2012-01-09
Patron Persson om euro-krisen
Förre statsministern Göran Persson (s) låter sig intervjuas på Newsmill om euro-samarbetet och euro-krisen. Det förefaller mig vara ett lite annorlunda val av media. Inget fel på Newsmill. Jag har själv skrivit där flera gånger. Men att Patron Persson väljer Newsmill före till exempel DN eller DI förefaller mig lite... nytänkande. Som om en PR-byrå har lovat någon att till varje pris få något placerat någonstans, typ. Detta är inte Perssons naturliga miljö. Men naturligtvis tackar Newsmill inte nej till självaste patron på Torp.
Nåväl. Det finns en del saker att kommentera i denna intervju. Till exempel...
i) Det var oanständigt av Frankrike att villkora Tysklands återförening med att landet måste gå med i valutaunionen.
ii) Det var Frankrike och Tyskland som började med att bryta mot EMU:s stabilitetspakt.
iii) Persson anser att en EU-skatt inte är så farlig om den inte är så hög. Sisådär fyra procent. Vi vet hur det brukar gå. Den svenska momsen (oms, på den tiden) var några enstaka procent när den infördes. "Det är inga svårigheter att hitta ett sätt att ta ut den här skatten" säger han.
iv) Göran Persson tycks mena att Sverige bör gå med i den nya euro-pakten trots att vi inte är med i valutasamarbetet. Det vill säga att vi skall vara med och betala för andras storhetsvansinne, slarv och dumhet. Men det får väl ses som ett försök att piska in ett splittrat och villrådigt (s) i fållan.
Att svenska folket – i en folkomröstning – tydligt har markerat att man inte vill vara en del av den här soppan är inget argument för dem som springer maktens ärenden. På ett eller annat sätt tänker de baxa ombord Sverige och de värdefulla svenska skattebetalarna.
Just nu känns det som om grånande statsmän står på kö för att försöka snacka in Sverige i euro-samarbetet, eller i vart fall i euro-pakten. Det är rätt uppenbart att det är en kampanj som pågår.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
"Det är dags för samarbete, annars blir vi marginaliserade." skriver Paavo Lipponen.
SvaraRaderaJa, det stämmer nog, om man med "vi" menar "vi politiker".
Att-vara-med-och.påverka-argumentet är riktigt dåligt. Länder som Sverige och Finland är så små, vårt inflytande är nära noll, men vi ger andra länder en otrolig makt att bestämma över oss.
Det är ungefär som man som skulle ge upp familjens rätt att bestämma var man ska ha semstern och istället låta det avgöras genom omröstning i bostadsrättsföreningen där man bor.
Man vill ju inte bli marginaliserad...
Han gick ju ut redan för ca 1½ vecka sen, ungefär samtidigt som Bildt, och förespråkade Sveriges anslutning till EMU.
SvaraRaderaDet är nån slags övertygelse om att inte Europa blir Storeuropa så kommer det att bli en marginell del av världen.
DUMT hela vägen.
Visst, om det blir en glad och trevlig enhet av Europa där alla stöder alla kommer det bli finfint.
Bara se historien, kära Persson, Bildt och hela sekten folkpartiet.
Men inte ens Baskien, Katalonien, Skottland och Balkan, fortfarande, faktiskt.
Hur blir det när Österrikare ska acceptera Frankrikes krav på skatt, stil, hyfs & etikett? - lite hårdraget, men inte orimligt.
Det är så dumt, illa och kontraproduktivt.
Om bara, Öppna gränser, frihandel, några gemensamma regler om särskilda saker - Det skulle öppna Europa minst lika mycket som under nu fp's o Bildts dröm.
Det som en av de största anledningarna till att bli EU-medlem var att vi (Sverige) skulle kunna vara med och påverka Europa. Vad än beslutas ger sig Sverige och håller med.
SvaraRaderaSamma argument gäller EMU: Vi måste vara med för att kunna påverka utvecklingen.
Visst! Grattis svenskar, vi påverkade EU till...? -
Det är bara en demokratisk pöl. Folk klafsar omkring och när ledarna vill ändra nåt så har parlamentet lite att säga till om, och har dom så blir det ett rungande bifall.
Ni är bäst i pölen! Uppskattar verkligen att ni förmedlar vad som görs. Ibland kan det ju faktiskt vara en liten riktigt bra grej för nån grupp. <3
Så fungerar opininsbildningen i dagens samhälle. Någon anonym makt inne i skuggorna lägger några millar på PR-konsulter för att skapa "spinn" i den riktning man vill gå.
SvaraRaderaKöpta f.d. makthavare som Persson ställer lydigt upp mot den furstliga betalning de får för att sälja sig.
Ett annat exempel är Tony Blair som direkt efter sin avgång blev skyhögt betald rådgivare åt storfinansen i London City. Han argumenterade konsekvent mot regleringar av finanssektorn (vilka skulle ha mildrat kraschen 2008).
PS. Och dessa PR-byråer är fulla av f.d. Muffare som tror att de hjälper "nyliberalismen" genom att underblåsa ett korrupt samhälle där storföretagen och storbankerna lyckas kapa staten och få igenom riggade lagar som gynnar incumbents och missgynnar mindre företag, missgynnar innovatörer med Disruptive Affärsmodeller, och missgynnar privatpersoner.
Bruks-pultron har fått pengar ur Bryssels propagandakassa.
SvaraRaderaBara att skratta och peka finger...trots att Bruks-pultron skrattar hela vägen till banken!?
Frågan är vem det är som betalat Göran Perssons utspel. Finns det någon utanför finanssektorn eller eurokraternas krets som har både pengar och intresse av att Sverige går med i euro-samarbetet?
SvaraRaderaSverige bör lämna EU, och sedan deportera hela den politiska klassen till Bryssel.
@Erik G
SvaraRaderaJag ställer mig samma fråga. Vem är så dum så att de lägger ut pengar på europropaganda nu? Persson, Bild, Hamilton - uppriktigt sagt vem lyssnar på dem?
Å andra sidan lyssnar ju inte politikerna på sina väljare så om man nu vill få med Sverige i europakten och euro-plus etc etc så är det enda som spelar roll att påverka regeringen och socialdemokraternas ledning. Tror man verkligen att man gör det genom debattartiklar i Expressen och Newsmill? Kanske det....
Slutligen, du är en snäll man. Deportera den politiska klassen till Bryssel, när vi kunde använda dem för ett säkert väldigt publikdragande återupförande av en gammal historisk tilldragelse på Stortorget i Gamla Stan.
Även Bildt vill ha EU-skatt även om han inte har torgfört åsikten under lång tid. Han tyckte att 1% skulle vara bra eftersom vi har EU att tacka för så mycket.
SvaraRaderaAtt säga att vi inte påverkat EU är att vara lite snål. Vi har påverkat EU. Det jävla datalagringsdirektivet är Justitieminister Bodströms lilla idé, som han via andra övervakningsfetischister dyvlat på EU-ledningen och som de nu tvingar på alla ingående lydstater.
SvaraRaderaJag kan inte påstå att jag är stolt över att vara svensk i det här fallet.
Lobbying av storformat. Kretsen runt partier, inflytelserika personer, ex-pampar alla som har en vara (och samtidigt vill göra sig en fet hacka på den) har bråda dagar. Allt kan köpas.
SvaraRaderaUndrar vad det handlar om för belopp och summor i den kassan. "No limit" antagligen.
Klart att det här är propaganda, det vore det sämsta av allt att gå med i eurosammarbetet.
SvaraRaderaPolitiker har en sån fantastisk förmåga att måla in folket i ett hörn.
Det som en av de största anledningarna till att bli EU-medlem var att vi (Sverige) skulle kunna vara med och påverka Europa.
SvaraRadera---------------------
Nej.Det största argumentet var att solen skulle skina och att vi skulle sitta på trottoarerena i Falun och dricka vin.
Det var så Svenskt näringsliv (dom som ledde ert engagemenag för Reinfelds maktövertagande) sålde in skiten och dom har inte ändrat uppfattning sen dess.
Därför bör ni vända er till dom istället för att lufta söndertjatat sossehat mot en för sakfrågan helt irrelevant person.
@ Neoliberal Agenda
SvaraRadera"Det är ungefär som man som skulle ge upp familjens rätt att bestämma var man ska ha semstern och istället låta det avgöras genom omröstning i bostadsrättsföreningen där man bor."
Klockrent!
Vi närmar oss en punkt då EU kommer att vara tvugna att förhålla sig till den faktiska fascism som breder ut sig I Europa och jag utgår från att ni har koll på hur ni ska förhålla er till det också.
SvaraRaderahttp://www.dn.se/nyheter/varlden/ungerska-jobbik-brande-eu-flagga
Jag tror inte att Göran Persson är sån att han skulle uttala sig mot sin egen övertygelse för pengar. Däremot tar han nog gärna betalt för att säga vad han tycker.
SvaraRaderaMen jag tycker frågan har fel fokus. För det handlar inte om europakten. Det handlar om vad som krävs för att vara en liten men ändå framgångsrik exportnation i den globala konkurrensen.
Vi kan nämligen inte vara bra på allt. Vi har som nation råd möjligen råd med ett JAS-projekt per generation. Så nu kan vi vara självförsörjande på stridsflygplan. Bra, men resten då? Drivmedel, datorer, kaffe, thailandsresor. Allt sådant som vi köper från utlandet måste betalas med export av svenska varor till utlandet.
Är det inte så att vi borde vilja ha stabila ekonomiska förutsättningar för våra exportföretag? Borde vi inte vilja ha lätt förutsägbara valutakurser gentemot våra viktigaste handelsplatsers?
Hur åstadkommer vi det?
Är det möjligen genom att ha stabila statsfinanser och en utrikeshandel i balans?
Är det möjligen att ta oss de lönehöjningar vi tjänat ihop och inte ett öre mer?
Är det möjligen genom att se till att så stor del av befolkningen ägnar sig åt produktivt arbete?
Det är detta som styr. Europakten måste utvärderas efter om den hjälper oss eller stjälper oss.
Och observera, att ingen talar om att ge EU beslutsamt över den svenska statsbudgeten så länge vi står utanför euron. Det handlar endast om vi är beredda att leva efter de principer som ställs upp.
Och där har Göran Persson rätt i att vi ju faktiskt redan gör det. Och den som inte vill det må ju förklara hur det gör det lättare för oss att exportera våra varor och tjänster i framtiden.