2011-12-02

EU: Så kan de väl ändå inte göra?


Detta är en uppföljning av bloggposten nedan, om att Tyskland och Frankrike vill ha med Sverige och Polen i EU:s nya, hårda kärna.

Som jag skrev kommer Sverige då – på sikt – inte att kunna stå utanför det nya valutasamarbetet.

Det är alltså en delning av euro-zonen, som är den senaste planen. Eller? Det har onekligen en viss logik, givet situationen. (Bortsett från att slarviga Belgien ligger i den nya euro-zonen. Fast med tanke på att så många eurokrater bor i Bryssel med omnejd, så får Belgien nog vara med ändå.)

Man kan anta att stackars sydlänningar just nu är på väg med så mycket pengar de orkar bära till bankerna i den "säkra zonen", till i exempel Frankfurt och La Défense. (Eller S:t Petersburg, för dem som inte ens tror på den nya Nord-Euron.)

Och så Sverige in i Klubben. Den Hårda Kärnan. EU:s Förstafemma. Ja, inte svenska folket, alltså. Utan Reinfeldt och en handfull av hans förtrogna. In i den lilla exklusiva klubb som verkligen styr en Världsdel! Eller i vart fall tror att de gör det.

Jag flyttade ju från Sverige för att slippa se den karln som min ledare. Typ.

Och i exakt samma ögonblick flyttar all relevant makt över Konungariket Sverige in på skrivborden i Bryssel. En statskupp så snabb och diskret att man kan missa den om man blinkar.

Det är nästan så man ser de tungt bevakade lastbilarna med nytryckta Nord-Euros rulla igenom decembernatten, till riksbanker och underjordiska beredskapsdepåer i betrodda länder.

Sedan kommer rika Nord-Euro-zonen att få betala u-hjälp till den fattiga, sydliga zonen som har euro classic. För all framtid. Vilket betyder att grekerna kan sluta bråka och gå tillbaka till att dricka Ouzo.

Ordningen återställd.

Nej!

Så kan det inte vara. Så kan de ju inte göra. Men det är ett kul tankeexperiment...

Teknokraterna kommer att köra euro-spåret i botten. Tills något går åt helvete på allvar.

Vilka andra finns det som spekulerar om det här?

Vänstertidskriften Arena skriver att "Teknokraterna nedmonterar demokratin".

EU Observer skriver artiklar med rubriker som "The EU's 'techno party' is hollowing out democracy". (Måste läsas!) Eller den här "The junta of experts tells us: 'Vote how you like, but policies cannot change'".

EU-Kommissionens ordförande talar om att det måste vara slut med "politiska lekar". Med detta avser han tydligen den representativa demokratin. Han säger också att demokratin inte alls eroderas, om euro-zonens medlemsstater bara lämnar ifrån sig sin makt till EU frivilligt, under ordnade demokratiska former.

Och Europaparlamentet överför makt till EU i en omfattning som till och med är mer än vad kommissionen hunnit be om.

EU:s ledare kommer att gå starkare än någonsin ur det här. Vilka de nu är.

Det måste skålas glatt på eurokrat-elitens cocktailparties, i Bryssels villaförorter nu för tiden.

5 kommentarer:

  1. Man kanske borde börja bli orolig.

    SvaraRadera
  2. Anonym,

    jag är orolig. Väldigt orolig. De som styr i EU har ingen annan om vad de håller på med.

    SvaraRadera
  3. re: anonym

    Eller ännu värre, det vet vad det sysslar vad och eu går just nu vägen som de vill....

    SvaraRadera
  4. Max Keiser: "The United Europe of Goldman Sachs" 1/2
    http://www.youtube.com/watch?v=1xFzK0Na8Ow

    Former trader Max Keiser weighs in on the Fed's bailout of European banks

    SvaraRadera
  5. FåtöljStrategen02 december, 2011 20:02

    Fyfan, man blir alldeles spyfärdig när man tänker på hur pass till sig i trasorna Reinfeldt, Björklund och de andra smurfarna i folkpartiet, måste bli av detta inslängda köttben.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.