2012-05-31

EU-nomenklaturan känner sig hotad


Eurokrater, speciellt kommissionsanställda, börjar bli oroliga med anledning av den ekonomiska krisen. Det är inte som om de bryr sig, eller så. Det är mer på det personliga planet.

Det har nämligen noterats som ett arbetsmiljöproblem att eurokrater nu för tiden ofta blir utskällda, när de visar sig ute bland vanligt folk i Bryssel. Detta väcker upprördhet inom EU-nomenklaturan.

Nu är det kanske inte så konstigt att folk på gatan och på krogen är förbannade.

Ta till exempel den nya skola för eurokraternas ungar (den fjärde internationella skolan i Bryssel) som de belgiska skattebetalarna har fått betala. 88 miljoner euro kostar kalaset. Vilket är jävligt mycket pengar.

Samtidigt drabbas det belgiska skolsystemet av omfattande besparingar och nedskärningar.

Tro dock inte att eurokraterna lär sig något av detta. Istället finns det gott om förslag på bakvända lösningar. Vid flera tillfällen har det till exempel, på fullt allvar, diskuterats att upprätta medborgarfria zoner kring EU-institutionerna i Bryssel – i vilka den härskande klassen kan röra sig ostörd.

Mina nerver!

(Via New Europe)

19 kommentarer:

 1. Medmorgarfria zoner är ju en sanslöst bra idé, som första steg. Därefter skapar vi en virituell verklighet de kan leva i. Man måste vara noga med att inte få in några externa element som kan störa illusionen. Så kan de sitta där och tro att de styr europa, när de i själva verket bara styr sin egen lilla matrix. Hur förverkligar vi detta?

  /Smen

  SvaraRadera
 2. Eurokraterna kommer att sitta i en källare och styra och ställa, långt efter att hela bygget rasat, utan att låtsas som något hänt.

  Lite som den där japanska soldaten som blev kvar på någon ö i Stilla havet och trodde att 2:a världskriget fortfarande pågick på 1950-talet.

  EU kan spricka från två olika håll, dels har vi det gängse scenariot där Grekland, Spanien eller Portugal lämnar valutasamarbetet.

  ELLER så tröttnar något tongivande nordeuropeiskt land, förslagsvis Holland, och drar med sig några till. Finnarna är inte heller helt nöjda. Och vad händer i Tyskland efter nästa val?

  Sen går det snabbt. Någon som kommer ihåg när muren revs i Östeuropa? Vi vaknade upp i en ny värld plötsligt en morgon.

  Någon liknande kan hända igen. Många är trötta på den här permanentade statsekonomiska krisen.

  SvaraRadera
 3. Låter som en utmärkt ide, och resten av världen får då bli politiker/byrokratfria zoner.

  Givetvis med offentligt spöstraff om 5.000 piskrapp och 814 års fängelse för den politiker/byrokrat som har mage att visa sig utanför de anvisade zonerna.

  SvaraRadera
 4. Att det här med EU håller på att gå alldeles åt skogen är väl ganska solklart för de flesta vid det här laget.

  Och skall det gå åt helvete är det väl lika bra att det gör det till musik - typ medborgarfria zoner.

  Förhoppningsvis så vaknar väl "den stora massan" upp från sitt lådvinsrus någon gång och höjer blicken längre fram än till Let's Dance och säger ifrån att nu får det faktiskt vara nog

  SvaraRadera
 5. viktualiebrodern31 maj, 2012 21:05

  En medborgarfri zon är per definition ett fängelse... Och "bunkerchefer" en arketyp för en dysfunktionell organisation.

  Men EU-folket kanske kan bilda en egen nation, en "biosfär"?

  Påminner om de leninistiska idéerna om att alla etniciteter skulle ha sin egen nation i Sovjet. Bestämt uppifrån förstås. En, ekonomiskt och administrativt fungerande, men inte särskilt populär, judisk autonom region bildades. Sen satte man av misstag (de glömdes bort) en hel fängelsepopulation av kriminella på en öde ö i en sibirisk flod där de fick klara sig själva. Det gick inte så bra... De få som överlevde och kunde berätta bad att få komma till himmelriket i Gulag.

  Idéerna, stalinistiskt centralstyrda, om en autonom republik för romer kom inte särskilt långt alls. Går att googla på hur det slutade.

  Men tanken på en autonom, fungerande biosfär av eurokrater är nog det mest bisarra av allt... A life nasty, brutish and short...

  SvaraRadera
 6. viktualiebrodern31 maj, 2012 21:13

  En gång fanns det eliter som trodde på klassernas bortvittring i ett kommunistiskt samhälle. Sen bildade de en egen överklass...

  Och eliternas drömmar om nationernas bortvittring i en europeisk union skulle alltså sluta med att eliterna lämnar unionen för att bilda en egen nation...

  SvaraRadera
 7. Jag skall passa på att ge lite referenser. Uppgiften om att eurokraterna känner sig hotade kommer alltså från New Europe.

  Uppgiften om den medborgarfria zonen kommer från notiser i en eller flera av våra tre konkurrerande EU-personaltidningar (plus två på nätet). Samt att man hör av folk med insikt i EU:s administrativa liv att frågan aktualiseras då och då. Jag tror till och med att jag kan ha nämnt det i någon kortare post här på bloggen vid tidigare tillfälle.

  SvaraRadera
 8. När det på fullt allvar pratas om detta så har det gått lite för långt. Den stora kraschen ekonomiskt och politiskt lurar runt hörnet.

  SvaraRadera
 9. Storsmörsmugglaren31 maj, 2012 23:00

  @Smen:

  Klockrent förslag. Man kan nog bara vidareutveckla SimCity lite... :)

  SvaraRadera
 10. Tekniskt sett tillhör du väl nomenklaturen...

  Ett livstidsprivilegie kanske?

  SvaraRadera
 11. För övrigt är det väl dags nu att bygga Den Europeiska Huvudstaden nånstans i ingenmansland? Först ett torg med himmelsk frid för medborgarna och sedan en förbjuden stad dit bara de styrande ges tillträde.

  SvaraRadera
 12. Den Förbjudna Staden och Den Himmelska Fridens Torg. Fattas alltså bara en kejsare med oinskränkt makt och noll verklighetskontakt, av vilka det senare redan är för handen... Det Nya Romerska Imperiet.

  SvaraRadera
 13. En bilförare har fastnat i trafiken i Bryssel.

  En man knackar på rutan.

  ”Terrorister har kidnappat hela EU:s ledning och de begär 100 miljoner EUR annars kommer de att bränna allihopa med bensin. Nu går vi från bil till bil för att få donationer.”

  ”Jaha, hur mycket brukar folk ge, då?”

  ”Tja, ungefär 5 liter.”

  SvaraRadera
 14. De kan få en medborgafri zon på Svalbard. Det är fri invandring på Svalbard så de kan få sitta där tillsammans med några isbjörnar.

  SvaraRadera
 15. Jag vill ha ett Germania.

  SvaraRadera
 16. Jonas sa:
  "de kan få sitta där (Svalbard) tillsammans med några isbjörnar."

  "Under de tre år som fröbanken på Svalbard har existerat har mer än 600 tusen olika sorters fröer levererats för lagring vid den här globala genbanken djupt ner i urberget i den arktiska ögruppen i norra ishavet."

  Inte skoja om allvarliga saker, Kanske fröerna behöver Jordbruksstöd,rensas för krumma gurkor mm viktiga åtgärder.
  Väck inte idéer, som kanske anammas.

  SvaraRadera
 17. Här en bildsvit från Kanada som belyser motsvarande problem:
  https://www.theglobeandmail.com/news/arts/celebrity-photos/celebrity-photos-of-the-week-may-30/article2446691/

  SvaraRadera
 18. Kan man inte även isolera dom från nyhetsflöden och befolkningen mer generellt. Via filter i deras webbläsare/email program kanske!?

  På det sättet kan de fatta sina beslut utan att behöva störas av hur verkligheten ser ut.

  SvaraRadera
 19. HAX, du borde sluta och oroa dig för nationalistisk populism och annat otäck.

  Inget är viktigare än att punktera EU-ballongen och få slut på eländet. Världsdepression, nationell egoism och hat mot andra EU-läner, och lite otäcka partier i de olika EU-länderna är ett pris väl värt att betala för att krossa EU.

  Sen får vi försöka lappa ihop det hela efteråt. Trots allt är Europas befolkningar ganska rationella och sansade så de lär vända destruktions-protestpartierna ryggen efter att de gjort sitt jobb.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.