2011-11-30

Eurons sammanbrott rycker allt närmare

Allt fler bedömare menar att EU:s ledare måste ha kopplat greppet på euro-krisen inom tio dagar - om de vill undvika en kollaps.

Samtidigt sitter EU:s finansministrar i krismöte. De ligger tydligen efter i tidschemat just nu - men några konkreta förslag till lösningar verkar inte finnas i sikte.

Den enda "plan" som finns är "fördragsändringar" kopplade till mer centralstyrning av medlemsstaternas nationella finanser. Överstatlighet och kommandoekonomi, med andra ord. President van Rompuy lobbar just nu hårt för en sådan lösning. Vad kan väl möjligen gå fel?

Är det ändå inte tid att ge upp nu - och avveckla euron under så ordnade former som möjligt?

(Skojigast i dagens flod av rykten är att Tyskland skall ha tryckt upp nya D-Mark, just in case...)

Följ utvecklingen genom SR Ekots liverapportering.

11 kommentarer:

  1. Om D-marken införs igen, visst blir det då, tekniskt sett, en ny valuta och inte en återinförsel av den gamla?

    SvaraRadera
  2. @Mats Stod bra om detta i Fokus om jag inte minns helt fel...

    http://www.fokus.se/2011/11/konsten-att-lamna-en-klubb/

    SvaraRadera
  3. money as debt och the money masters.
    Två bra dokumentärer om banksystemet.
    Den första kort beskrivning och den andra ganska lång med mycket intressant.

    SvaraRadera
  4. Konstigt, sa inte Patron på Torp att vi skulle rösta ja till Euron.
    Vad säger HSB nu då, bli skogsägare i Sverige o undvika skatten?

    SvaraRadera
  5. Men hallå, tror de inte vi fattar att direktiv 10-289 inte löser problemet. Det gör bara värre skada.

    SvaraRadera
  6. börja video blogga via youtube Hax! Varför är du emot att videoblogga? Du får mer uppmärksamhet via rörliga bilder, speciellt om du visar lite passion också när du rapporterar från bryssel. Intervjuva även Nigel Farage det är en bra början.

    SvaraRadera
  7. Anonym @ 30 november, 2011 14:31

    Patron säger att krisen kommer att lösas och att Sverige och flera andra länder kommer att ha euron som valuta inom en inte alltför oöverskådlig framtid.

    Fördelarna med att ha en gemensam valuta är nämligen så stora att den här krisen kommer att reda ut sig.

    SvaraRadera
  8. Det går fortfarande att lösa den här krisen genom att låta ECB ge ut mer euro. Problemet är bara att de inte får under nuvarande fördrag.

    Då är frågan om man ska ändra i fördraget - det tar tid - eller om man helt enkelt ska fuska. ECB är ju suverän i sin penningpolitik, så ingen annan kan ju egentligen säga vad som är rätt och fel.

    Då kan det bli så att

    1. ECB lånar ut pengar till de länder som behöver
    2. ECB lånar ut pengar till europeiska räddningsfonden, som använder pengarna för att rädda banker som sitter taskigt till.
    3. ECB ger pengar till alla euroländer som kan användas för att lösa skulder. Helst så att alla kommer ner till 60 % nivån. Bankerna räddas. Inflationen tar fart, Euron pressas nedåt. Viss konsumtion ökar. Konjunkturen vänder. (Fast detta alternativ är det inte troligt att de väljer.)

    Att ge upp Euron tror jag inte finns på kartan. Hellre överger man inflationsbekämpningen.

    SvaraRadera
  9. Dom kommer inte att lyckas. Merkel begår politiskt självmord om hon går med på betingen. Hennes ställning är redan mycket svag inför kommande val. Tyskarna har fått nog med att betala för andra.

    SvaraRadera
  10. @Johan Tjäder:
    Problemet är att "lånen" (i förlängningen) inte är i EURO, med andra ord att det man uppnår med att trycka mer pengar är inte bara inflation, men stagflation och krav på ökad på räntan på obligationerna. Ipso ergo uppnår de inget än att göra det värre för sig.

    SvaraRadera
  11. @Rev. Smith

    Ingen lösning är problemfri. Men även om man skulle skrota Euron så försvinner ju inte skulderna och de kommer att realiseras antingen som kreditförluster eller valutakursförluster.

    I det läget kommer staternas insättningsgaranti att lösas ut och förmodligen kommer man att behöva gå in ännu djupare i bankväsendet för att det inte ska rasa samman. Inte ens Tyskland kommer att kunna låna så mycket pengar på den öppna marknaden - därmed måste en frisläppt Bundesbank ändå gå in och emittera D-mark och då kommer inflationen som ett brev på posten.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.