2011-11-19

Brysselliv...

Traktens ungdom tar sig en pilsner på torget utanför min lägenhet...

Bryssel är en rätt trevlig stad. Men inte speciellt organiserad. Snarare uppenbart dysfunktionell.

Kollektivtrafiken kan få för sig vad som helst, av vilket skäl som helst, i stort sett när som helst. Tidtabeller är, i bästa fall, att betrakta som reklam. Belgare dubbelparkerar ofta, helt obekymrat, på sätt som skapar gigantiska köer. Eller kör med full fart så långt in i en trafikstockning de bara kan. En centimeter snö eller två – och kaoset är omedelbart och totalt. Eller också är det demonstranter som kastar ut brinnande sopor i trafiken.

Men framförallt – alla dessa jippon. Jag vill inte framstå som en gnällig gammal gubbe. Men ibland blir man förundrad. Som när bussen inte går, på grund av tornerspel. Eller när vägen hem är helt blockerad för fotgängare, bilar och kollektivtrafik på grund av någon parad eller uppvisning från civilförsvaret i mjältbrandssanering. (Nej, jag skämtar inte.) Sådant kanske inte sker dagligen, men ofta var och varannan vecka.

Det är tur att man gillar musik. Varje sommar hålls en techno-fest på torget utanför mitt fönster. Ljudnivån är såpass hög att även om jag har fönster och dörrar stängda och går in på muggen – så går det inte att föra ett telefonsamtal. Fast det är inte så farligt, de brukar tagga ner framåt två-tiden på natten. Och 15 cm utanför mitt fönster har jag en högtalare, uppsatt av kvarterens köpmannaförening. Sådana finns i hela Sablon-området. De spelar på ett mycket effektfullt och intensivt sätt klassisk musik till framåt nattkröken första julhandelshelgen varje år.

Allt det där tar jag. Man vänjer sig. Och lite får man tåla om man bor i en storstad.

Då slår alla fylleslags moder till. Så här i mitten av november skall Bryssels teknologer (och en del andra) dricka pilsner på mitt torg. Det handlar om uppskattningsvis 3-4.000 personer som får gratis öl från framkörda lastbilar. Och nu snackar vi inte provsmakning, utan en syndaflod av maltdrycker.

I år inföll den dagen i dag. Jag kom från kontoret, släpande på resväskan från veckans Strasbourg-resa. Hemresan från Plux, som brukar ta tio minuter, tog säkert minst en timma. Vis av erfarenheten från tidigare år kryssade jag fram längs nerspydda smågator i en kringgående rörelse, för att försöka nå min lägenhet via en lucka där ambulanspersonal stuvar in och transporterar iväg studenter som druckit sig bortom.

Alla affärer, krogar och barer vid torget är barrikaderade och håller stängt i ren förskräckelse. I rännsten rinner det urin som regnvatten efter en rejäl skur. Förra eller om det var förrförra året fick jag handgripligen flytta på en ung man som kissade och kräktes – samtidigt – för att komma in i min port.

Jag vill inte gnälla, men... Här någonstans går faktiskt min gräns. Så det är möjligt att jag ändå är en grinig gammal gubbe.

15 kommentarer:

  1. "Då slår alla fylleslags moder till. Så här i mitten av november skall Bryssels teknologer (och en del andra) dricka pilsner på mitt torg. Det handlar om uppskattningsvis 3-4.000 personer som får gratis öl från framkörda lastbilar. Och nu snackar vi inte provsmakning, utan en syndaflod av maltdrycker."

    Skall jag se det som ett tragiskt omdöme om bryssel eller en varning till mig själv om att jag just insåg en positiv sak med Bryssel som jag hitintills betraktat som det illa beryktade grannskapet till helvetets nionde krets?

    "Jag vill inte gnälla, men... Här någonstans går faktiskt min gräns. Så det är möjligt att jag ändå är en grinig gammal gubbe."

    Ja, tyvärr. När jag var student var det god sed att bruka klacken och inte tåhättan när man omilt makade undan de kravallister som låg och snarkade i portgången i Ryds studentgetto.

    I helsingborg gick i min ungdom varje färja i land med tolv ungdomar som spydde i kör över relingen vid hemkomsten varje fredags kväll. Eller hängandes över räcket till kärnantrapporna. Man lär sig ducka och slå vida bågar.

    Sådant hör helt enkelt ungdomen till.

    Tänkte jag tills jag flyttade till stockholm och observerade folk som i närheten av stureplan tömde sin mage i graciösa piruetter medans de förgäves sökte komma ut eller in ur närmaste snurrdörr. Varvid jag observerade att tekniken i att vända magen ut och in helt enkelt hos många förfinats under äldre år.

    Tyskarna är mig veterligen hittills det enda folkslag som i sann tysk pragmatism på grund av detta fenomen inkorporerat särskilda spyrännor ("kotpfannen") hos många offentliga etablissemang (och på toaletterna hos nästan samtliga universitet). Man får gärna rätta mig om jag har fel här.

    Så ja, Henrik. Grinig är du, men det kan det finnas visst fog för. Gubbe blir du å andra sidan enbart när du själv känner för det. :)

    Nu har jag själv ett par stora starka innanför västen denna fredagskväll men hade jag läst detta klockan 17:15 innan jag gick från jobbet i dag hade du fått ett grånat "Vet hut och sluta gnäll, gröngöling".

    Reéll ålder är alltid mycket relativ till hur mycket man fått tåla under dagen.

    SvaraRadera
  2. Haha, härligt! Tack för rapporten! :-)

    Pezter hade en härlig lösning för att lösa ungdomar som var i vägen när man skulle hem. Men det förutsatte lite att ungdomen gick att kommunicera med...

    http://whatsupsthlm.se/pezster/urinpanik/7464/

    :-)

    SvaraRadera
  3. Vad vore livet om man inte fick gnälla lite och tycka att det var bättre förr.

    SvaraRadera
  4. Jag kan vittna ity jag har varit med. Detta skedde innan teknologhärdsmältan hade flyttat uppåt i stan och de berusade ungdomarna sammanstrålade hemma på min tröskel nere vid McD. De drack då även i takt till belgisk/tysk umpa umpa. Allt blir bättre till musik.

    Intet anande kom jag körande från jobbet och blev litet förvånad över hur svårt det var att ta sig fram. Och så mycket poliser det var överallt. Vad hände? Det verkade inte speciellt allvarligt för poliserna skrattade mest. Ja, så småningom såg jag ju ljuset men skulle ändå på något vis hem.

    Där jag satt i min bilkö lyckades jag så småningom åkalla en polis till vilken jag presenterade mitt dilemma.

    När han hade slutat fnittra ville han så gärna hjälpa till och kom med en alternativ körväg. Det var bara det att hälften av den var enkelriktad åt "andra" hållet. Det var inte bra, det kunde vi enas om.

    Han kliade sig i skulten, han konfererade med sina kollegor och så:

    - Madame, parkera här och gå hem. Paraden har passerat och de håller sig i den nedre sektorn. Det blir litet stökigt en del av vägen, men de håller på att ge sig av nu.

    - Men monsieur, jag har inte parkeringstillstånd här uppe?

    Och även om HAX' beskrivning av Bryssel är skrämmande ackurat så har han missat en detalj - mitt i all den absurda förvirringen finns det en viss resolut vilja till att hitta lösningar.

    Så även denna gång. Han skrev något på en lapp.

    - Madame, här sätt det här meddelandet på er vindruta. Mina kollegor kommer att låta er stå här i natt. Men kom och hämta bilen senast kl 9 i morgon bitti.

    Men hem kom jag ju.

    SvaraRadera
  5. Men det halvt spontana, konstiga och exotiska med att ha en statsapparat i ständiga förändring måste ju ändå, på något sätt, göra dig glad.

    I Sverige skulle sådant anses vara väldigt hemskt. IOGT-NTO skulle kasta sten på de som delade ut ölen och skriva ilska insändare där de som stod för gratis öl var onda och stod för ett förgörande utav samhället.

    Jag vet inte riktigt hur jag ska ställa mig men jag bor nog hellre i ett halvkaotiskt samhälle än det puritanska skitsamhället som Sverige håller på att bli. Allra helst skulle jag iofs bo i ett samhälle där folk fick samarbeta lite mer spontant och inte kunde involvera folk runt dem i deras planering utan att fråga först. Men önskedrömmar är ju trots allt önskedrömmar...

    SvaraRadera
  6. De slutade nere vid Donken/Börsen i år igen. Eftersom det är nedförsbacke hela vägen antar jag att det var gravitationen som tog ut sin rätt.

    SvaraRadera
  7. I en annan del av Bryssel...

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bdob6QRLRJU#!

    SvaraRadera
  8. Italien har officiellt blivit "Blitzumperat". Inte ett enda panzerskott avfyrat. De var åtminstone vänliga nog att vänta till efter Remeberance Day innan de släppte lös Bankwaffe på det italienska folket.

    SvaraRadera
  9. Nu är bara frågan: Kommer tågen att avgå på utsatt tid?

    SvaraRadera
  10. HAX!

    Missa inte Mattias Lundbäcks senaste inlägg på Den hälsosamme ekonomisten:

    När EU utser den svenska regeringen

    SvaraRadera
  11. HAX, inte är det gravitationen inte - McDonald's ligger vid börsen. Fyllemat som är enkel att äta.

    SvaraRadera
  12. @e/LD

    Ärligt talat, här talar vi om tjänstemannavälde och inte klassisk hederlig ockupation.

    Därmed kommer inte tågen att gå i tid, vilket är ett sätt av många som gör centraliseringen av de nationella bankväsendena till ett mindre fördelaktigt alternativ jämfört med en direkt tysk ockupation.

    SvaraRadera
  13. Landet utan regering, även när man har en kanske?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.