2012-02-01

ACTA och avstängning av fildelare


Låt mig uppehålla mig vid följande mening i ACTA-avtalets förord...

"Desiring to promote cooperation between service providers and rights holders to address relevant infringements in the digital environment;"

Genom läckor vet vi att denna text plockades in i avtalet samtidigt som delen om avstängning av fildelare plockades bort. (Uppgiften om avstängning hade läckt ut och väckt protester.)

Detta skall även ses i ljuset av nöjesindustrins våta dröm om internetoperatörerna som försäljningskanal för musik, film och nyheter. Lite som kabel-tv, där man kommer till en portal med förval när man kopplar upp sig. Detta är naturligtvis lockande för många nätoperatörer, eftersom även de skulle kunna tjäna pengar på ett sådant arrangemang.

Denna möjlighet finns förstås redan i dag, men det är få operatörer som har nappat på den. Nöjesindustrin har nämligen ett motkrav: Att internetoperatörerna då måste gå med på att bli nätpoliser och ta ansvar för vad som sänds i deras kablar.

På så sätt försöker man gå runt e-handelsdirektivets regel om att nätoperatörerna inte har något lagligt ansvar för vad som skickas i deras kablar.

Ett krav som kommer att aktualiseras – om nöjesindustrins plan slår in – är frågan om avstängning av till exempel fildelare från internet. De flesta operatörer har redan i dag regler i sina användarvillkor som säger att man inte får använda sin uppkoppling för att göra något olagligt. Dessa regler vill nöjesindustrin att operatörerna skall skärpa. Och, framförallt: Nöjesindustrin vill att operatörerna skall börja tillämpa dessa regler och stänga av användare som bryter mot dem, på bred front.

Detta strider i sin tur mot hela andan i vad man landade i vid behandlingen av EU:s telekompaket: Att ingen medlemsstat skall kunna stänga av människor från internet med mindre än en föregående rättslig prövning.

Då handlade det om EU:s medlemsstater och lagar som franska Hadopi och brittiska Digital Economy Act. (Ministerrådet och det dåvarande svenska EU-ordförandeskapet var in i det sista hårda motståndare till denna skrivning om att upprätthålla rättsstatens principer.) Men nu handlar det alltså om internetoperatörerna.

"Desiring to promote cooperation between service providers and rights holders to address relevant infringements in the digital environment;"

Visst framstår denna formulering i ett nytt ljus, när man känner till bakgrunden?

Slutligen kan man fråga sig vad i hela fridens namn en skrivning om samarbete mellan nätoperatörer och nöjesindustrin över huvud taget har i ett avtal mellan stater att göra. Om det inte är så att dessa stater förväntas uppmuntra just sådant som beskrivs ovan...

6 kommentarer:

 1. Förvånad att King Eguren inte redan har varit här och tvärsäkert påstått att det inte finns något att oroa sig. Här finns inget att se, var vänlig cirkulera!

  /A

  SvaraRadera
 2. Han måste väl ringa högre makter för att hitta argument först.

  SvaraRadera
 3. Tja, man får se det från den ljusa sidan. OM det nu går igenom, så kommer jag spara 3-450 kr per månad genom att säga upp mitt internet.

  SvaraRadera
 4. Euguren är ju bra! rättar där fel är.
  På ja-sidan är det mest Hsss alla små bokstäver komprometerande. Han ser att vi har nåt! Opposition!!!

  SvaraRadera
 5. jobb som infiltratör 201.. ! Good play!

  SvaraRadera
 6. Storsmörsmugglaren01 februari, 2012 22:53

  Euguren är väl ledig idag? Han lär inte kommentera nåt på fritiden.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.