2011-11-22

Nästa nätstrid?


Det är lite märkligt att fildelningsfrågan är såpass kall som den är i den svenska debatten och i media. Fler människor än någonsin fildelar. Och mer tveksam lagstiftning är på gång.

Möjligen kan en förklaring vara att det upplevs som att tjänster för strömmande musik har tagit över. Och visst växer det segmentet snabbt. Men det innebär inte alls att fildelningen upphört.

Nu ser det ändå ut som om det blåser upp till storm om internet igen. Ny amerikansk lagstiftning kan komma att leda till blockering av siter som olovligt länkar (direkt eller indirekt) till upphovsrättsskyddat material.

Detta innebär att alla sociala nätverkstjänster (t.ex. Facebook och Twitter) och siter där användarna lägger upp material (t.ex. Youtube) kommer att tvingas till omfattande förändringar.

Ingen kommer att få länka till någon bild, låt eller film som inte uttryckligen är fri för spridning. Varken på publika sidor eller i privata meddelanden.

Det innebär att alla som i dag lever ett liv på nätet kommer att få ett mycket kort koppel.

Som vanligt kan man skrika sig hes för att varna för sådant här, utan att någon bryr sig. Men om de nya reglerna verkligen kickar in – då kommer debatten om internets frihet (och om upphovsrätten) att fullständigt explodera.

Där har du nästa stora fight, enligt min kristallkula.

13 kommentarer:

  1. Tror det kommer eskalera så småningom.

    I veckan diskuterade jag och en vän som var på semester i Kuba för några år sedan, om hon skulle uppge att hon varit i det landet tidigare i ansökan om studentvisum.

    Att ens reflektera över frågan, då börjar det gå för långt. Att vi sen diskuterade frågan på Facebookchatten blir än mer spännande. Känns inte alls kul när självcensuren börjar flåsa en i nacken.

    SvaraRadera
  2. Får jag länka till tidningsartikel från min blogg?
    Om artikeln innehåller "BILD" är det stopp då.
    Får jag länka till andra bloggar?
    /En som aldrig frågat förr

    SvaraRadera
  3. "Får jag länka till andra bloggar?"
    I stora drag om person A lägger upp något som en part kan se som intrång i upphovsrätt eller motsvarande inskränkningar. Sedan person B har länk till den sajten, behöver itne ens nämna om det utan bara bekanta.
    Person C känner person B men inte A, lägger länk till person B men inte till A.
    Varpå du som person D, känner C men inte A eller B. Då skall du ha tillräckligt koll så inte A råka ha det "intrånget" eller ens misstänkta innehållet, även om det kommer fem år senare.
    Kan vara någon som fixat patent eller upphovsrättsskyddat något i efterhand.
    Så kan tom du råka ut för saker i samma veva.

    SvaraRadera
  4. Och vart är det tänkt att denna diskussion ska ta plats? På bloggar som kan försvinna över en natt om de säger något som "etablissemanget" inte gillar?

    Det värsta i SOPA är just möjligheten att krossa vem som helst, oavsett vad de gjort.

    (Fast de lyckades med namnet rätt bra, iaf sett med svenska ögon ;-))

    SvaraRadera
  5. Vad det betyder är att nästa generation av sociala medier komemr skapas utanför USA, inte ha företag elelr servrar i USA och kommer att skita högaktningsfullt i USA.

    "The more you tighten your grip, Tarkin, the more star systems will slip through your fingers"

    SvaraRadera
  6. Precis, företagen skulle flytta. Frågan är vart? EU? Skulle inte tro att EU skulle föra allt för mycket oväsen om USA ville dra med oss.

    Men den största frågan är hur många "paymentprocessors" som inte har koppling till USA som finns.

    SvaraRadera
  7. Framtida handelsavtal där USA är med så kommer det ställa krav på att samarbeta kring upphovsrätten dvs SOPA. ACTA är ett tydligt exempel på hur en harmonisering över landsgränserna kommer att se ut i framtiden.

    Någonstans i världen borde ett land kunna välja att prioritera yttrandefriheten. Det skulle kunna gynna landet något oerhört att det uppväger nackdelen att inte få vara med i ett handelsavtal. Landet skulle mycket väl kunna vara i mellanöstern, Afrika eller Asien.

    Tyvärr är vi inte där ännu, frågan är inte tillräckligt viktig. Nu menar jag för den stora allmänheten - själv anser jag frågan som väldigt het!

    SvaraRadera
  8. Tyvärr är det givet att SOPA kommer missbrukas för att slå ut konkurrenter precis på samma sätt som DMCA gör det.

    Av samtliga företag. Varefter man får skriva om avtalet igen så det precis som DMCA blir tandlöst.

    När skall våra politiker förstå att informationskontroll ej fungerar?

    SvaraRadera
  9. "När skall våra politiker förstå att informationskontroll ej fungerar?"

    Det lär nog dröja, tyvärr, av flera skäl. Ett av skälen är att det inom den svenska politkerkåren verkar vara en *merit* att *inte* känna till fakta innan beslut fattas. Suck...

    SvaraRadera
  10. http://news.cnet.com/8301-13506_3-57327681-17/tumblr-users-fight-sopa-with-87834-calls-to-congress/

    SvaraRadera
  11. Vad händer om man länkar till en hemsida som inte har upphovsrättskyddat material just när jag länkar till den. Men som lägger till upphovsrättskyddat material två månader senare? Utan min vetskap.

    Måste jag för alltid ha koll på mina länkar? Jag kanske är bortrest en månad och folk lägger till upphovsrättskyddat material på mina länkar på min hemsida. Då kanske man åker i fängelse.

    SvaraRadera
  12. Ola, misstaget du gör är att tro att du måste på något sätt bryta mot upphovsrätten för att råka i trubbel. Så är inte fallet.

    Det räcker med att någon av "de stora" inte gillar dig, så försvinner du.
    Skälet är att vem som än är din host inte tänker riskera hela sitt företag för din skull.

    SvaraRadera
  13. @Riverman skrev
    "Någonstans i världen borde ett land kunna välja att prioritera yttrandefriheten."

    Island, Finland, finns förhoppningsvis fler.

    /A

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.