2011-12-18

Övervakningsåret 2012: Några exempel


I USA är den så kallade SOPA-lagen på väg genom lagstiftningens maskineri. Web-domäner runt om i världen kommer att stängas ner ifall nöjesbranschen och andra så mycket som anser att de innehåller upphovsrättsskyddat material. Sociala nättjänster som Facebook, Twitter och Blogger kommer att tvingas stänga av användare på än lösare grunder, för att rädda sig själva. Någon föregående rättslig prövning kommer inte att ske. Och möjligheten att få rättelse i efterhand är mycket begränsad.

Om vi stannar i USA, så är nya regler som tillåter militären att fängsla människor utan rättslig prövning på väg att bli verklighet. USA kommer att kunna använda detta för att plocka in i stort sett vem de känner för, var som helst i världen. (Även civila egna, amerikanska medborgare på amerikansk mark.)

Tyska företag har nu färdigställt utrustning som kan lagra allt som sker på internet. Detta innebär att om någon gör något brottsligt, då blir det möjligt att backa bandet och kartlägga alla personens tidigare kontakter och hela sociala nätverk. (Plus saker som till exempel politisk åskådning, tro och sexuella preferenser.) Så även om inte du gör något fel eller olagligt kan du ändå komma att bli indragen i olika härvor bara för att någon du känner eller kanske bara har haft kontakt med är misstänkt för något fuffens.

Detta är teledatalagring på syra. Och EU:s datalagringsdirektiv, det kommer upp för förnyad behandling i riksdagen nästa år. Data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden, internetuppkopplingar och mobilpositioner skall lagras. Så att man kan rita kartor över vem du har haft kontakt med, när och var. Åter igen riskerar helt oskyldiga människor att råka ut för mycket obehagliga överraskningar.

För övrigt skall EU:s datalagringsdirektiv nu omarbetas. Är det någon som tror något annat än att det kommer att bli värre?

EU håller också på att ta ett grepp om "cloud computing". Detta lär landa i att inte bara våra telekommunikationer, utan även våra filer på nätet kommer att kunna registreras och övervakas.

Så har vi ACTA-avtalet, som bland annat innebär att våra internetoperatörer tvingas bli nätpoliser, med ansvar för vad deras kunder gör i deras kablar. Detta kommer att medföra övervakning av allt som sker på nätet. Samtidigt kommer man att tvingas ställa upp hårda krav på vad du får göra på internet. Det kommer inta bara att handla om vad som är lagligt, utan även om vad ängsliga operatörer anser är lämpligt.

EU är även på hugget vad gäller internetcensur. Trots löften om att det bara skulle handla om barnporr diskuteras redan blockering av till exempel spelsidor på nätet. (Och av blockering av betalning till sådana.) Nätspel och nätpoker kommer i princip att stoppas (utom vad gäller statliga monopol och ett fåtal licensierade siter).

I EU byggs nu även en omfattande säkerhetsbyråkrati upp. En av delarna är European Network and Information Society Agency, ENISA. Information från övervakning och register kommer att delas mellan medlemsstaterna i enlighet med den så kallade konvergensprincipen. Och unionens kapacitet för underrättelseverksamhet kommer att stärkas.

Den kritiserade europoeiska arresteringsordern kommer att utökas med en europeisk undersökningsorder. När den träder i kraft kan svensk polis bli tvungen att lägga tid och kraft på att utreda "brott" som till exempel abort, på uppdrag av andra EU-länder där sådan är hårt reglerad eller olaglig.

Framåt sommaren blir EU:s projekt för elektronisk identifiering aktuellt. Detta är en "harmonisering" som kan komma att leda fram till ett EU-ID-kort. (Som alla måste ha. Tänkbara användningsområden är att ett sådant kommer att krävas för flygresor, tågresor, bilhyra, hotellövernattningar, internetuppkopplingar och elektroniska transaktioner. Allt skall registreras. Alla skall kunna identifieras. Alltid.)

EU har dessutom ett antal projekt som rör "Internet Security" och "Cybercrime" i pipelinen, som kommer att haka i andra saker som beskrivs i denna bloggpost. Vi kommer även att få ett europeiskt "bank-FRA" som kommer att granska och analysera våra banktransaktioner.

Europeiska forskningsprojekt som till exempel Indect rullar på. (Kameraövervakning med ansiktsigenkänning och mönsteranalys i realtid, kopplat till olika register och andra övervakningsformer.) Fast nu under mer hemlighetsfulla former än tidigare, eftersom media och medborgare har varit lite för "nyfikna"...

Detta är bara några av de saker som ligger i pipelinen för 2012. Mycket mer är på gång. Utökad FRA-spaning till exempel. Och som vanligt säljer man ut integriteten och de medborgerliga fri- och rättigheterna med hänvisning till kampen mot terrorismen, barnporren, fildelningen med mera. Allt går ju att motivera, om man bara anstränger sig lite...

17 kommentarer:

 1. Obehagligt, mycket obehagligt. Jag tror tyvärr inte så mycket går att stoppa, det är för stort tryck från makthavare och lobbyister och för litet mottryck från allmänheten.
  Frågan är vad som kommer hända...

  På internetsidan - ett enormt darknet som blir så lättillgängligt att även farmor kan gå med? Och isf, när det blockas, hur man kommer förbi blockeringarna etc.
  Den dagen jag måste gå runt med leg så fixar jag falskleg, och fler än jag resonerar nog liknande.

  Ingen vettig människa vill ha ett 1984, och pressas folk för långt åt det hållet så barkar det åt skogen förr eller senare, 5, 10, 20 år framöver.
  Vi har varit inne på fel spår för länge redan, och det går knappast att backa ett steg i taget och ta varje strid. En riktig krasch är nog det enda som kan ändra riktning på hela cirkusen.
  Jag bävar inför vad som kommer hända, men min inre djävul (eller min anarkistiska sida) ser fram emot smällen...

  //Thomas

  SvaraRadera
 2. För övrigt, med det sagt - jag är iaf grymt tacksam över att det i Bryssel finns en gapig blåslampa att sätta i arslet på politikerna - Tack Henrik!!

  //Thomas

  SvaraRadera
 3. Se det positiva i övervakningen och registreringen; nu kommer folket äntligen kunna komma åt de korrumperade politikerna och byråkraterna! Eller?

  Nej just det, de kan ju sekretessbelägga sina egna aktiviteter med hänvisning till "rikets säkerhet" (= för personlig vinnings skull).

  Tristan

  SvaraRadera
 4. Shit... det här eskalerar ju alldeles för fort nu. Jag börjar bli rädd på riktigt.

  SvaraRadera
 5. Detta, utbyggt med de västa galenskaperna sedan ca 2005 som redan införts skulle jag vilja ha sammanställt på ungefär samma sätt som denna bloggpost, bara att kopiera och klistra in i valfritt program för utskrift. Papper som sedan kan glömmas lite här o var, typ arbetsplatser, väntrum, tåg, buss, flyg osv.. för att nå en å annan som inte aktivt söker denna information.

  -steelneck

  SvaraRadera
 6. Lite fascinerande att läsa amerikaner som är upprörda över NDAA. Det är bra att dom reagerar men nästan samtliga(!) jag läst verkar mest upprörda över att detta nu kan gälla amerikaner i USA. Att utlänningar kan fängslas för evigt utan rättegång verkar inte, i sig, vara något som upprör... :o

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agenda19 december, 2011 01:19

  I mitten av åttiotalet kändes boken 1984 väldigt off. Nästan inget hade förverkligats, iaf. inte i väst. Muren föll och så även socialismen. Gamla socialistiska stater ställde om mot öppenhet och demokrati.

  Allt såg så bra ut, men de senaste 10 åren tycker jag vi har fått en rejäl tillbakagång, iaf. i de utveckade länderna. Orwells dystopi närmar sig med stormsteg.

  Demokratin kringskärs, grundläggande fri och rättigheter kastas ut eller ignoreras och staten ska nu lägga sig i varje aspekt av våra liv. Ja, det har gått så långt att de ska kunna granska våra privat brav, se vilka tidningar vi läser etc.

  Värst av allt är att den politiska debatten helt har dött. I den mån det finns någon debatt melan de politiska partierna så handlar det om pseudofrågor, vem är mest regeringsfähig, vem kan associeras minst med Sverigedemokraterna etc.

  Vi går mot en ny medeltid.

  SvaraRadera
 8. "Tyska företag har nu färdigställt utrustning som kan lagra allt som sker på internet."

  Bara PR-prat. Det är samma sak som att säga, att vi människor vet "allt" om "allt".

  Det vill säga, det är ren och skär PR-bulls*t, den "utrustningen" finns inte, och kommer aldrig att finnas.

  SvaraRadera
 9. Visserligen ska man vara försiktig med att använda starka ord men den mest korrekta beskrivningen av detta är att vi är på väg mot en militariserad fascistiod totalitär polisstat och demokratur.

  SvaraRadera
 10. Länken i 10:09 funkar ej för mig.
  /B

  SvaraRadera
 11. Snart har vi Equilibriums.
  =/

  SvaraRadera
 12. Hax: Det bygger dock på att folk inte börjar generera bakgrundsbrus samt att det inte går än, idag, eftersom kostnaden fortfarande är för hög.

  Det vore för övrigt enormt enkelt att börja generera brus ifall man så önskar. Detta kan man även koppla till den ökning i mängd information som överförs i nätet. det är tien bara kostanden för lagring som blir mindre. Datamängderna ökar också ofantligt mycket per år.

  SvaraRadera
 13. Ja, och inte nog med allt detta.
  Så är ju "Gemensamhets-pakten" eller vad skiten kallas på G.

  http://www.youtube.com/watch?v=EPcWHBPYOSU

  SvaraRadera
 14. Bättre upp, kolla hjärnorna på befolkningen:

  "Distinctive brain patterns could become the latest subject of biometric scanning after EU researchers successfully tested technology to verify ­identities for security checks.

  The experiments, which also examined the potential of heart rhythms to authenticate individuals, were conducted under an EU-funded inquiry into biometric systems that could be deployed at airports, borders and in sensitive locations to screen out terrorist suspects.
  Läs mer
  Kallocain, någon

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.