2011-12-13

Sverige och euro-krisen: I kristallkulan


Förra veckan ingick, som bekant, de flesta EU-länder en pakt för att bekämpa euro-krisen. En av komponenterna är att ge EU större makt över medlemsstaternas nationella finanser.

Storbritannien valde att stanna utanför. Dels vill de inte dras in i en valutakris för en valuta de inte själva har anslutit sig till. Dels vill de inte riskera att en finansskatt ödelägger Londons finansmarknad. Och så värnar britterna sitt självbestämmande.

För detta blev den brittiska regeringen utskälld av Labour (de brittiska socialdemokraterna) i underhuset i går. Och i dag har den fått massiv (och tämligen arrogant) kritik från större delen av det politiska startfältet här i Europaparlamentet.

Sverige står också utanför uppgörelsen. Förklaringen till detta är att Reinfeldt helt enkelt inte hade mandat att gå med.

Och snabbt var socialdemokraterna ute och flaggade för att Sverige inte bör ansluta sig till en nya pakten.

Så långt är allt väl. Men kommer det att hålla?

Reinfeldt är förmodligen vacklande. Skall Sverige, med sin välskötta ekonomi, verkligen kliva ner i euro-krisens träsk? Å andra sidan är det rätt säkert att regeringen vill vara med i de Stora Grabbarnas Klubb i EU.

Då är frågan: Vad kommer sossarna att göra?

Jag är rätt övertygad om att (s) snart kommer att byta åsikt. Det passar inte deras självbild att buntas ihop med brittiska Tories. Och sossarnas partikamrater – så väl i Storbritannien som i resten av EU – har ju ställt sig bakom den nya ekonomiska pakten.

Då går det, om man vill, att få ihop en bred majoritet i riksdagen som ställer upp bakom att Sverige skall kliva in i EU:s överstatliga ekonomiska styre. Och då kommer det att bli så.

Ännu har detta inte inträffat. Man kan hoppas att (s) klarar att hålla huvudet kallt. Men det är, som sagt, inte speciellt troligt. Förmodligen är det bara en tidsfråga innan "en bred svensk samsyn" kommer att presenteras. Sedan kommer Sverige att dras in i euro-soppan, trots att svenska folket sagt nej till att delta i valutasamarbetet.

Business as usual, typ.

9 kommentarer:

  1. Vad ska man säga, man kan ju hoppas på en folkomröstning men det kommer dom väl inte att tillåta.
    Frågan är alldeles för stor och för liten på samma gång, beroende på vem som ska ta del av informationen.

    För liten för folk att rösta om, för stor för politikerna för att det blir "fel"

    SvaraRadera
  2. Storsmörsmugglaren13 december, 2011 17:32

    Fan Henrik, vilket jävla mörker!

    Var är Frodo?

    SvaraRadera
  3. Jag tycker man ska hålla den här skuldpakten på armlängds avstånd.

    Gemensam valuta må vara rätt, men det här är helt fel sätt att åstadkomma detta.

    Antingen är detta en frivillig union, där länderna sköter sig själva under ansvar - eller tar konsekvenserna av egen ansvarslöshet.

    Eller så är detta en överstatlighet med makt att styra och med egen exekutionsmakt som kan verkställa överhetens beslut. Då ska man inte hålla på med automatiska böter och tjafs - då ska man inrätta en gemensam regering.

    Det är halvmesyrerna som sänker Europa just nu...

    SvaraRadera
  4. Det man möjligen kan hoppas på är fortsatt dåliga siffror för (s) och en Sjöstedt effekt (om han blir vald av (v)). Även en socialdemokratisk partisekreterare kan väl läsa opinionssiffrorna.....

    SvaraRadera
  5. Å andra sidan så kanske Juholt ser sin chans i det här. Euron och EU har väl aldrig varit så opopulära i Sverige som just nu. Så det vore ju ganska smart av S att börja köra stenhårt på total EU-kritik. Allra helst EU-utträde.

    Då skulle de ju i alla fall ha någon egen politik... Överhuvudtaget...

    SvaraRadera
  6. Anonym @ 13 december, 2011 22:03

    Socialdemokraterna är betydligt smartare än att kräva ett svenskt utträde ur EU. Det vet precis hur mycket svenska företag exporterar till EU.

    SvaraRadera
  7. Nigel Farages svar på Camerons nej till nytt ekonomiskt fördrag. "Vi är nu utanför Titanic i en livbåt"

    http://www.youtube.com/watch?v=HXTpSh71G58&feature=uploademail

    SvaraRadera
  8. En paragraf åt regeringen och typ halva texten om sossarna. Kanske dags du släpper sossehatet hax

    SvaraRadera
  9. När socialister kritiserar att man inte trampar stövel i takt med dem har man ett kvitto på att man gör rätt. De till får kamouflerade vargarna i fårflocken är de som skriker högst.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.