2011-12-13

FRA-kritik

Några axplock ur den artikel om FRA-lagen och dess utökade mandat, som Reportrar utan gränser hade inne på SvD Brännpunkt igår...
"När övervakningens våta filt dras över samhället blir självcensur en del av vardagen. På många sätt är detta värre än vanlig censur eftersom den inte går att kritisera..."
"När debatten brann som mest när FRA-lagen skulle klubbas varnade kritikerna för att det inte skulle dröja innan mandatet förändrades. Att lagen snart skulle utvecklas för att också täcka annat att än utrikes hotbilder. De menade att lagstiftningen är ett sluttande plan. Det avfärdades som konspirationsteorier. Nu, efter bara tre år, visar det sig att kritikerna hade rätt – men ingen hade nog trott att det skulle gå så här fort."
Sverige måste få en debatt om vilket slags samhälle vi vill ha. Om politikerna får hållas – då kommer de att passera alla rimliga gränser, av ren slentrian.

14 kommentarer:

 1. Var skriver jag på ?

  SvaraRadera
 2. Var blev "Kontrollstation 2011" av någonstans? Snart är det väl jullov och därefter står det 2012 i kalendern.

  /A

  SvaraRadera
 3. Det förstår ni väl att det aldrig funnits någon oenighet i riksdagen om FRA. Allt sådant är lösa rykten på Internet. Vad vet ni, arma satar, som inte var med på gruppmötena i Riksdagen om vad som sades?

  SvaraRadera
 4. Här är mitt bidrag på den socialdemokratiska bloggportalen.


  Sossar mot Storebror och Törnrosa-drömmen

  SvaraRadera
 5. finns det inget man kan göra för att stoppa den här galenskapen?

  Läge att trycka upp en tröja med texten "Skyll inte på mig, jag röstade (pp)"

  but than again, folk verkar ju inte bry sig oavsett hur övervakade de är. kommer nog krävas en ordentlig skandal där folk blir ordentligt skadade av läckande övervakningsdatabaser eller liknande innan gemene man reagerar. tragiskt!

  SvaraRadera
 6. För oss som är liberaler är det dags att inse att frontlinjen börjar se annorlunda ut. I vissa frågor kan gamla vänner fortfarande vara vänner men i en hel del andra är de fiender.
  I andra frågor kan vi stå på samma sida som v när det kommer till EU och EMU.
  Det är bara att inse att det är så och utgå från det.
  Att makten alltid är vår motståndare är dock helt klart.

  SvaraRadera
 7. Med handen på hjärtat kan jag ärligt säga att jag började med självcensur redan i mitten på 2000-talet men nu känns det jävligare än någonsin tidigare.

  Varför känner jag att min frihet och värdighet har gått förlorad?

  Tristan

  SvaraRadera
 8. Citerar:
  "finns det inget man kan göra för att stoppa den här galenskapen?

  Läge att trycka upp en tröja med texten "Skyll inte på mig, jag röstade (pp)"

  but than again, folk verkar ju inte bry sig oavsett hur övervakade de är. kommer nog krävas en ordentlig skandal där folk blir ordentligt skadade av läckande övervakningsdatabaser eller liknande innan gemene man reagerar. tragiskt!"

  När denna skandal väl händer då är det nog redan försent. Om inte annat så är det näst intill omöjligt att kunna backa till ett status Q, för då finns lagarna där och då finns det säkert också någon lag som säger att vissa laga inte går att rivaupp och under dessa kommer ju säkerligen dessa övervakningslagar att hamna.

  Lasse.S

  SvaraRadera
 9. Neoliberal Agenda13 december, 2011 23:22

  Det som stör mig är att så många liberaler har röstat fram denna politik. Jag minns hur Johan Norberg och Johan Ingerö blav upprörda när FRA-lagen infördes förra mandatperioden. De lovade att inte rösta på alliansen vid nästa val.

  Men sen när valdagen kom så röstade likt förbannat på alliansen och nu får de ännu mer övervakningsstat nedtryckt i halsen. Cred till Mattias Svenson som höll sitt löfte och röstade på Miljöpartiet.

  Annars klamrar liberaler fast sig vid alliansen så som misshandlade kvinnor stannar kvar vid sina män.

  Inse, alliansen är inte liberala!

  De är lika sossiga sossarna. Det är bara en annan flavour.

  SvaraRadera
 10. Storsmörsmugglaren14 december, 2011 00:29

  Neoliberal Agenda:

  Amen på det!

  SvaraRadera
 11. Känns som om det vore läge för en folkomröstning om FRA's framtid.
  Givetvis kommer detta inte att tillåtas eftersom endast en galning skulle tillåta att varje aspekt av deras liv skulle övervakas... Men vi kan ju i alla fall sätta press om det för att få dom att fatta, 'signalpolitik' som fru Ask skulle kalla det.
  Idag av

  SvaraRadera
 12. Neoliberal agenda,

  själv stannade jag hemma på valdagen. 2014 kommer jag att rösta på s i kommun och landsting och Liberala Partiet i riksdagen.

  SvaraRadera
 13. @ Anonym 13 dec 13:21:

  Direktiven till kontrollstationen togs fram tidigare under hösten. Gissningsvis kommer det något ut av detta i början av 2012. Men ha inga förhoppningar. Grundtipset är att FRA-lagen och deras kontrollorgan tuffar på som förut. Möjligen kommer man hänga på ytterligare någon parlamentarisk referensgrupp. Den förra han nämligen nätt och jämnt snudda vid själva kabelinhämtningen, eftersom FRA inte lyckades få ordning på tekniken förrän under 2010.

  I den förra parlamentariska kommittén saknades för övrigt representanter för V och Mp. Tänk, så det kan bli.

  SvaraRadera
 14. @minata

  Ditt "bidrag" ser som vanligt ut att vara etter och galla utsvamlat i sedvanlig godtycklig tappning.

  Att du sedan förespråkar antidemokratiska vidrigheter som enbart Iran och Kina vill använda i dag är heller intet nytt.

  Den enda frågan av relevans du väcker i dag är när du tar steget ut och går med i SD...för du sjunger sannerligen med högt i deras skallande kör om utökningen av massövervakningen.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.