2012-05-31

ACTA - läget just nu


OK - en Acta-bloggpost till denna vecka, sedan får det fan vara nog. ;-)

Läget just nu är att de tre utskotten ITRE, JURI och LIBE i Europaparlamentet har röstat nej till det kritiserade Acta-avtalet. (Mer detaljer och länkar i bloggposten nedan.) Och det är ju uppmuntrande. Dock skall man hålla i minnet att det inte handlade om några stora marginaler i ITRE och JURI.

I LIBE konstrade den stora borgerliga partigruppen EPP in i det sista - för att sedan lägga ner sina röster i voteringen.

Detta är intressant, då det i någon mening gör det svårare för EPP att rösta för Acta i plenum i juli. (LIBE:s utlåtande framförde kritik mot Acta vad gäller grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter och rekommenderade därför att parlamentet inte skall godkänna avtalet. Att lägga ner sina röster i just denna votering och sedan ändå rösta ja i plenum kan ge ett intryck av att EPP är rätt så vårdslösa vad gäller rättighetsfrågor...)

Om jag får spekulera, så kan det breda folkliga motståndet mot Acta och ITRE:s och JURI:s nej på förmiddagen ha fått EPP att resignera. De börjar förstå att de kanske kommer att förlora. Och det är ju en sak att framstå som ond om man vinner - men betydligt jobbigare att både framstå som ond och förlora...

En annan, inte speciellt vågad, spekulation är att den ökända franska ledamoten Marielle Gallo inte längre har något inflytande över Acta-frågan i EPP. Nu har gruppledningen och dess spin doctors tagit över, för att ägna sig åt damage control.

Just på grund av att EPP är stressade måste motståndet hållas uppe fram till sista akten i detta drama. Europaparlamentets ledamöter måste uppleva att det finns ett tryck på dem att rösta nej till Acta.

Nästa steg är att det utskott i Europaparlamentet som har huvudansvar för Acta, utskottet för internationell handel (INTA) skall debattera och rösta om saken. Det sker den 20-21 juni.

Om allt sedan går enligt planen, då blir det stor final med votering i plenum under Europaparlamentets session i Strasbourg den 2-5 juli.

Se även Pirate MEP Christian Engström: Third EU Parliament Committee Also Recommends Rejecting ACTA

Tillägg: Jag glömde två saker. Den 4 juni skall utvecklingsutskottet (DEVE) rösta om Acta. Och rapporten som ligger på bordet där är riktigt dålig. Och den 19 juni skall petitionsutskottet (PETI) diskutera det upprop med 2,5 miljoner namn mot Acta som Avaaz.org överlämnade tidigare i vår.

1 kommentar:

 1. Om du vill skriva om något annat än ACTA så är årets "hysch-hysch-möte" dagsaktuellt.

  The Guardian vågade sig på en artikel.

  Bilderberg 2012: the technocrats are rising at this year's annual conference

  Den avslutas med:

  What Bilderberg represents is the fact that our democracy IS our corporations. And politics is just the wake behind a shark fin.

  När mötet väl är avslutat så lär det väl bli lite mer drag i Greklandsfrågan.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.