2012-01-17

Onsdag: Strejk på internet

Under onsdagen strejkar stora delar av internet, i protest mot planerad web-censur

I morgon (eller i dag när de flesta av er läser det här) strejkar delar av internet – som en markering mot de föreslagna amerikanska SOPA- och PIPA-lagarna.

Även om dessa lagar nu har stött på partull – i elfte timman – så är markeringen ändå viktig.

Till exempel skulle det i princip vara omöjligt att driva en blogg som denna om förslagen blir verklighet.

Med hot om blockering av sidor och tjänster som (direkt eller indirekt) länkar till upphovsrättsskyddat material skulle Blogger och Wordpress inte ha något annat val än att införa stenhårda användarvillkor. Inte en bild utan vidhängande licens, inte en länk till en tidningsartikel, inte ett inbäddat tv-inslag kan då släppas igenom. Vilket gör det svårt att blogga. Länkar är ju liksom internets hela nervsystem.

Även jag skall (försöka) delta i protesten. Men man kan väl ge sig fan på att Juholt avgår eller att något annat dramatiskt händer under onsdagen, bara för det.

Läs mer hos Piratpartiet»

6 kommentarer:

 1. Om reinfelt får mistroendevotum, Borg försvinner upp i rök eller Bildt dras inför domstol för folkmord vore väl också kul.

  SvaraRadera
 2. Vore häftigt om alla de större internetaktörerna kunde göra en Atlas Shrugged.

  SvaraRadera
 3. En OT-kommentar: Vill verkligen rekommendera alla att ta del av en lysande programpunkt på Folk och Försvar igår under rubriken Rättsstaten och vår trygghet.

  En viktig utgångspunkt för anföranden och paneldiksussion var polisens omvittnade övergrepp i Göteborg hösten 2010. Ett av offren intervjuades också. Övriga deltagare var:

  Lars Ekeman, gen. sekr Folk och Försvar
  Anders Lindberg, ledarskribent Aftonbladet
  Anne Ramberg, Gen. sekr. Advokatsamfundet
  Göran Lambertz, justititeråd, HD (f.d. JK)
  Hans Corell, ambassadör, f.d. rättschef i FN

  En magnifik och skrämmande genomgång av Kling och Klangs agerande i Göteborg följdes av många hårda ord från panelen, inte minst kritiserades bristen på ansvarsutkrävande i Sverige. Lambertz tog också upp sina erfarenheter av ljugande poliser, som enligt honom inte är någon ny företeelse.

  Ett givet tema var sedan hur 11 september försvagat rättssäkerheten. Anne Ramberg pekade bland annat på det paradigmskifte som har ägt rum på det brottsbekämpande området, dvs att tvångsmedel får användas mot personer i förebyggande syfte, FRA m.m.

  SvaraRadera
 4. Internet är lika stort och viktigt för informationsspridande som Guthebergs uppfinning av tryckta boktäver på papper från 1600-talet. Innan Guthenbergs uppfinning, spreds det skrivna ordet genom bokkopering av klostrens munkar. Upplagorna var minimala och böckernas kunskap var tillgängliga endast för samhällets toppskick. Idag är det helt uppenbart att somliga politiker, upphovsrättsinnehavare och andra maktmänniskor tycks ha svårt att förstå att Internet är ett medel, en teknik att sprida kultur och kunskap precis som när Guthenberg på 1600-talet revolutionerade spridande av kunskap och kultur genom tryckta bokstäver på papper. Det fanns säkert på den tiden mörkermän som för att bevara sina maktpositioner slog sönder tryckerier och saboterade pappersbruk för att kunna ha fortsatt kontroll och makt över kunskap och kultur. De klarade inte av det - tekniken vann. Jag är övertygad om att de som idag försöker sabotera ett fritt Internet, kommer att förhindras genom fortsatt teknikutveckling i frihetens tjänst. Slutligen, förvirrade och kanske korrumperade politiker: Nätet ska inte bara vara fritt för kunskaps- och informationsspridning i China, Nordkorea och andra diktaturer. Nätets frihet - precis som bokstäver på papper - ska gällar hela världens alla länder. Även Sverige./cnab

  SvaraRadera
 5. Juholt avgår nog inte idag. Men vad som händer under VU senare i veckan vet ingen...

  SvaraRadera
 6. Något ironiskt.
  http://www.androidcentral.com/official-wikipedia-app-finally-lands-android-market

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.