2011-11-22

Lobbyister...


En liten anekdot, så här vid en lång arbetsdags slut.

Häromveckan besökte ett par lobbyister oss på Piratpartiets kontor i Europaparlamentet. Vad frågan handlade om kan vi just nu lämna åt sidan. Men budskapet var att (pp)-linjen i frågan var fel, fel, fel.

För att stödja sin tes halade de fram en rapport, som ett konsultbolag tagit fram åt dem. Mycket riktigt. Rapporten tycktes ge stöd åt vad lobbyisterna hade att säga.

Men, nu skall man alltid skrapa på ytan – för att se om något intressant döljer sig där under. Och, se! Med kompis Googles hjälp gick det att få fram fler rapporter från samma konsultbolag. Spänningen stiger.

Mycket riktigt. Exakt samma konsultbolag har skrivit en rapport om exakt samma sak, fast till en annan kund. Och i den rapporten hävdar man exakt motsatt tes – mot den som lobbyisterna hade använt för att försöka snacka omkull oss.

Vi tar det en gång till: Ljug aldrig om sådant som går att kontrollera.

Detta påminner mig för övrigt om de där lobbyisterna som sprang runt i Europaparlamentet för att propagera för ACTA-avtalet, för något år sedan. Med sig hade de en dator med en Google-sökning som, enligt deras mening, visade att internet är djävulen. Eller så. Detta visade sig senare vara en riggad Google-sökning, med påhittade resultat.

Det här är fan inte seriöst.

13 kommentarer:

 1. Lysande affärsmodell.

  Undrar om det kan kallas för att vara neutral ;-)

  SvaraRadera
 2. En riktigt bra säljare är en skrupellös säljare.

  SvaraRadera
 3. Lobbyist måste vara ett jävligt själsdödande jobb, där hittar man nog ingen med ett samvete efter några år i branchen.

  SvaraRadera
 4. Vilket konsultbolag var det?

  SvaraRadera
 5. Varför skyddar du dem?

  -steelneck

  SvaraRadera
 6. Tre frågor man vill ha svar på.
  1) vilken fråga var det de lobbade om ?
  2) vilken org anställde dem ?
  3) vilket företag skapade rapporten ?

  SvaraRadera
 7. Jag skyddar dem inte. Vi bara väntar på rätt tillfälle i den politiska processen för att kunna slå dem i huvet med deras egna papper. Det kräver ett visst mått av överraskning. ;-) Ni kommer att få veta när det sker.

  SvaraRadera
 8. Politiken ska ju vara som livet självt. Vem vågar påstå sig vara bättre än så?

  Stå tidigt upp, liggande varg får ingen stek!

  - Havamal

  SvaraRadera
 9. För övrigt. Är inte det där olivkvistar?
  Var det inte det gamla imperiet som dekorerade allt högtstående med sådana?
  Det ger onekligen vissa obehagliga vibbar om vilka de verkliga avsikterna är med detta nya.

  SvaraRadera
 10. Det där med Google-sökningen får mig att fundera lite smått på det där med "filter-bubblor". Kanske den där Google-sökningen var genuin men färgad av deras tidigare Internet-beteende?

  SvaraRadera
 11. @e/LD

  Jo, och det ironiska är att de gamla romarna använde olivkvistar i den dubbla betydelsen "seger" och "fred". Budskapet verkar ha varit att förutsättningen för fred är ett framgångsrikt krig - inte avsaknaden av ett.

  SvaraRadera
 12. Okej, man kan klaga på lobbyister, men hade Sverige gått ur EU och istället använt 10% av vår nettobetalning till EU till att köpa lobbyister skulle svenska synpunkter styra EU betydligt mer än idag!

  SvaraRadera
 13. @Pelle

  Vi betalar redan lobbyister för Sverige. Viktoria, Silvia och Carl Gustaf.

  Vi skulle alltså rätteligen helt enkelt skicka kungen till EU för att tjata på dem. I dagsläget litet viktigare än att han skall hänga krusiduller på sheikher i mellanöstern.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.