk-norska unionen. Den skandinaviska myntunionen upplöstes i sambande med första världskriget och alla tre länderna fortsatte var för sig med kronor istället för de tidigare riksdaler och i norges fall speciedaler.

  -steelneck

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 13. Fredsvaluta sa Bill. Valuta för freden sa Bull.

  Eftersom det handlar om EU så borde man kanske byta ut Bill och Bull mot Dupond och Dupont. I vilket fall som helst så rekommenderar jag denna artikel av Bruno Waterfield, korrespondent för Daily Telegraph i Bryssel:

  Eurozone summit - despair and backbiting in the corridors of power

  Några citat: "It was grim. The worst mood I have ever seen, a complete mess," said one eurozone finance minister.

  "Schaeuble is a man who does not mince his words, whose reputation for harshness and arrogance is well earned. He was, frankly, unbearable," said one diplomat.

  "Their shouting could be heard down the corridor in the concert hall where an orchestra was about to play the EU's anthem, Ode to Joy," said an incredulous EU official.

  Zut alors och Donnerwetter!

  SvaraRadera
 14. PS: Det är inte så att den euroskeptiska Daily Telegraph sprider elaka anti-EU rykten. Det här kan man läsa på Handelsblatts hemsida:

  Juncker schimpft über deutsches Krisenmanagement

  "Vor dem heutigen Treffen der Euro-Staaten liegen die Nerven blank. In ungewöhnlicher Form kritisiert Euro-Gruppen-Chef Juncker die Rolle des Bundestags in Deutschland."

  SvaraRadera
 15. @Socialliberal

  "Nja, kommer verkligen Mr Borg & Co gå med på det?"

  Du utgår ifrån att Borg har något att säga till om den saken?

  I och med att vi till fullo gick med i EU kan de faktiskt stifta i Bryssel att Sverige skall punga ut med pengar för tredje part bara tillräckligt många andra stakeholders skriver på.

  Och i och med vår idiotiska grundlagsändring 2010 sitter vi fast i den smeten i 8 extra år minimum efter att eländet blivit totalt outhärdligt.

  Alltså. Kan man inte tvinga tyskland att betala Greklands, Frankrikes och Spaniens notor så kommer man inom EU att vända sig mot Norden och de länder som har en "robust" ekonomi.

  Alltid kan vi avvara en miljard eller tre...

  SvaraRadera
 16. @ProfessorPelotard

  Aý Carámba...

  Är det någon annan än jag som tycker att det ser ut som om EU har gjort mer för att tvinga Frankrike och Tyskland in i konflikt igen än något annat initiativ under de senaste femtio åren?

  Att van Rompuy avslöjar sitt förslag om centralstyrt finansdepartement i det läget är inte ens svart humor längre.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.