2012-02-07

"Det får aldrig hända igen!"

Men det gör det.

Och som vanligt gör vi inget åt saken.

8 kommentarer:

  1. Vad tror du händer om USA gör något åt saken?

    SvaraRadera
  2. @Jonas V:

    HAX och alla andra som tuggade fradga över Bushs "brott mot folkrätten" får väl hjärnblödning igen. Vad är väl lite folkmord mot den fina folkrätten?

    SvaraRadera
  3. Är det inte en del av problemet att USA - med saudisk hjälp - redan i många år "gjort något åt saken"? Typ utbildat och stött en (som det visat sig) svårstyrd Sunni-falang för att underminera en shia- (läs: iran-, hizbollah-) -vänlig regim, för att (inför den upptrappade konflikten med Iran) destabilisera den regionala axeln. Vilket låter som en plan, utom för dem som har en kiosk på torget i Homs eller har sina barn i skola där...

    Oppositionen är ännu mindre än i den övriga "arabiska våren"-länder ett twitterchickt gäng 20-nånting som vill parta på västerländska (dom är rätt få, men de enda vi kan förstå...), utan en extremt ohelig allians som nog inte ens är överens om att de vill "frihet och demokrati" (allra minst det senare...). Så mycket vanligt folk är det kanske inte. Vi pratar nog snarare salafister och rena gangsters.

    Och som de är uppbackade av samma Al-Quaida-kramande och demokratifobiska Saudiarabien undrar man om valet gäller Good guys/bad guys - eller pest/kolera?

    Har vi tillräcklig kunskap, energi – och "rätt" – att ta över? Om vi inte menar "lönnmörda presidenten och låt dom lösa resten i ett inbördeskrig". För, att hjälpa till under 20-30 år med att bygga upp demokratiska institutioner enligt någon [sosse-/libertariansk/insert valfri -ism] modell, menar vi ju inte. För dyrt, om ekonomer får räkna, och de får de ju.

    Vi kunde börja med att analysera att/varför – och vilken roll det spelar att – de [av västländer på kartan uppdelade] arabiska länderna inte alls är nationalstater i västlig mening, eftersom de har gemensam historia, språk och kultur, kungafamiljer ur samma släkter etc – och fundera på varför tror vi att de drömmer om nationalstatsprojekt? Som om 2011 års arabiska vår skulle vara en sen kopia av det tidiga 1800-talets Europa? Tänk om det vore så enkelt...

    Hittar inte alla länkar just nu, men ett par läsvärda stycken är:

    The Guardian: "Syria and Iran: the great game" http://gu.com/p/3364q
    CBCNews, "Syria's fractured opposition a long way from victory": http://goo.gl/ncauY
    Al-Jazeera, "Dictatorship, military intervention and false binaries in Syria": http://goo.gl/ilPEV

    SvaraRadera
  4. Oppositionen är ännu mindre än i den övriga "arabiska våren"-länder ett twitterchickt gäng 20-nånting som vill parta på västerländska
    ------------------------------

    Åk ner till Syrien och förklara det för dom som blivit slaktade.

    Dom hajar säkert och anpassar sig till sin stratgiska roll åt dom tre fascistdikaturer som Assad är nickedocka åt.

    SvaraRadera
  5. Kan vi få några förslag på vad vi skall göra åt saken då, Henrik?

    SvaraRadera
  6. Utöva hårdare ekonomiska påtryckningar och skita i vad dom tre fascistdiktaturerna som Syrien är beroende av har att säga eftersom dessa hitills tydligt visat att det är ok att slakta sin egen befolkning med tanks både hemma hos sig själva och hos deras vasaller.

    Man kan gnälla om utvecklingen i Tunisien Egypten och Libyen men hur man än vrider på det så sker en utveckling och det gjorde det inte förut.

    SvaraRadera
  7. Ursäkta, men jag är lite splittrad här. Å ena sidan är det fasansfullt att en regim åsidosätter de mest fundamentala kraven på mänskliga rättigheter. Å andra sidan känner jag djup skepsis mot Förenta Nationerna och dess strävan att bli världsregering (jag behöver inte utveckla några konspirationsteorier; det duger så bra att se hur FN agerat i t.ex. klimatfrågan och det finns nog mer som jag inte har en aning om).

    Och som kritiker av FN befinner jag mig i en svår sits då jag inte kan skrika både "Gör något!" och "Låt bli!" på en och samma gång. Uppenbarligen behövs ett polisiärt mandat för FN. Men avgränsningen måste vara tydlig, och det får inte finnas utrymme för glidningar som ger organisationen politisk makt.

    Ett dilemma. Inte minst med tanke på att banditerna själva sitter i styrhytten med nävarna på FN-skutans roder.

    Såsom FN fungerar idag är illa nog för alla, och här är nog varken kritiker eller anhängare lyckliga.

    Hur är det man brukar säga? "Gör om - gör rätt!"...! Mm, det är nog det enda tillämpliga i fallet med den hyperkorrumperade världsorganisationen, i synnerhet såsom det leds av sin koreanske Mr Chance!

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.