2012-02-29

Google-bashing: Det får fan finnas gränser!


Vi har just gjort den största uppoffring som folk i EU:s Bryssel-maskineri kan tänka sig: Vi har avstått från en gratis lunch.

Så här...

ICOMP (Initiative for a Competative Online Marketplace) ordnade i dag ett lunchseminarie under rubriken "Data protection and profiling – How 'big data' is used to create your online identity". Vilket typiskt låter som något för piratpartister att besöka.

Men redan av den framlagda dokumentationen framgick att detta egentligen var något annat: En Microsoft-finansierad Google-bashing-lunch. Google-bashing är en mycket populär sport i EU, nu för tiden.

Låt mig först göra en sak klar: Ja, det är ett problem med allt för svepande privacy policies, som de flesta användare accepterar av ren slentrian. Det förtjänar att diskuteras på ett seriös sätt.

Men det är inte vad Google-bashing i Bryssel handlar om. Här är det snarare fråga om att ett antal av Googles konkurrenter försöker piska upp politisk kritik, av affärsmässiga skäl.

Dessa konkurrenter till Google är, i sammanhanget, inte vita som snö själva – när det till exempel gäller integritet och att utnyttja en dominerande ställning på marknaden.

Och om man nu har en sådan, lite solkig, agenda – då kan man ju ändå tycka att man skulle kunna sköta det hela lite snyggt.

Men icke. ICOMP-seminariet inleddes med att en av Microsofts advokater, Pamela Jones Harbour från advokatbyrån Fulbright & Jaworski LLP höll ett anförande om allt som Google gör fel, allt Google anklags för att göra fel och allt Google skulle kunna tänkas göra fel.

Detta kändes osnyggt, oerhört partiskt – och det framfördes dessutom av en avsändare som kanske inte är den mest trovärdiga, vad gäller att gnälla på konkurrenters marknadsdominans.

(Vad är det för lobby-firmor som ordnar sådana här arrangemang? Det må vara att de tycker att EU:s beslutsfattare är korkad, lättledd boskap. Men det känns en smula oartigt att visa det på ett så uppenbart sätt.)

På pirat-bänken nådde vi snart kokpunkten. Till slut reste sig partiets grundare Rick Falkvinge (som har varit på besök här i Bryssel) upp, dängde pappersbunten i stolen och marscherade ut – tillsammans med Pirate MEP Christian Engström och resten av vårt kontor.

Tätt följda av en livligt gestikulerande advokat från ICOMP.

Dålig stämning, typ. Och en markering som var på sin plats. ;-)

Jag skall snart skriva en separat bloggpost om vad jag tycker om Google. Det kommer att bli både ris och ros. Men det är inte det som är grejen just nu.

Här vill jag istället peka på hur stora företag använder politiker som verktyg för att eliminera konkurrens och stoppa framgångsrika konkurrenter; Hur lobbyisterna slösar med de folkvaldas (och deras personals) tid genom att locka med förment intressanta seminarier som sedan visar vara närmast företagsinterna hat-seanser mot konkurrenter; Hur riggade de flesta seminarier och konferenser är här i Bryssel.

Och en sak till. Oavsett om kritiken mot Google är berättigad eller inte – så håller Google-bashingen i EU på att leda till att en större och viktigare integritetsfråga hamnar i skuggan: Statens roll – det vill säga EU:s och medlemsstaternas övervakning av medborgarna.

[This blog post in English]

2 kommentarer:

  1. Jag har i alla fall bytt förinställd sökmotor...

    SvaraRadera
  2. Tycker det är dags att du byter bloghosting.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.