2012-03-16

Datalagringen fungerar inte!


På onsdag röstar riksdagen om att genomföra EU:s datalagringsdirektiv i Sverige.

Redan i maj månad kan data börja lagras om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden, internetuppkopplingar och mobilpositioner. Intrånget i svenska folkets rätt till privatliv blir stort och uppenbart.

En relevant fråga i sammanhanget är: Kommer det att lösa några brott?

Erfarenheterna från Tyskland visar att man löser färre brott med datalagringen jämfört med tidigare.

(Inte att undra på att EU inte lyckas genomföra en "lämplig" utvärdering av datalagringsdirektivet. Det går helt enkelt inte att få fram de data som krävs för att man skall kunna visa att datalagringen är nödvändig och effektiv.)

Men nu tar ju regeringen och riksdagen inte hänsyn till fakta. Istället sätter man på sig skygglappar och fortsätter att rulla ut en aldrig tidigare skådad övervakningsstat.

Ut och demonstrera mot datalagringsdirektivet, i morgon lördag!

Stockholm: Sergels Torg kl 13 [Facebook-sida]
Göteborg: Götaplatsen kl 14 [Facebook-sida]
Helsingborg: Biblioteksfontänen i Stadsparken kl 12 [Facebook-sida]
Skellefteå: Torget kl 14 [Facebook-sida]

8 kommentarer:

 1. "Stasi"chefen svarar på de flesta frågorna: "jag vill inte föregripa."(P1 kl 16.15)
  Förr sa han: "Bäst att debatten lägger sig"
  Snart får vi kanske se hur det går.
  Kanske får vi se tanks rulla ut i protesthärdarna även här i Sverge.
  Klart Statschefen behöver avlyssning av ALLT, hur ska han annars kunna lyssna på folket, totalt så att säga.
  Vad sa Nisse i Bandhagen hemma i köket, och varför.

  SvaraRadera
 2. Kan dom spionera på skype samtal ?

  SvaraRadera
 3. @mikko
  Datalagringen syftar till att lagra vem som kommunicerat med vem, och när. Inte vad som sades. Här hjälper ingen kryptering. Självklart registreras Skype-samtal.

  Syftet är att kartlägga befolkningen genom "trafikanalys" och skapa "sociogram". Googla på det.

  SvaraRadera
 4. Är verkligen syftet att kartlägga befolkningen? Jag tror inte det, va?

  SvaraRadera
 5. @Blåslampa. Att det är befolkningen man ska avlyssna när det gäller samtal och mobilpossiotion i Sverige är väl ganska tydligt!

  I FRA frågan kan staten möjligen försöka påstå att det inte är svenska folket man ska övervaka eftersom man bara får avlyssna trafik genom Sveriges gränser. När det gäller datalagringsdiriktivet är det inget snack om saken eftersom det gäller datorer och telefoner I SVERIGE.

  @MIKKO och ANONYM: Det kan skapa problem att avgöra vem som pratar med vem eftersom trafiken kan gå genom flera andra datorer (P2P) men om jag förstår saken rätt så kan samtal också kopplas direkt mellan två datorer och då är ju kedjan fastställd.

  Funderar på om båda parter har spärrat sina brandväggars ingående portar så måste trafiken passera 3:e part.

  SvaraRadera
 6. @Blåslampa: Så vad är syftet? DLD duger ju inte för att bekämpa brottsligheten så vad är då syftet med att avlyssna alla människor?

  Jag undrar dock om folk orkar engagera sig i även denna fråga. Vi är utsatta för en störtflod av ständigt nya och integritetskränkande lagar och direktiv. Hur ska folk orka att engagera sig? Politikerna spelar medvetet på detta samt att med tiden vänjer sig svensken varefter en ny integritetskränkande lag inte ens medför ett höjt ögonbryn.

  SvaraRadera
 7. FRA vill väl visa sig duktiga inför USA, och har nu fått något att benchmarka sig mot,
  http://www.wired.com/threatlevel/2012/03/ff_nsadatacenter/

  SvaraRadera
 8. @Mikko

  Ja och nej. Skype hanterar sina samtal via en annan server. I och med det blir tre olika samtal enligt DLD till tre "anknytningar" till skype. Eventuellt kan den som sedan analyserar trafikdata konstatera att man upprättat en anknytning med en skype-server men inte mycket mer.

  Har man gjort detta via en VPN däremot faller detta bort helt. Samtliga anknytningar - vare sig det rör skype, surfning eller ned/uppladdning kommer enbart att kunna tolkas som att du som medborgare har skapat en anknytning till en server som tillhör en VPN. Där upphör, om man har en godtagbar VPN, alla spår.

  Brottslingar farliga nog att användas som justifiering för DLD är inte direkt mer korkade.

  Det du har svårare att värja dig mot är positioneringen. Om din telefon överhuvudtaget är påslagen kommer din position att registreras om du inte har den i Airplane-mode.

  Du kommer med andra ord inte undan att din mobil hädanefter är en elektronisk fotboja om du vill kunna kommunicera.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.