2012-02-06

Riktiga liberaler säger nej till ACTADen holländska liberala ledamoten i Europaparlamentet, Marietje Schaake, skriver om ACTA på TorrentFreak.

Här förklarar hon varför hon vill stoppa ACTA – och varför Europa behöver en upphovsrättsreform. Några nedslag...

"...there is a big push towards enforcing outdated legal structures of copyright by the entertainment industry. ACTA will lock any signatory country into a system of copyright enforcement, leaving the democratic process disadvantaged to enact necessary reform of our laws to suit the digital age."

"Most copyright rules were developed for the printing press and codified internationally before radio had even been invented."

"If we want to serve consumers, artists and businesses well, we need to find a new balance in copyright. Every aspect of copyright needs to be discussed: the exclusive rights, limitations and exceptions, collective management, enforcement, etc. Only then should we discuss how to enforce the new found balance on the international arena, such as with ACTA."

Läs Schaakes artikel och jämför sedan med det sätt som EU försöker gå baklänges in i framtiden.

Detta leder mig till frågan: Vad tycker Schaakes "liberala" kollegor i Sverige?

Folkpartiet sitter i regeringen – och stöder alltså ACTA.

Centerpartiet? Samma sak där, de sitter i den regering som står bakom ACTA. Det ser med andra ord ut som om det är upplagt för ännu ett svek från (c) och dess partiledare.

Och var är de borgerliga ungdomsförbunden? Jag har i princip inte hört ett ljud från dem, vad gäller ACTA. Vill och vågar de vara sina partiers samvete och framtidshopp? Eller nöjer de sig med att vara flygbladsutdelare?

Även om de inte vill, så måste de borgerliga partierna och regeringen ut på banan. Det räcker inte med att Rosenbad sätter upp en web-sida, om vilken det snällaste man kan säga är att den slirar på sanningen.

När jag talar med journalister berättar de att det är svårt, nästan omöjligt, att få regeringen att kommentera ACTA. Regeringens budskap känns igen. "Alla vinner på om debatten lägger sig."

13 kommentarer:

 1. Känns som att problemet är att politikerna inte har en hum om ACTA och hur det kommer påverka. /tidsoptimist

  SvaraRadera
 2. En still undran.

  Handlar verkligen ACTA bara om detta?
  Kan det vara så att vissa har lyckats skåda in i framtiden och försöker positionera US för nästa stora grej....

  http://www.youtube.com/watch?v=AKxmqMH4w_A&feature=related

  opensource....biologi?

  SvaraRadera
 3. Ingen folkpartist som vill kommentera? Någon liten centerpartist, kanske?

  SvaraRadera
 4. Räkna inte med borgarna när det gäller personlig integritet. Folk (inkl liberaler) får skylla sig själva. Röstar man på skit så får man skit.

  SvaraRadera
 5. Tystnaden är öronbedövande, och den säger egentligen allt. Skrämmande faktiskt.

  SvaraRadera
 6. Frågan är om det inte gäller att få (S) att vända sig emot det här. Kan man försöka lobba på Ulvskog & Co. Som före detta kulturminister så borde väl det kunna gå...

  SvaraRadera
 7. Kan inte journalisterna skriva just det du säger? Att det är svårt att få politikerna att prata om ACTA. När detta upprepats ett par gånger så tvingar man ju fram en kommentar.

  SvaraRadera
 8. Jag hoppas och tror att Åsa Westlund (s) skall dra de svenska sossarna i EP åt rätt håll.

  SvaraRadera
 9. Just det. Tystnadens konformism breder ut sig i det svenska samhället.

  Muffarna och de andra broilerpolitikerna i fyrklövern har väl fattat den subtila vinken från Rosenbad. Sitt still i båten, var lojal och håll käften så blir du belönad med välbetalda poster. Den som opponerar sig kan räkna med att på sin höjd bli nämndordförande i någon landsortskommun.

  Takhöjden inom alliansen är nu till och med lägre än inom S under dess storhetstid där det var självklart med kritik från SSU, kvinnoförbundet, osv.

  Vilket j-vla svek.

  SvaraRadera
 10. @HAX

  När du framhäver och namnger en socialdemokratisk parlamentariker som värd att nämna för upprätthållandet av den personliga integriteten så börjar man inse i vilket svart hål Alliansen har trillat ned.

  Fram tills för ett par år sedan var det bara FP bland de blå vars integritetspolitik marscherade i takt med Horst Wessel...hur kunde det gå så fel, så snabbt?

  SvaraRadera
 11. @SDM

  Åja, det är väl ingen som försökt förklara för Reinfeldt hur en reformerad upphovsrätt kan leda till skattesänkningar.

  För då skulle det nog bli fart på karln...

  SvaraRadera
 12. @Johan Tjäder

  LMAO!!! Helt rätt Johan.


  Det är lite sorgligt dock att liberaler som en gång i tiden alltid stod upp för människans frihet och integritet vägrar bry sig längre enbart för att framstå som eniga och på så sätt kunna behålla makten. Prostitution kan vi kalla det.

  SvaraRadera
 13. Jag har på min blogg tagit ställning i frågan och jag tror att fler bör följa. Svårigheten i främst folkpartiet är att generationer har olika syn på problemet, vårt jobb blir att övertyga integritetens nödvändighet.
  http://13fp.se/post//akta-er-for-acta

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.