2012-01-16

Euro-krisen: Slutet på början


Det europeiska valutasamarbetet, euron, var helt enkelt en jävla dum idé.

Men nu sitter vi där och ingen tycks veta riktigt vad man skall göra åt saken. Våra politiska ledare får med rätta underkänt av marknaden. Deras senaste paniktilltag är att pumpa in skattepengar i europeiska banker – för att få dessa att göra saker som den europeiska centralbanken inte kan, får eller vågar göra. Vilket verkar tveksamt, på så många sätt.

E24 har en del läs- och tänkvärda artiklar om saken:
Sänkning röjer projekt i förfall
ECB:s bankhasard
Därför är europakten fel medicin för Europa
Skippa räntehetsen - Europa är rysaren

Vad vi ser just nu är upptakten till det politiska haveriet kring euron. Finalen i första akten. Slutet på början.

Det är ju så här det brukar gå när man ägnar sig åt centralstyrning och kommandoekonomi. Men inte ens vi euro-kritiker hade nog trott att det skulle gå så snabbt och att genomklappningen skulle bli så total.

Och sedan? Antingen kan politikerna släppa greppet och överge euro-projektet. Vilket vore det rimliga. Eller också – mer troligt – kommer de att sätta prestigen före verkligheten och ändå försöka rädda sin skadeskjutna valuta. Det kommer i så fall att kräva extraordinära åtgärder. Ett regelrätt ekonomiskt undantagstillstånd. Vilket kommer att bli stökigt.

Jag är inte ens skadeglad. Euro-projektet genomfördes mot bättre vetande och i strid med sunt förnuft. Men nu är vi där. Och det enda rimliga alternativet – en ordnad avveckling – har visserligen bubblat i diskussionen, men verkar ändå osannolikt och avlägset. Även frågan om en uppdelad euro-zon (för att rädda vad som räddas kan) tycks ha försvunnit från dagordningen. Detta är bara förfärande.

Uppdatering: DI – EU:s krisfond får sänkt kreditbetyg

Uppdatering 2: Financial Times - Europe’s largest banks have become too big to save

14 kommentarer:

  1. Det är självkart att jag inte är skadeglad. Tvärtom hade jag önskat att jag hade fått fel och att euro-projektet hade gett allt det som ja-sidan sa. Inte fasen är det kul att uppleva det som händer nu.

    SvaraRadera
  2. Vettiga länder i norra Europa som SE, DK, FI, NL, UK, EE, NO (och kanske DE) borde hota att gemensmat lämna EU och bilda ett eget lösare samarbete där man behåller den nationella bestämmanderätten men sätter stenhård press mot syd-EU för att få behålla frihandeln mot kontinenten.

    SvaraRadera
  3. Viktualiebrodern16 januari, 2012 22:04

    Det är helt värdelöst att få rätt.

    Snart tänds häxbålen. Någon måste alltid sota för sådana här misslyckanden. "Those other guys".

    SvaraRadera
  4. Euron är sundare än t.ex. US$ i alla fall. Oroa er inte för mycket för den. Se t.ex:

    http://fofoa.blogspot.com/2011/07/euro-gold.html

    Och om (eller snarare 'när') det blir riktig panik på finansmarknaderna igen så ska ni se att det blir svenska kronan som rasar i värde gentemot Euron och inte tvärtom, även om orsaken till paniken ligger i Eurozonen.

    SvaraRadera
  5. Det sorgliga är att politikerna sätter sin prestige före medborgarnas väl. Om Grekland hoppade av Euron och kunde devalvera valutan skulle saker kunna justeras kontrollerat, nu så råkar Greker ut för en "omvänd devalvering" där lönerna devalveras och priserna förväntas följa efter. Hörde via en vän om en Grek som fått sin lön halverad, men priserna har inte sjunkit motsvarande och framförallt så ligger lånen kvar på tidigare nivåer. Så tack vare Euro-prestigen är enskilda greker skuldsatta över öronen och knappt har pengar till mat.

    SvaraRadera
  6. ...och det mest underbara av allt är att samma idioter som har försatt Europa i denna situation med självklarhet sitter kvar i förarsätet och anses vara de bäst lämpade att lösa eländet.......

    Hur sjuk kan världen bli?

    SvaraRadera
  7. För övrigt borde Sverige agera för att av solidaritetsskäl få sitt kreditbetyg sänkt. Det är oschysst mot andra länder att vi får billigare upplåning.

    Obs! Stark ironi!

    SvaraRadera
  8. Nu har väl Renfällen sagt att vi bör gå med i eurosamarbetet? Har för mig jag läste det på Text-TV häromsistens. Han är ju landets högsta styrande, han vet väl bäst? Jaså, inte?

    Har en känsla av att det är mer strukturerat på en clownskola än i dödstjärnan och hur de hanterar ekonomi. Det är inget man borde uppmuntra medlemsklap i. Att föreslå sånt som ledasre för ett land verkar rent ut sagt vårdslöst.

    Politiska robotar är ett epitet jag kommer att tänka på. Vi borde stifta lkagar mot dem istället. Tyvärr har vi ju lämnat över den makten till dem istället.

    SvaraRadera
  9. Europas storbanker kan behöva delas upp.

    Bryt först ut den verksamhet som sysslar med vardagliga bankaffärer så att medborgarnas och företagens affärer kan fortsätta att fungera om det smäller till.

    Fortsätt sedan med att bryta upp bankerna till hanterbara enheter - vad gäller övrig verksamhet.

    Bygg brandväggar, helt enkelt.

    http://www.ft.com/intl/cms/s/0/461464fa-0617-11e1-a079-00144feabdc0.html#axzz1jhn7jt7f

    SvaraRadera
  10. @Larsa

    Om det blir verklig panik på finansmarknaden igen och den svenska kronan rasar gentemot euron så är det en bra sak - då det innebär att Sverige går bättre ur en kris än vad euroländerna utan förmågan att devalvera gör.

    Det har vi känt till länge. Alternativet är att Sverige är med i euron och varandes ett land med relativt stark finansiell ställning blir tvungna betala notan åt de länder som inte klarar en sådan kris.

    Euron har inga fördelar. I Tyskland där man har haft den ett tag har man gett den öknamnet "teuro" = "Teuer(dyr)euro" då införandet gjorde att alla kostnader inom landet sköt i höjden.

    Så varför vi skall införa en valuta som lämnar hela Sverige i en markant usel ställning gentemot framtida finanskriser samt kommer öka våra reélla levnadskostnader med mellan 10-20% det förstår inte jag.

    SvaraRadera
  11. Jag förstår inte varför en libertarian ska motsätta sig euron. Det finns monetära system som tenderar att framtvinga statskonkurser om man försöker ägna sig åt en alltför vidlyftig välfärdsstat - guldbaserade system är ett exempel (se t.ex. Greenspans artikel). Nu ser det ut som att euron, om man nu inte i ren desperation förstör något, också skulle kunna tänkas vara ett sådant system. Borde inte libertarianer välkomna det?

    SvaraRadera
  12. En libertarian kanske skulle förespråka att staten skall släppa sitt monopol på att tillhandahålla betalningsmedel.

    Så var det ju en gång i tiden och varje bank gav ut sina egna sedlar.

    SvaraRadera
  13. Centralstyrning och Sovjet-style aporoach till ekonomi. Priset på pengar sätts inte längre av marknaden. Skattepengar in i svarta hål. Vad skulle väl en libertarian kunna ha att invända?

    SvaraRadera
  14. Libertarianer och andra förnuftiga är nog inte emot euron per se.

    De är snarare emot den för att de clowner som tog oss till den här ättestupan, vars bråddjup vi nu blickar ut över, är samma clowner som vill ha förnyat förtroende att rätta till den fiskala inkontinensen i hela EU.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.