2012-03-15

Datalagringen avslöjar regeringens håglöshet


Regeringen påstår att den egentligen inte tycker om EU:s datalagringsdirektiv – men att vi är tvungna att införa det. Detta får mig att undra om regeringen ljuger eller bara är inkompetent. (Det ena utesluter förvisso inte det andra.)

Det enda som fått regeringen att pausa införandet var riksdagsvalet 2010, då man absolut inte ville ha någon integritetsdebatt. Så om viljan finns, då går det.

Annat var det när EU började processen för att bötfälla Sverige för att vi inte infört datalagringen. Då var det svenska försvaret lamt, amatörmässigt och håglöst.

Ändå fanns det vassa argument att ta till. Till exempel att datalagringsdirektivet inte har kunnat utvärderas vad gäller dess nödvändighet, effektivitet och proportionalitet. Det hade varit ett tillräckligt argument. Och det är det som är grejen nu när EU-kommissionen har problem med frågan. [ 1 | 2 ]

Det är till och med så att regeringens håglöshet kan komma att slå tillbaka mot det beslut den själv vill att riksdagen skall fatta nästa vecka. Genom att inte ta tag i utvärderingsfrågan är det möjligt att riksdagen begår en så stor underlåtenhetssynd att det blir möjligt att ta riksdagen till domstol.

Om regering och riksdag inte klarar av att hantera denna fråga på rätt sätt – då får medborgarna göra det:

Ut och demonstrera mot datalagringsdirektivet på lördag!

Stockholm: Sergels Torg kl 13 [Facebook-sida]
Göteborg: Götaplatsen kl 14 [Facebook-sida]
Helsingborg: Biblioteksfontänen i Stadsparken kl 12 [Facebook-sida]
Skellefteå: Torget kl 14 [Facebook-sida]

5 kommentarer:

 1. Såvitt jag vet är det samma regering som sitter nu som la sig platt när EU-kommissionen stämde Sverige under förra mandatperioden.

  Då hade man chansen att komma med invändningar - och gott med sådana finns det ju - det är bara att se hur regeringen argumenterar nu för att få betala så lite böter som möjligt.

  Datalagringsdirektivet är ineffektivt och bidrar inte till polisens arbete i någon väsentlig mån säger regeringen i ett försök att få slippa betala.

  Men varför sa ni inte det med en gång då?

  SvaraRadera
 2. Borde vi hjälpa staten genom att redan nu, genast, visa staten vad vi gör med hjälp av internet.
  Det lojalaste vore väl om jag skickar cc-kopia på ev email till regeringskansliet för kännedom.
  Brev? Köp ett karbonpapper o sänd kopian i lila kuvert till Fru B Ask.
  Surfa på nätet? Printa ut historiken o sänd till regeringskansliet via email, cc till SÄPO.
  OSV.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker vi ska göra en tyst protest, och ha på oss Guy Fawkes-masker närhelst vi rör oss på stan. Det kommer jag göra.

  SvaraRadera
 4. Ta riksdagen till domstol? Har de inte immunitet för vad de gör i tjänsten?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.