2012-01-27

ACTA-processen i sönderfall

Om någon missat det: Socialdemokraten Kader Arif har lämnat posten som rapportör om ACTA i Europaparlamentets utskott för internationell handel (som är det utskott som har huvudansvar för denna fråga).

Han gör det i protest mot fulspel och bristande transparens.

Läs mer:
Falkvinge: EU ACTA Chief Resigns In Disgust Over Disrespect at Citizens
La Quadrature: ACTA rapporteur denounces ACTA masquerade
ACTA-bloggen: EU-Parlamentariker hoppar av beredningen av ACTA i protest
Beelzebjörn: Om ACTA, och om en sällsynt politikers avgång
Engström: ACTA: Nu har det blivit åka av

6 kommentarer:

 1. Jag antar att det finns en färdig ersättare (man måste ju ha en backup ifall en rapportör skulle bli allvarligt sjuk eller av annan anledning inte kan fortsätta arbetet). Vet vi vem det är?

  SvaraRadera
 2. Det är ju rätt starka ord han använder i sitt uttalande, dessutom. Hann göra en snabb översättning igår kväll som även ligger på bloggen. Slänger in den här också:

  "Jag vill på starkast möjliga sätt ta avstånd från hela den process som ledde till undertecknandet av detta avtal: inga organisationer från det civila samhället inkluderades, transparens saknades från förhandlingarnas början, undertecknandet av texten sköts upp upprepade gånger utan att någon förklaring någonsin gavs, EU-parlamentets krav som uttryckts vid flera tillfällen i vår församling exkluderades.
  Som rapportör av denna text, har jag mött aldrig tidigare skådade manövrer från den högra flanken av detta Parlament för att tvinga igenom en hastig tidsplan innan den allmänna opinionen hunnit reagera, vilket berövade Parlamentet dess yttranderätt och de verktyg det förfogar över för att utföra dess medborgares legitima krav.
  Alla vet att ACTA-avtalet är problematiskt, genom sitt anslag mot medborgerliga rättigheter, sättet det håller internet-leverantörer ansvariga, dess konsekvenser för tillverkning av vanliga mediciner, eller det ringa skydd det ger vårt geografiska läge.
  Detta avtal kan få stora konsekvenser för medborgtares liv, och ändå görs allt för att förhindra Europaparlamentet från att få ett ord med i frågan. Det är därför jag idag, då jag överlämnar rapporten jag haft ansvar för, vill göra en skarp markering och varsko den allmänna opinonen om denna oacceptabla situation. Jag tänker inte vara delaktig i denna maskerad."

  SvaraRadera
 3. Det blir rimligen någon av de andra sossarna i INTA. Gissningsvis kommer de inte att stå i kö som frivilliga...

  SvaraRadera
 4. Shit, det var ord och inga visor det...
  Är det alltså så jävla illa?

  /A

  SvaraRadera
 5. Jag har missat det, för inget har sagts om det i svensk media.

  SvaraRadera
 6. Jag blir så trött på det här, Det verkar inte spela någon roll vad man gör, PP fick min röst i förra valet men det hjälpte inte mycket, majoriteten röstade som vanligt efter plånboken, ACTA kommer att gå igenom precis som FRA lagen och IPRED. (De stora svenska partierna kommer att rösta Ja och skylla på EU när det är dags att införa i Sverige och majoriteten kommer att tro på lögnerna)

  Det kommer att bli värre, mycket värre innan folket vaknar så pass att utvecklingen vänds.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.