2012-01-08

EP: Piratskutan hissar fler segel


Nu är det sista dagen på jullovet. (Även om jag har fuskat lite och varit inne på kontoret ett par vändor.)

Det är en dag för meditation och kraftsamling. I morgon börjar en intensiv vårtermin i Europaparlamentet som håller på fram till mitten av juli. Och den är fylld med intressanta och laddade piratfrågor.

Det är delvis ett nytt läge. Piratpartiets andra ledamot, Amelia Andersdotter, är på plats och hennes medarbetare håller just på att bli varma i kläderna. Med detta kommer (pp) även att täcka upp industriutskottet (som hanterar många av telekomfrågorna) och ytterligare ett utskott som inte är bestämt ännu. Eventuellt kan Amelia komma att bli första svensk i kulturutskottet.

Även på vårt kontor, hos Pirate MEP Christian Engström, blir det förändringar. Med två kontor frigörs en del resurser hos oss – vilket innebär att jag inte längre behöver sköta allt det praktiska själv. Tanken är att jag skall kunna fokusera mera på det jag är bäst på, kommunikation. Nu är det hög tid att (pp) börjar synas mer i media. Och i opinionen.

Under de två och ett halvt år som har gått har Piratpartiet satt konkreta avtryck i Europaparlamentet. Speciellt viktigt är det att finnas i systemet, på insidan – och inte bara som aktivister som försöker påverka utifrån. Nu i halvtid på mandatperioden dubblas dessa resurser.

En viktig uppgift blir att bredda (pp) i Europafrågorna. Jag vågar påstå att piraterna, i konkret handling, redan är de mest EU-kritiska svenskarna i parlamentet. Här finns det oerhört mycket att göra vad gäller ökad demokrati, transparens och öppenhet. Plus att det är viktigt att vara en röst som kräver decentralisering, att beslut fattas så nära medborgarna som möjligt. Allt för många frågor dras in i EU-maskineriet bara för att det råkar bli så – även om de passar bättre på nationell, eller rent av lokal nivå.

En demokratifråga som finns högt på listan är att det måste bli ett slut på "hemliga" omröstningar i Europaparlamentet. Alla voteringar i plenum bör ske elektroniskt och det bör protokollföras hur alla ledamöter röstar. Det är ett anständighetskrav att väljarna skall kunna ta reda på vad deras ledamöter sysslar med.

10 kommentarer:

  1. Obligatorisk läsning om hur upphovsrättsindustrin fuskar med statistik.
    http://www.techdirt.com/articles/20120104/04545217274/cato-institute-digs-into-mpaas-own-research-to-show-that-sopa-wouldnt-save-single-net-job.shtml

    SvaraRadera
  2. Ja du pratar bra för din existens men tyvärr, era ageranden är en flugskit i rymden. Det enda utbyte ni får av ert EU-engagemang är höga personliga månadslöner och bidrag. Och det är ju bra. För er. För oss svenskar betyder er insats i EU inget annat än som sagts: En flugskit i universum.

    SvaraRadera
  3. Kan ni få igenom röstregistrering vore det stort! Media (även gammel-) skulle snabbt haka på med analyser, med härliga konsekvenser :D.

    Subsidiaritet - finns det ingen instans som man kan lämna in till för att undersöka detta?

    SvaraRadera
  4. "Ja du pratar bra för din existens men tyvärr, era ageranden är en flugskit i rymden"

    Jag tycker pp gör en hel del verklig nytta, jag ser inte hur vi skulle kunna vänta oss mer genomslag från de ca 3.6% av sveriges rösttberättigade, särskillt med gröna gruppen i ryggen.

    Vi nog kan vara överens om att det går utför, men jag tror det varit ännu lite värre utan våra bråkstakar på plats. Vi skulle även veta betydligt mindre om vad som försegår.

    /Markus

    SvaraRadera
  5. Anonym @ 08 januari, 2012 13:50

    Var och en av ledamöterna är kanske en flugskit i universum, men tillsammans har de faktiskt makt.

    Detsamma gäller din inställning. Ditt inlägg är ju också en flugskit i universum.

    SvaraRadera
  6. Angående Roll Call Votes så finns det ju ett taktiskt problem, nämligen att det kan bli svårare att få stöd för lite mer "uppseendeväckande" beslut om omröstningarna blir offentliga. Gruppledningarna får ju betydligt lättare att hålla ordning.

    Visst kan det kännas upprörande att ledamöter inte vågar stå för sina åsikter, men erfarenheten från Sveriges riksdag är ju att hemskt många gärna är röstboskap bara de får sitt arvode och sina ersättningar.

    Möjligen ska man fokusera på att få igenom den konkreta politiken.

    SvaraRadera
  7. Transparens och öppenhet är annars givetvis bra ting. Parlamentet borde t.ex. sällan eller aldrig ha anledning att hemligstämpla dokument.

    SvaraRadera
  8. Skulle inte din chef som är MP kunna "filibustra" parlamentet genom att helt enkelt begära roll call votes i samtliga omröstningar? Eller det kanske kräver att en viss andel av ledamöterna begär detta? I sånt fall kanske några likasinnade kan gå ihop?

    /Daniel Berg

    SvaraRadera
  9. Daniel Berg:

    Enskilda ledamöter kan inte begära öppen rösträkning. Då måste man vara 40 ledamöter. En partigrupp kan också begära öppen rösträkning, men gör det sällan.

    SvaraRadera
  10. Personligen tycker jag att vi borde kunna få med så väl EFD som de gröna och vänstern på detta.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.