2011-12-12

Labour lägger sig platt för EU

Just nu pågår debatten om EU-toppmötet i brittiska underhuset.

Från Labours sida går man på om att Storbritannien borde gått med på allt som krävdes i Bryssel, i slutet av förra veckan. Och liberaldemokraternas ledare, vice premiärministern, är inte närvarande – som en markering mot de konservativas milt EU-skeptiska linje.

Premiärminister Cameron står dock på sig. Han vill inte riskera den brittiska finansmarknadens framtid. Och han vill inte att landet skall dras in för djupt i turerna kring den krisande euron.

Jag tror att Cameron har rätt. Även om EU skulle lyckas rida ut den nuvarande euro-krisen, så kommer det att komma nya – som en konsekvens av själva valutasamarbetet. Därför gäller det att hålla behörigt avstånd. Det gäller så väl Storbritannien som Sverige.

Och de länder som valt att inte delta i euro-samarbetet skall inte behöva drabbas av det. (Även om Sverige nu tycks pumpa in pengar i IMF, som i allt väsentligt kommer att användas för att rädda krisande euro-länder.)

6 kommentarer:

  1. No no no
    http://www.youtube.com/watch?v=Tetk_ayO1x4

    SvaraRadera
  2. HAX!

    Jag är inte säker på att IMF kommer att ta emot pengarna eller att Tyskland kommer att gå med på att pengar slussas via IMF för att kringgå gällande regler i Lissabonfördraget. En av hörnpelarna i det senaste räddningspaketet ser redan skakig ut:

    Bundesbank rejects Europe's IMF funding ruse

    SvaraRadera
  3. Cameron är den ende som förefaller ha någon form av spinal funktion i brysselgänget.

    Heders, David!

    SvaraRadera
  4. Veckans desinformation från Lettland,
    Morokulien söker inträde i Eurosamarbetet. Lokalvalutan Dalern kommer att bli värdelös?

    SvaraRadera
  5. @cfr

    Nja, det är väl snarare ett uttryck för att Cameron vill kunna komma hem igen.

    SvaraRadera
  6. Jag är besviken. De europeiska ledarna ser bara till sina egna återval just nu och verkar angripa problemen med en gemensam valuta med någon slags logik på dagisnivå.

    Att ha en gemensam valuta är nämligen inte svårt. Det klarar alla vi ekonomiska varelser av på individuell nivå dagligen. Var och en ansvarar nämligen för sina egna intäkter och kostnader. Det fungerar förvånansvärt bra.

    Problemet är när min bank lånar ut mina pengar till dig och du inte kan betala tillbaks. Det problemet har man oavsett valuta och det måste man parera för genom att se till att det finns mekanismer som kan hantera det.

    Alternativet är att inte ge sina pengar till bankerna utan att köpa ett kassaskåp. Möjligen ett depåkonto hos Riksbanken där pengarna kan ligga räntefritt tills dess jag behöver ta ut dem.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.