2012-01-27

ACTA: Högtryck på piratkontoret


Det kommer nu en strid ström av mail till Europaparlemtets ledamöter om ACTA. Utmärkt!

(Fast det är viktigare att ni sänder till andra ledamöter än till piraterna Engström och Andersdotter. ;-)

Mailen rör om och stressar upp ACTA-förespråkarna. Det känns i luften att de börjar bli oroliga.

Jag har just sänt iväg ett par hundra svar pa dagens inkommande mail. Under tiden har jag även suttit och funderat på hur vi skall gå vidare med det här.

Gissningsvis blir huvudomröstningen om ACTA i Europaparlamentet i juni (11-14/6). Det är rätt lång tid dit och det är många delstrider på vägen. Så det gäller att vara uthålliga. Samtidigt gäller det att ta tillvara det engagemang som finns just nu.

Här är några förslag:

 • Återkom gärna med mail till Europaparlamentets ledamöter lite då och då fram till omröstningen, så att det syns att motståndet är levande.
 • Skriv gärna även fysiska brev och vykort till ledamöterna. Sådana är svårare för dem att ignorera. (Adresser finns här.)
 • Alla mail är viktiga. Men en enkel rad med ett par personliga ord har ofta större genomslagskraft än kopierade massmail.

Den som vill lägga lite extra tid och kraft på detta kan hjälpa till att plantera denna tanke hos ledamöterna: Sänd ACTA-avtalet till EU-domstolen, ECJ. Det är helt rimligt att ECJ skall få pröva om ACTA är lagligt, enligt EU:s fördrag. Enligt vår uppfattning är så inte fallet. Det kan vara lättare att få vissa ledamöter att köpa en sådan process än att få dem att rösta nej. Och om ECJ:s beslut blir vad vi tror att det blir – då är det godnatt för ACTA i EU.

Tack för allt engagemang ni visar! Nu skall jag gå hem och plöja mig igenom ett par nya luntor om ACTA – för att kunna återkomma med ännu vassare argument här på bloggen.

9 kommentarer:

 1. Detta är en viktig fråga och jag vill gärna lägga lite tid/energi på att agera. Jag behöver dock lite hjälp med att rikta in min insats mot rätt personer.

  Att piraterna står på rätt sida vet vi. Kan du med din insikt i denna fråga tydliggöra vilka EP-ledamöter som behöver påverkas mer än andra.

  Hur ser det ut i Sverige? Hur står de olika blocken/partierna/ledamöterna i denna fråga? Vilka ska jag gå på för att få landet Sverige att ha rätt ståndpunkt i detta?

  Pjotr

  SvaraRadera
 2. EPP/m: I princip för ACTA.

  EPP/kd: För ACTA

  ALDE/fp: Vacklande, i vart fall som partigrupp.

  ALDE/c: Vacklande, i vart fall som partigrupp.

  S&D/s:Gruppen är vacklande men vacklar åt rätt håll. Jag tror att Åsa Westlund är god i sammanhanget och vi får hoppas att hon påverkar sina svenska kollegor.

  Greens/mp: Mot ACTA, även om jag inte vet hur Isabella Lövin ställer sig.

  Greens/pp: Solkart mot ACTA.

  GUE/NGL/v: Uttalat mot ACTA.

  ECR (tories & Co): Vacklar, men drar mot att vara för ACTA.

  EFD (UKIP & Co): Har meddelat att de står på vår sida mot ACTA.

  De som behöver påverkas är alltså m, kd, fp, c och s.

  Enklast att få över till rätt sida är nog fp, c och s.

  Vad gäller m, kd och ECR tror jag att argumentet med EU-domstolen (se bloggposten) kan vara bra. De kan ju liksom inte vara emot att kontrollera om ACTA är lagligt eller ej, kan man tycka.

  SvaraRadera
 3. Fyll gärna på här i kommentarerna om ni får svar som indikerar något.

  SvaraRadera
 4. På vilka grunder kan man då argumentera att ACTA bör prövas i domstol? Det är ju bra om de inte bara viftar bort en när man mailar/ringer.

  SvaraRadera
 5. http://acta.mpbloggar.se/2011/01/20/forskarupprop-mot-acta-avtalet/

  http://www.greens-efa.eu/fileadmin/dam/Documents/Studies/ACTA_fundamental_rights_assessment.pdf

  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2011/10/kl-13-presskonferens-om-acta.html

  http://acta.mpbloggar.se/2011/10/04/presskonferensen-avslutad-professor-sagade-acta-avtalet-vid-fotknolarna/

  http://en.act-on-acta.eu/Main_Page

  SvaraRadera
 6. Fritjof Nilsson28 januari, 2012 08:56

  PLAN B = DAGS ATT BÖRJA DEMONSTRERA?

  Jag fick en liten idé häromdagen. Jag tror att väldigt många faktiskt inte fattar vad som händer och att det behöver börja synas.

  Mitt förslag är en demonstration för demokrati och mänskliga rättigheter. Man skulle kunna sätta upp planscher med rubriken: "Demokratin är allvarlig hotad" tillsammans med några korta ord om vad som hotar demokratin.

  Under demonstrationen kan man till förbipasserande dela t flygblad med korta texter om vad som hotar demokratin (ACTA, centralisering, icke-folkvalda beslutsfattare, FRA, korporativism etc.) tillsammans med hänvisningar till webbsidor och annat där man kan läsa mer om det.

  Det som är viktigt är att man i allt man gör presenterar korrekta fakta och att man gör det på ett sätt som är lätt att förstå, även för folk som inte begriper områdena som berörs alls.

  Jag har ingen erfarenhet av att anordna demonstrationer och jag är själv för okunnig kring ämnena för att kunna vara drivande i en sådan här sak. Men om det är någon/några som kan mer om sådan här saker, som tycker det verkar som en bra idé, så hjälper jag självfallet till på alla sätt jag kan. Och jag tror verkligen att detta kan vara en bra idé.

  Jag bor för övrigt i Göteborg.

  Jag kommer att kika in på detta inlägg då och då och se om det är någon som nappat på min idé.

  Och det är ju ganska bråttom om man ska hinna göra folk uppmärksamma innan det är för sent.

  SvaraRadera
 7. Vad som pågår är en sorts långsam statskupp. Riksdagen som formellt är sveriges högsta styrande organ får allt mindre reell makt. Reinfeldt anser den vara ett transportkompani som ska rösta som han vill och vad gäller ACTA fick riksdagen varken bestämma mål och inriktning eller ens bli informerade om ACTA-avtalets utveckling. (I motsats till de 700 företag och lobbyorganisationer som hittade på avtalet.)

  Utan att kunna påverka kommer riksdagen att rösta genom det färdiga handelsavtalet, inklusive tillhörande lagändringar. Efter några år med liknande styrda, i förväg bestämda riksdagsbeslut, kommer riksdagen att vara lika cermoniell som kungen och därefter formaliseras dess maktlöshet (såsom kungens redan är). De allmänna valen till riksdagen kan vara kvar men det ger förstås inte något inflytande till folket att vi får välja cermoniensemblen.

  Att Europaparlamentet samtidigt utsätts för samma sorts maktreduktion gör att det inte finns någon annan väg att kanalisera folkvilja.

  SvaraRadera
 8. ACTA dig för politikerklassen.

  SvaraRadera
 9. SOPA under egen dörr först


  Men allvarligt. Är inte 100 själv, men det står att styrande får 'take action' om det förekommer brottslighet på internet?
  Finns det på svenska?

  Eller hur lyder stycket som kan göra att meddelarfriheten kan upphävas?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.