2012-01-06

Vänstern viker ner sig i EU-frågan

På vänsterpartiets kongress har man beslutat att lägga kravet på EU-utträde i malpåse.

Vänsterpartiet slopar visserligen inte kravet på utträde. Men de säger uttryckligen att just den här frågan – av alla frågor – i deras program, den skall de inte driva. Och det ger ju en vink.

En liten, men uthållig fästning har fallit. SVT har en mycket kort notis om saken.

Bland riksdagspartierna är det nu bara (sd) som driver frågan om ett utträde.

Det börjar faktiskt se ut som om Piratpartiet är det enda rimligt EU-kritiska parti som rimliga människor kommer att kunna rösta på i nästa EU-val.

7 kommentarer:

 1. Så SD är orimliga människor?

  SvaraRadera
 2. "Så SD är orimliga människor?"

  För de allra flesta förutom SD själva och deras sympatisörer, så är SD ett orimligt politiskt alternativ.

  Det finns säkerligen ett stort antal trevliga *människor* som råkar vara SD-sympatisörer, men nu är det SD som ett politiskt parti som avses.

  SvaraRadera
 3. Piratpartiet är nog det enda vettiga alternativet. Problemet är ju bara att de inte har synts i "vanlig" media sedan förra eu-valet. Om de fortsätter att vara lika osynliga går de med största sannolikhet samma öde som junilistan till mötes. Bortglömda och ut ur parlamentet...

  SvaraRadera
 4. Är verkligen utträdeskrav den intressanta frågan? Det återstår att se hur vänsterpartiets EU-politik kommer att se ut, men jag ser det snarare som att man nu äntligen lämnar 1994 års skyttegravar och kan börja driva en konstruktiv EU-kritik istället för att säga "lämna EU!" som svar på alla frågor. Piratpartiets EU-kritik har varit intressant just därför att den tagit fasta på de problem som finns i EU, istället för på vilken sida man stod på för snart 20 år sedan.

  SvaraRadera
 5. "Förslag om att skärpa liksom att avskaffa kravet på EU-utträde avslogs av partiets kongress på fredagen."

  Som jag förstod det alltså ingen ändring på EU-fronten. Vad är det SVT vet som de inte skriver utryckligen i artikeln när rubriken ("V lägger EU-utträde i malpåse") inte verkar stämma överrens med innehållet?

  SvaraRadera
 6. Då V ändå inte drivit frågan på massa år så känns det rimligt. Sen tror jag att ett större EU-missnöjesspöke går runt Europa, och det vore dumt att ge sd samma monopol på EU-kritik som sannfinländarna hade.
  Varför många borgare är proEU är för mig ett mysterium... Hjärntvättade?

  SvaraRadera
 7. Shaun,

  borgerliga har velat använda EU för att kunna spöa sossarna eftersom de borgerliga inte kunde vinna val förut.
  Problemet som jag ser det är generation -94, de som var under 30 och var engagerade på ja-sidan 1994. De hejar på EU på samma sätt som jag hejar på AIK. Det är möjligen inte hjärntvätt men det är fanatism.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.