2012-02-01

Ingen HD-prövning av TPB-domen

Högsta Domstolen tar inte upp The Piare Bay-målet.

Det innebär att en knepig situation inte reds ut: I TPB-målet har man ju dömt till medhjälp utan att någon har fällts för själva huvudbrottet. Det har inte ens slagits fast att något sådant föreligger. Vilket känns märkligt.

Läs mer hos Piratpartiet»

29 kommentarer:

 1. Genom att HD inte prövar vet vi inte heller om vi har mere conduit eller ej. Inte heller jävet prövades

  SvaraRadera
 2. Någon som efter detta på allvar påstår att Sverige är en rättstat?/cnab

  SvaraRadera
 3. Det här visar ÄNTLIGEN att sverige trots allt är en rättsstat även om kvarnarna mal alltför långsamt så att de kriminella får ett för långt försprång innan rättvisan springer ifatt.

  SvaraRadera
 4. @anonym 12.23: Beslutet i HD väcker onekligen misstanken om mutbara domare på alla nivåer i vårt rättsystem, från tingsrätt och upp till HD. Och tingsrätter där flertalet domare, de s.k. nämndemännen, tillsätts efter sin politiska tillhörighet! Kontaterar att det hädanefter inte på allvar går att kalla Sverige för en rättstat. Jag skäms för mitt land och den allt mer öppna korruption som tycks råda.

  SvaraRadera
 5. Då anser jag att du ska göra en anmälan, skulle vara roligt att se dina bevis.

  Allvarlig anklagelse.

  SvaraRadera
 6. Och nämn inte "misstanke" som skydd för det du sade, har du en misstanke så har då också antagligen bevis annars så skulle inte det finnas någon misstanke.

  SvaraRadera
 7. är det inte bevis nog att de inte tar upp fallet. vad mer för bevis kräver du?

  SvaraRadera
 8. Indicier på rättsröta återfinns i en hel del olika led i denna historien. Man måste vara blind, döv och ointresserad för att ha missat det.

  Allt ifrån en polis som blir avlönad utav den anmälande partnen till personer som ska vara opartiska i domstolen som sitter i intressegrupper tillsammans med den anmälande parten.

  SvaraRadera
 9. Kan man inte pröva fallet i europa domstolen? det borde väl gå? Hur ligger det till med det Hax? Går det?

  SvaraRadera
 10. Man får förstå HD:s inställning att det är ett brott att dela filer lagligt mellan datorer i utlandet, så länge som en dator i Sverige deltar i processen - även om sådan dator inte tar del av någon del av det delade innehållet.

  Jag tycker det är en ytterst märklig slutsats och det är ovärdigt HD att inte ta tag i frågan.

  Men jag kan förstå att man gärna slipper - men det är inte det de får betalt för.

  SvaraRadera
 11. är det dem svenska lagarna som gör att man bara kan pröva detta i HD, man skulle helt enkelt förlora direkt i Europa Domstolen? Snälla kan jag få svar, jag trodde den här bloggen handla om att upplysa dem oupplysta, eller är detta bara en blogg för inbördes beundran?

  SvaraRadera
 12. Visst hade det varit snäppet bättre med fällande dom även i HD men nu var ju fallet så solklart att man inte ens fick ta upp det i HD. Föga förvånande.

  Och ni som antyder att dagens TPB är lagligt är helt ute och cyklar. Lagen är teknikneutral och dagens TPB åstadkommer exakt samma sak för användarna och har exakt samma uppsåt från de ansvariga. Nu väntar kraftigare åtgärder och det är på tiden!

  SvaraRadera
 13. Storsmörsmugglaren01 februari, 2012 22:07

  Så de små upphovsrätts-hororna King Eguren och Nejtillpirater har hittat hit, så trevligt!

  Alltså jag hinner knappt läsa allt ni skriver på alla kommentarsfält runt om på dagstidningar och bloggar. Och då har jag säkert missat en del...

  Vad tjänar man i timpenning som upphovsrätts-sköka nuförtiden?

  SvaraRadera
 14. Storsmörsmugglaren01 februari, 2012 22:10

  Eller får ni betalt per inlägg?

  SvaraRadera
 15. Håller på att kika på Europadomstolen. Möjligen kan EU-domstolen också ha synpunkter. Återkommer. Men inte i dag.

  SvaraRadera
 16. Man får komma ihåg att Svea hovrätt faktiskt slog fast att det är tillåtet att driva bittorrenttjänster. Men i så fall ska den fildelning som sker till övervägande delen vara laglig och den som driver tjänsten får inte ha som mål att skyddade verk delas obehörigen.

  Som läget är nu är det gällande rättspraxis i Sverige.

  Man får väl glädjas åt det lilla...

  SvaraRadera
 17. Europadomstolen tror jag inte på. Vilka rättigheter skulle ha kränkts?

  SvaraRadera
 18. Europadomstolen tror jag inte på. Vilka rättigheter skulle ha kränkts?

  Rätten att få tillhandahålla en plattform där människor delar med sig av information till varandra i icke kommersiellt syfte. är Piratebay olagligt så är även Youtube det. Men det är klart går Sopa igenom, vilket jag inte riktigt har klart för mig om de kommer att göra, så blir ju allt förbjudet som länkar till piratkopierat material. Man kan ju fråga sig varför Sopa behövs enligt politikerna, när Piratebay ändå kan bli fällda under svensk lagstiftning.

  @Nej till Pirater...
  Du är en idiot

  SvaraRadera
 19. ...eller rättare sagt piratebay blev fällda via Hollywood/ upphovsrättslobbyns argumentation emot Piratebay och Svensk lagstiftning fick ge vika, ändå behövs Sopa globalt enligt Rupert Murdoc och andra media rovdjur.

  SvaraRadera
 20. @Corruption

  Det är inte olagligt att driva en bittorrenttjänst. Man tolkar in för mycket av hovrättsdomen om man tror det.

  Däremot ska den som tillhandahåller en sådan tjänst inte ha som mål att folk ska kunna begå olagligheter, eller vara likgiltig inför risken att de kan göra det.

  I så fall blir man dömd för medhjälp, vilket är det som hänt här.

  SvaraRadera
 21. Det är inte olagligt att driva en bittorrenttjänst. Man tolkar in för mycket av hovrättsdomen om man tror det.Däremot ska den som tillhandahåller en sådan tjänst inte ha som mål att folk ska kunna begå olagligheter, eller vara likgiltig inför risken att de kan göra det. I så fall blir man dömd för medhjälp, vilket är det som hänt här.

  Det går inte att instifta en lag som bryter emot lagen. Det är nämligen tillåtet att kopiera en DVD och CD skiva för privat bruk och ge bort den till en vän. Detta är lagligt och det är ingen skillnad på det och fildela i icke kommersiellt syfte. I övrigt får man tillhandahålla en plattform, internetsida med länkar och låta annonsörer annonsera på ens sida. Att lagstiftare leker Alice i Underlandet med oss och får svaga människor som du att köpa den sinnessjuka argumentationen är bara att beklaga. Man kan inte påstå att en lag är legitim när man fortfarande har kvar äldre lagar som just tillåter samma sak.

  Men i Piratebay fallet handlar det uppenbarligen bara om rätten att få länka till vad man vill. Men detta ska ju Sopa sätta stopp för nu. Men varför behövs Sopa tror du? Jo därför att de vet att Piratebay rättegången inte var legitim, därför vill politiker se Sopa lagen så att Piratebay kan bli dömda på riktigt.

  Stor okunskap om allmänhetens rätt att lagligt kopiera skivor
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1012&artikel=2592492

  SvaraRadera
 22. @Corruption

  Jag skulle vilja svara på ditt inlägg, men jag förstår faktiskt inte vad du menar.

  Rent allmänt så är det förbjudet att hjälpa folk att begå brott och att dessutom tjäna pengar på det.

  SvaraRadera
 23. Det jag inte förstår är hur man kan fällas för medhjälp när ingen ens har blivit åtalad för huvudbrottet?

  SvaraRadera
 24. @Corruption
  Jag skulle vilja svara på ditt inlägg, men jag förstår faktiskt inte vad du menar. Rent allmänt så är det förbjudet att hjälpa folk att begå brott och att dessutom tjäna pengar på det.


  För att du ska förstå så måste du först bryta dig ur ditt eget tankemönster som blivit totalt indoktrinerat i dig från barnsben, det är ingen lätt sak att göra. Men försök åtminstone att göra det om inte annat som en lek. Det är första steget.

  Jag har redan visat för dig att lagen tillåter att man delar med sig av upphovsrättsskyddat material i icke komersiellt syfte, man få ge bort en kopierad CD/DVD skiva till en vän i icke kommersiellt syfte även om det är upphovsrättskyddat. Alltså kan inte fildelning av inte fildelning va ett brott. Med andra ord så kan inte Piratebay vara medhjälpare till brott. Det finns inget brott.

  Och Varför instiftas sopa? som just förbjuder att du ska få länka till upphovsrättskyddat material, varför behövs den lagen, när Piratebay redan blivit dömda för att länka till upphovsrättsskyddat material?

  Piratebay har rätt att ha annonsörer på sin sida det är en separat angelägenhet, att informera, länka till folk som laddar upp torrents är endast information.

  Men låt oss gå ett steg längre, även om jag hade en internetsida som informerade öppet om hur man bygger en bomb, så är jag knappast skyldig till att någon bygger bomben och spränger den. Jag har bara informerat om hur man bygger en bomb, att censurera information för att det kan leda till brott och dessutom påstå att det är medhjälp till brott är löjligt. Men i Piratebay målet finns inte ens ett brott, därför är Upphovsrättslobbyn /politiker nu jätte ivriga på att instifta Sopa så att Piratebay ska bli olagligt på riktigt, innan folket inser att de blivit lurade i piratebay rättegången.


  Läs nu om vad jag skrivit, och sluta identifiera dig själv med dina tankar och bara använd ditt instrument hjärnan som en datamaskinen, så ska nog femkronan trilla ner även om det kanske tar några år för dig att greppa detta.

  SvaraRadera
 25. Rättelse i meddelandet ovan: Alltså kan inte fildelning av upphovsrättsskyddat material i icke kommersiellt syfte va ett brott.
  (slutet av andra stycket räknat uppifrån)

  SvaraRadera
 26. @Corruption

  Jaha, jo nu fattar jag vad du menar.

  Man får kopiera en CD till någon man känner, men inte till vem som helst.

  På samma sätt får man dela filer med någon man känner, men inte till vem som helst.

  Och det här "någon man känner" ska tolkas tämligen snävt.


  Problemet med de vanligaste fildelningstjänsterna är att man vanligen inte känner dem som man delar filer med, och då är det inte längre "privat bruk", och är därmed otillåtet enligt svensk lag.

  SvaraRadera
 27. Mycket läsvärt om övervakningen

  http://www.zerohedge.com/news/guest-post-state-us-surveillance?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+zerohedge%2Ffeed+%28zero+hedge+-+on+a+long+enough+timeline%2C+the+survival+rate+for+everyone+drops+to+zero%29&utm_content=Google+Reader

  SvaraRadera
 28. Problemet med de vanligaste fildelningstjänsterna är att man vanligen inte känner dem som man delar filer med, och då är det inte längre "privat bruk", och är därmed otillåtet enligt svensk lag.

  Ja om du har rätt är lagen sjuk, man kan inte kräva att bara folk som känner varandra får göra något med varandra.Det är som att säga att jag bara får köpa mjölk från en handlare jag känner fullkomligt befängt.


  Hur kan man veta att jag inte känner dem, för att kunna bevisa det krävs en otrolig kontroll apparat, och om detta är enda problemet så skulle man ju bara kunna låta piratebay gå igenom något som liknar ett facebook konto och se till att välja att bli vänner med varandra och därmed får man fildela med alla sina vänner. Sådana system finns i princip idag, men även dessa jagas av upphovsrättslobbyn. Hur som helst så är tanken att man bara får dela med sig av material till folk man känner blir konstigt, det finns ingen möjlighet att upprätthålla den typen av lag.

  SvaraRadera
 29. @Corruption

  Om man vill minska spridningen av mjölk så är det en fullständigt logisk åtgärd att bara tillåta att folk köper mjölk från någon ko de känner.

  Och bevisbördan ligger på dig när det gäller att bevisa att den du delar filer med är tillräckligt närstående för att det ska kunna kallas "privat bruk".

  Och ja, upphovsrätten, som den formuleras i dag, är sjuk. Det är därför som så många tycker att den behöver reformeras i grunden.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.