2012-02-16

Mer borgerlig människokärlek

I regeringens proposition "De brottsbekämpande myndigheternas tillgång till uppgifter om elektronisk kommunikation" (2011/12:55) föreslås bland annat ändringar vad gäller den information som åklagare kan begära ut från internetoperatörer, vid misstanke om upphovsrättsbrott.

Propositionen landar i att det kan räcka med att vara misstänkt för att ha laddat ner en enda film, för att nätoperatörerna måste lämna ut personuppgifter till åklagare. Tröskeln för att lämna ut integritetskänslig information sänks alltså – på ett rent dramatiskt sätt.

Till SR P3 Nyheter säger åklagare Henrik Rasmusson "Rent praktiskt kommer vi inte behöva göra en bedömning av hur allvarligt det anmälda brottet är. Utan vi kan alltid vända oss till teleoperatörerna så fort det anmäls ett brott mot upphovsrättslagen och begära ut uppgifter om vem som står på abonnemanget."

Detta är uppseendeväckande. Att plocka ut information om en nätanvändare är en form av tvångsmedel. Och sådana skall användas med försiktighet. Men regeringens proposition innebär att man gör sig kvitt alla spärrar, vad gäller att använda vissa tvångsmedel. Det pekar på en nonchalant inställning till rättsstatens principer. (Vilket knappast kommer som någon överraskning för den som följt justitieminister Asks framfart.)

För polis, åklagare och musikbranschens advokater underlättar det naturligtvis om de inte behöver ägna tid åt störande detaljer som att samla bevis för att bygga genomtänkta åtal. Det är mycket enklare och bekvämare att få lov att skjuta från höften.

För medborgarnas del innebär detta samtidigt att vår rättssäkerhet och rätt till privatliv urholkas på ett dramatiskt sätt.

Att använda tvångsmedel för att utreda skitbrott är inget som hör hemma i en demokratisk rättsstat. Det påminner mer om hur det går till i skurk- och polisstater.

Även om det ovanstående handlar om nätbaserad "brottslighet" är det även principiellt oroväckande att man sänker kraven för när staten skall få ta till tvångsmedel. Detta är inte proportionellt. Det bygger på en människosyn där medborgarna hela tiden skall kontrolleras och övervakas. Så bygger man en obehaglig stat där ordningen upprätthålls genom fruktan.

Man kan undra hur det går till när en borgerlig regering kommer fram till något sådant här. Regeringen gör karottunderlägg av borgerliga kärnvärden som rättssäkerhet, integritet och medborgarperspektivet. Allt detta för att skapa speciallagstiftning för att tillfredsställa ett särintresse – som inte behagar anpassa sig till en föränderlig marknad. Detta är icke borgerlig politik. Det blir rött kort på det här.

Samtidigt utrustar moderaterna sina partifunktionärer med knappmärken med texten "Vi älskar människor". Såpass! Börjar det inte bli väldigt mycket DDR över det här?

SR | SvD | DN | Expressen

18 kommentarer:

 1. "...så fort det anmäls ett brott mot upphovsrättslagen".
  Hur ska denna anmälan göras?
  Kan den ske anonymt?
  Kan privatpersoner anmäla?
  Apropos, har jag rätt till citat

  SvaraRadera
 2. Låt säga att filmbolaget och åklagaren får reda på vem som har abonnemanget bakom en viss IP-adress där man spårat en nedladdning.

  Det i princip omöjligt att bevisa vem som klickade på nedladdningslänken vid ett givet tillfälle. Det behöver ju inte vara den som står på abonnemanget.

  Har man ett öppet WLAN i lägenheten (dvs ej krypterat) behöver det inte ens ha varit någon i samma lägenhet.

  Om inte särskilda omständigheter råder krävs i princip ett erkännande för att någon skall bli dömd för detta!

  SvaraRadera
 3. DDR? Snarare 1984!

  /A

  SvaraRadera
 4. Sverige är ett föregångsland i den nya världsordningen. Varje övergrepp eller inskränkning av lag, rätt och praxis prövas först i Sverige.

  Sedan används lärdomar i andra delar av EU. Självklart används Sverige som ett exempel för resten av medlemsstaterna i vad som kommit att bli den nya världsordningens Europa-experiment. Det som inte gick att genomföra genom FN blev möjligt genom EU.

  Vi går snabbt mot undergången, redan i vår så kommer stora inskränkningar att göras för invånarna i samtliga medlemsstater. Upptakten mot att tvinga medlemsstaterna till en valuta, en militärmakt är nästan klar och intelligentsian i Sverige är fortfarande upptagen med diskussion.
  Medan Titanic sjunker så spelar orkestern vidare.

  SvaraRadera
 5. FY FAN!
  Jag mår illa.

  Synd att det är så långt kvar till valet................

  Men VI MÅSTE PROTESTERA.
  Nu måste vi fan ut på gatorna och protestera.
  STOPP och NEJ !

  SvaraRadera
 6. I polisens underrättelseverksamhet kommer ingen åklagare att vara inblandad överhuvudtaget, då det gäller att hämta ut trafikuppgifter. Här kan Säpo och KUT agera i godan ro och knåpa ihop sina gigantiska sociogram.

  Ur propositionen, avsnitt 2.1:

  "4 § Beslut om inhämtning av uppgifter fattas av myndigheten. Myndighetschefen får delegera rätten att fatta beslut om inhämtning till en annan anställd vid myndigheten som har den särskilda kompetens, utbildning och erfarenhet som behövs."

  Ingen som helst rättslig förhandsprövning alltså.

  Det enda krav som uppställs är att Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden ska informeras om polisens inhämtningsbeslut i efterhand.

  SvaraRadera
 7. Är inte detta likställt som en obligatorisk godtycklig husrannsakan vid vilket off-line brott som helst, ex gå mot röd gubbe.

  Och ska det räcka med en bild från skärmdumps-bevisgeneratorn?

  http://www.piratbyran.org/bevismaskinen/

  SvaraRadera
 8. Har följt den här frågan länge och nu börjar jag faktiskt bli väldigt rädd på riktigt, nu är det snart skarpt läge!!

  /A

  SvaraRadera
 9. Lyckligtvis kommer ju Lagrådet säga ifrån, eller, visst fan. Lagrådet har ingen inverkan när syjuntan sammanträder. Kan vi nu bara få utfärdat böter utan misstanke också, så kommer Asks minne leva för evigt.

  /smen

  SvaraRadera
 10. Jag undrar vad lagrådet säger om denna proposition.


  - Nicolas

  SvaraRadera
 11. @Smen, Nicco:

  En lagrådsremiss föregår en proposition. Lagrådet har gett grönt ljus åt allt detta. De kommer alltså inte avge något nytt yttrande.

  SvaraRadera
 12. Från dagens Dagens Nyheter angående situationen i Honduras:

  "De honduranska lagarna som syftar till att komma till bukt med gängbrottsligheten ger polisen utrymme att frihetsberöva misstänkta gängmedlemmar på lösa grunder, som till exempel att en person har en viss tatuering. FN fördömer lagstiftningen som ett brott mot nationell lag."

  Någon som ser en parallell till den nya svenska inställningen til rättssäkerhet?

  SvaraRadera
 13. Allt juridiskt fokus på detta med nedladdning av upphovsrättsskyddat material av enskilda individer kommer att försvinna på nåt års sikt eller så.

  Nedladdning håller på att bli iskallt. Mediastreamers (boxee box eller xstreamer m.m) håller på att ta över. Den upphovsrättsliga jakten kommer alltmer att flyttas över till fokusering på sajter av typen megaupload som tillhandahåller utrymme för detta material i "molnet".

  En mediastreamer är en rätt mångfacetterad liten pryl där fokus endast till en liten del ligger på att via Internat gratis kunna streama upphovsrättsskyddat material rätt in i folks vardagsrum.

  Känns som det blir svårt att rent juridiskt komma åt den enskilda medborgaren för att han har en mediastreamer som han sneak-peakar på film och tv-serieavsnitt då och då.

  Dock skall vi nog förvänta oss att restriktionerna på de som tillhandahåller utrymme i "molnet" blir strängare.

  SvaraRadera
 14. Men ska vi se mer realistiskt på saken inom den närmaste framtiden, så bör vi nog titta närmare på vad Mussolini lyckades åstadkomma för sitt folk. Fascismen i Italien har på många sätt blivit smutskastad och blivit missförstådd på många sätt. Jag väljer ett fasciststyre framför ett kommunistsamhälle under vilka omständigheter som helst. Det är inte en ultimat lösning, men en mer mänsklig lösning, som skulle hålla kommunistpacket borta.

  SvaraRadera
 15. Va fan Johhny! Jag håller med till stor del om vad du skriver i mitt namn 17 februari, 2012 11:19. Men kan du inte skriva i ditt eget namn för i helvete. Du kan ju inte hantera alkohol.

  SvaraRadera
 16. Så här enkelt är det att förfalska ett konto, titta nu är jag micke, precis identiskt med mickes konto bara att jämföra. så åter igen lägg av Johnny.

  SvaraRadera
 17. Mickes konto stavas inte med litet m

  SvaraRadera
 18. Allt juridiskt fokus på detta med nedladdning av upphovsrättsskyddat material av enskilda individer kommer att försvinna på nåt års sikt eller så. Nedladdning håller på att bli iskallt. Mediastreamers (boxee box eller xstreamer m.m) håller på att ta över. Den upphovsrättsliga jakten kommer alltmer att flyttas över till fokusering på sajter av typen megaupload som tillhandahåller utrymme för detta material i "molnet". En mediastreamer är en rätt mångfacetterad liten pryl där fokus endast till en liten del ligger på att via Internat gratis kunna streama upphovsrättsskyddat material rätt in i folks vardagsrum. Känns som det blir svårt att rent juridiskt komma åt den enskilda medborgaren för att han har en mediastreamer som han sneak-peakar på film och tv-serieavsnitt då och då.Dock skall vi nog förvänta oss att restriktionerna på de som tillhandahåller utrymme i "molnet" blir strängare.
  -----------------------------------

  Vilket jävla ordbajs. Du lever i en fantasivärld som tror att detta skulle få dig att framstå som intelligent e/LD. Problemet är att du aldrig får till det med quinnsen. ;)

  Jag kanske ska avslöja din identitet e/LD det finns nog många här som skulle vilja veta den, så sluta gnäll så kanske jag låter dig vara ifred. Du har för övrigt erkänt flera gånger här på bloggen att du är fascist och ditt tidigare medlemskap i SD i tonåren är allmänt känt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.