2011-11-29

Politikerna och internet


Det är så uppenbart att de flesta politiker i Sverige och EU inte fattar grejen med internet.

Vissa av våra makthavare är rena stenåldersmänniskorna. De är i princip aldrig ute på nätet. De har bara en anekdotisk uppfattning av vad som finns där ute. De vet inte ens hur det där med e-post fungerar. Vilket dock inte hindrar dem från att ha åsikter om internet och dess frihet.

De flesta politiker är dock en smula på. De kan hantera sin e-post, betala räkningar via sin nätbank, boka flygbiljetter och hotell och så. De har förstått att internet kan vara ett demokrativerktyg - i andra länder. En del både bloggar och twittrar. Och vissa talar lyriskt om e-handel, trots att de inte sett eller förstått den fulla potentialen - utan bara betraktar konceptet som en elektronisk variant av Hobbex-katalogen.

Vad gäller den digitala ekonomin, då är nästan alla politiker okunniga. (Det märkliga är att principer som de förstår i den fysiska världen tycks vara obegripliga för dem om man omsätter dem till det uppkopplade samhället.) Inte heller upphovsrättens förändrade roll i informationssamhället kan de förhålla sig till. De förstår inte det uppkopplade samhällets dynamiska effekter, som skulle kunna ge ett jättelyft åt så väl företagande som forskning och kultur. Politikerna begriper inte heller nätets sociala dynamik och potential för utveckling och samarbete. De har inte insett konsekvenserna av fri information, som inte bara är formellt tillgänglig utan även omedelbart användbar. Och våra politiker har skygglappar på sig när det gäller internets möjlighet att utveckla, förnya och fördjupa vår demokrati.

Istället gör de allt för att sabotera internets frihet, öppenhet och oerhörda potential. Ibland på beställning av särintressen. Ibland för att de ser sin makt hotad. Men framför allt på grund av okunskap.

Jag tror bestämt att det får bli en serie bloggposter på detta tema...

6 kommentarer:

  1. Tips om något helt annat:
    American Civil Liberties Union angående ett förslag som skall tillåta amerikansk militär att gripa vem som helst, var som helst i världen och hålla dem inspärrade utan vare sig åtal eller rättegång. Gäller tydligen även Amerikanska invånare.

    http://www.aclu.org/blog/national-security/senators-demand-military-lock-american-citizens-battlefield-they-define-being

    SvaraRadera
  2. Jag tror att man riskerar att göra det för enkelt för sig genom att bara säga att de inte förstår.
    De flesta förstår förmodligen inte så mycket men de är ändå bara marionetter och har inget reellt att säga till om. De som faktiskt drar i trådarna förstår förmodligen mycket väl vad ett fritt informationsflöde innebär och är fullständigt panikslagna. De kommer att göra allt för att bevara sina privilegier och nuvarande samhällsordning så länge som möjligt.

    Problemet är att den första gruppen ser den andra gruppen som auktoriteter och lyssnar på det de säger och tycker som de blir tillsagda.
    Vår viktigaste uppgift blir alltså att utbilda de som ännu inte har kommit i kapp, men det kan vi inte göra utan att kommer över (eller igenom) den höga mur som har byggts upp mot åsikter utanför de egna leden.

    SvaraRadera
  3. Ser fram emot den serien av bloggposter, gärna med konkreta exempel. Hoppas att du inte håller dem bakom ryggen, häng ut dem bara. Var inte rädd för att du bränner broar, för det gör du inte om du gör det på rätt sätt, en paralell kan dras till hur bra komiker kan göra satir utan att såra måltavlan.

    -steelneck

    SvaraRadera
  4. Kanske håller Reinfeldts favoritfråga på att bli aktuell igen? http://www.svd.se/nyheter/inrikes/europadomstolen-vill-ha-svar-om-fra_6675516.svd

    SvaraRadera
  5. @Stefan

    Det finns säkerligen politiker med förstånd av den typen du beskriver. Karl Sigfrid, Fredrik Federley och Mary X är några.

    Problemet är att de få av dessa som till fullo förstår innebörden i exempelvis Cecilia Malmström's föreslagna "barnporrblockeringar" eller USA's "SOPA"-initiativ på samtliga andra av nätets områden och vad det betyder för varje person som driver en blogg eller webbtjänst ofta inte förmår kommunicera denna kunskap korrekt till sina mindre vetande kollegor.

    Lägg därtill att alltför många i den övriga massan av politiker faktiskt är totalt inkompetenta på ett sätt som inte ens skulle tillåtit dem ett jobb som städare i vanliga livet så sitter vi med problemet redan där.

    Att de ofta sedan rent slentrianmässigt skiter i utfallet av sina oövervägda handlingar så länge det inte drabbar dem på ett rent personligt plan förvärrar situationen.

    SvaraRadera
  6. Det kanske är dags för en gallup till våra kära MEP-ar. Typ, har du Internet, har du mejlat, använder du internetbank osv... Bara för att få lite konkret statistik på hur på de är.

    Sen får man nog räkna in att det ibland ligger i vissa politikers intresse att inte förstå. Cecilia Malmström t.ex. är väl en sådan som jag undrar om hon inte bara har betalt för att inte förstå. Den som har doktorerat och kan tala en massa språk kan väl inte bara vara en imbecill när det gäller nätet. Eller skriver hon sina blogginlägg på skrivmaskin och låter assistenten knappa in dem på bloggen?

    Om du säger "dynamiska effekter" så ser halva det politiska spektret rött och den andra halvan rodnar av skam. Så gör inte det.

    Fri information är sannerligen inget bra. Det är så svårt att fara med osanning när varje påstående genast kan googlas i mobilen. Då riskerar man ju att åka dit direkt och det är inte meningen. Meningen är att de politiska motståndarna ska ägna dagen eller dagar åt att motbevisa vad man har sagt och därmed inte få tid till något eget.

    Ta bara det här med Håkan Juholt. Han gör ju så hela tiden - far med osanning.

    Men nej, jag tror inte på aktivt sabotage. Jag tror mer på okunskapen och på att man därför inte inser effekterna av sina beslut eller förslag.

    Det är bara för oss andra att kämpa på.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.