2012-02-29

Hela internet? Det kostar extra!


Min vana trogen att skjuta vilt åt alla håll, skall jag nu avsluta dagen med att försvara Microsoft. Eller i vart fall det Microsoft-ägda IP-telefonibolaget Skype.

Nyheten är att Telia nu skall börja ta extra betalt för Skype-samtal i sitt mobila nät.

(Möjligen underskattar Telia PR-problemet med detta. Skype har ju liksom blivit symbolen för att människor skall kunna hålla kontakten med släkt och vänner, över hela jorden, gratis. Detta kommer att ge Telia massor med oönskad badwill. Men det är deras problem.)

Telia får, förvisso, välja vilka affärsmodeller de vill. Men håller de på så här, då kommer de i vart fall aldrig att få mig som kund. Om jag köper internetuppkoppling – då vill jag ha tillgång till hela internet, utan en massa krångel och extra avgifter.

Egentligen är frågan större än Skype och VoIP.

Vad det handlar om är att nätoperatörerna börjar ta betalt för andras tjänster.

När den dammluckan öppnas, då vet man aldrig var det kommer att sluta. Hur kommer man att behandla andra trafikintensiva tjänster som till exempel Youtube, SVT, Vimeo, BBC och Soundcloud?

Och när principen om att ta extra betalt för viss trafik väl är etablerad – vad kommer då att hindra de stora nätoperatörerna från att börja ta mer betalt för tillgång till andra, nya tjänster som de tror kan komma att bli stora i framtiden? För dem är det ju liksom gratis pengar. Från kund, eller från företagen i fråga.

För nya företag kan valet bli: Pay up or die.

Med internet fick världen tillgång till snabb och i princip gratis kommunikation. Nu börjar den modellen alltså monteras ner. Det känns lite reaktionärt.

Fotnot: Telia kommer även att lansera en egen VoIP-tjänst. Men för att inte omedelbart bli lynchade har de insett att de nog måste ta extra betalt även för den. Vilket knappast kommer att göra Telias kamrer ledsen.

PC för Alla | DI | Børsen

7 kommentarer:

 1. Kabel-TV-internet som Isobel Hadley-Kamptz har döpt det till.

  SvaraRadera
 2. Jag tror hon fick idén från mig... ;-)

  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/03/planen-bakom-telekompaketet.html

  I vart fall var hon i tv-nyheterna någon dag senare och varnade för just detta. (Mars 2009)

  SvaraRadera
 3. Ofattbart att ngn har mage att ta betalt för samma sak 2 ggr, vilket blir fallet här: först ska man betala för datatrafiken och visa bits som man då skickar & tar emot ska man betala för en gång till! För vilken annan tjänsteleverantör skulle det vara acceptabelt?

  SvaraRadera
 4. Varsågoda Telia. När det finns en fullt fungerande konkurrens på marknaden kommer såna som Telia och ComHem få svårt att inte bättra sig med både service och priser. Under tiden får dom väl hålla på att reta upp folk bäst dom vill.

  SvaraRadera
 5. Läs igenom avtalen för de olika bolagen och deras abonnemang så ska ni se att det bara är de dyraste abonnemangen som erbjuder hela internet, det här är inget nytt däremot bra att det kommer fram så att det kan bli debatt om det.

  SvaraRadera
 6. Ja, det vinklas möjligen så.

  Men i princip kan det ju handla om kvalitetsgarantier (Service Level Agreement) Dvs. sådant som man behöver för realtidstjänster som röst- eller videoströmmar i ett nät som är överlastat.

  Tillgång är en sak. Kvalitet är en annan.

  SvaraRadera
 7. ...och där har vi anledningen att jag kör med Telenor. Täckningen ligger efter Telias men de har ingen datamängdsbegränsning och åtminstonde när jag frågade deras tech support sade de att Skype och digitaltelefoni går alldeles utmärkt att köra.

  Huruvida de throttlar protokollet vet jag inte. Får komma ihåg att kolla om kvaliteten förbätras genom VPN.

  Vissa bolag har insett att modellen för ett telekombolag är att sälja bredband. Telia lever kvar i tanken att telefonin är deras A och O. Det kommer att straffa sig.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.