2012-05-18

Information är svårt...


Jag tror jag vet för mycket.

När jag började skriva om EU, var det rätt lätt. Jag gick på den information jag hade tillgänglig och fäktade vilt omkring mig. Det gav uppmärksamhet, press och resultat. (Blogg-regleringen, telekompaketet etc.)

Men ju mer jag lär mig om de pågående processerna (speciellt sedan jag började arbeta i Europaparlamentet), ju krångligare blir det. Saker och ting är fortfarande lika korkade, hårresande och fel. Det är bara det att man vill ju vara saklig. Och ju mer man vet, ju längre och mer invecklade blir bloggposterna. Vilket jag misstänker minskar dessa texters genomslag.

Så jag skall försöka skärpa till mig – och skriva kortare, snärtigare och elakare bloggposter.

Samtidigt vet jag att de längre analyserna är uppskattade. Men de kommer att inledas med en sammanfattning och en sådan där "läs mer här"-länk – så att de som bara skummar bloggens förstasida lättare kan komma vidare. (I olika slags RSS-flöden kommer dock dessa texter i sin helhet, på en gång.)

Sedan är frågan vad vill ni läsare ha mer av. Bloggen är ju en fantastisk pryl, som kan användas för text, bilder, ljud och video.

Jag har redan bestämt mig för att det skall bli fler bilder från det som sker i Europaparlamentet. Frågan är dock hur man skall göra med ljud och video.

Finns det ett intresse för podcasts? I så fall i vilket format: Klickbara ljudfiler från Soundcloud? Vanliga MP3:or? Inbäddade som filmer (med några enstaka stillbilder) via Youtobe och Vimeo? Vad funkar bäst för dig?

Och video? Mitt problem är att jag är rätt petig när jag filmar och redigerar, så det tar tid. Vilket innebär att jag måste känna mig säker på att detta är något mina läsare vill ha, om jag skall lägga tid och kraft på det. Åsikter?

Har du några andra önskemål? Jag är öppen för idéer. Det gäller att inte slå sig till ro och stagnera...

33 kommentarer:

  1. Om jag får önska, vill jag ha mer av allt.

    I ordning:
    1) Text, gärna lång
    2) Podcast. Länkad MP3 från bloggen, jag vill inte skaffa iTunes.
    3) Film på Youtube

    SvaraRadera
  2. Det viktigaste är att få ut information, ju snabbare dess bättre.
    Korta texter är bättre, Men tyvärr är det svårare att få med det viktiga om man tvingas skriva kort, men svävar man ut blir det lätt missförstånd och tolkningar.
    Men eftersom jag får önska, så vill jag ha korta snabba infosnuttar hellre än långa analyser. Akta dig för video eller ljud, för det är så lätt att börja redigera och fastna i att pillra på format och form och missa innehållet.

    SvaraRadera
  3. Jättegärna podcasts!

    Det finns gott om tillfällen när man vill ha lite malande i örat, och svensk radio tvingar en ju att välja mellan kommunisterna på SR och idioterna på NRJ (om det nu finns).

    Själv gillar jag verkligen formatet på econtalk.org

    även http://bloggingheads.tv/ har ett skönt format.

    alltså två personer som är någorlunda ense i sak som diskuterar i samförstånd. Vilket gör att det blir någorlunda sansad diskussion, istället för att båda parter spyr ur sig en massa talking points.

    Jag tror det borde minska behovet av förarbete i form av manus och liknande.

    SvaraRadera
  4. Youtube - tillgängligheten inte minst, mp3 är lite "laddat" på en del större företag och organisationer. Okunskapen styr som bekant.

    Piratradio-skepp kanske ?

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Radio_Nord

    SvaraRadera
  5. Håller med Tallen. Podcasten som omväxling till SR. Gärna samarbete med andra så det finns mycket att lyssna på :)

    SvaraRadera
  6. Personally, I like your uncandid reports from EU, in full text, and with the flavor of sincerity that you always provide. In essence, don't change!

    However, I would love some eye-candy and sound as an additive, but only if the normal level of information kept at it's usual high level.

    I do not read your posts to get the highlights. Yours are much more detailed, and that is why I read you daily.

    SvaraRadera
  7. Jag ska vara ärlig - när jag ser ett långt wall of text-inlägg så hoppar allt som oftast över det. Jag får alltid dåligt samvete när jag gör det, eftersom jag vet att texten förtjänar min tid mer än gif-ar på katter och studsande tuttar och annar sånt skit som finns i mitt bloggflöde. Men så är det...

    Podcasts hade jag uppskattat, ibland känner man för att ha något i örat som inte är musik. Sen är det bara uppfinningsrikedomen som sätter gränserna - till exempel skulle du kunna göra intervjuer/debatter med olika människor. Problemet med Soundcloud är att man måste ha den hemsidan man lyssnar ifrån öppen hela tiden, vilket är lite störigt. I så fall föredrar jag nog en ljudfil jag kan tanka ner och lyssna på med valfritt program (i mitt fall Spotify).

    SvaraRadera
  8. Soundcloud - Man kan ha sådana här inbäddningar:

    http://theembeddedcitizen.blogspot.com/2012/03/document-freedom-day-2012-sound-files.html

    Men jag är rädd att de inte funkar i RSS och mobilt...

    SvaraRadera
  9. Ska först säga att jag tycker den här bloggens rapportering är riktigt bra som den är. Tror inte det finns några etablerade medier som är i närheten av så bra och slagkraftig EU-information som den man hittar här. Däremot kan man ju alltid försöka hitta sätt att komplettera bloggen på.

    En sak som jag tycker saknas i största allmänhet i de sociala medierna som sysslar med politik är rena kunskapsbanker. I både den här frågan och andra behöver vi bli bättre på att sammanställa tidlös information som man snabbt kan referera till i olika sammanhang för att komplettera aktuella händelser. Det gäller inte bara EU-information utan även andra frågor som vi liberaler kan använda oss av. Kan handla om olika wikias eller andra databasrelaterade sajter.

    Bloggens inneboende problem är ju att det som skrivs, snabbt glöms bort och om man inte vet vad man ska leta efter så är det svårt att på den vägen få en bra översikt kring vilken information som finns att tillgå i viktiga frågor.

    SvaraRadera
  10. apa tycka, apa skriva18 maj, 2012 18:36

    Jag önskar mig framför allt fler längre texter.

    Foton bara för att få in fler bilder är ointressant. Bilder som illustrerar något kan vara intressanta.

    Ljud och film vill jag sällan lägga tiden på att se; sådana är alltid så informationsglesa jämfört med text, och mycket svårare att skumma eller hoppa i.

    SvaraRadera
  11. Men filmer kan vara effektivt och övertygande.

    (PS. länken via Cornucopia)

    SvaraRadera
  12. För att suga in dem som inte riktigt vet hur Eu-kritiska de är skulle jag efterlysa korta videosnuttar som beskriver hur det går till där nere. Vi vet ju redan från Junilistans skräll att folk röstar om man bara kommunicerar med dem på ett enkelt sätt. Ett starkare PP i Bryssel skulle ju göra ett ännu större avtryck.

    Sen får jag ju instämma i det 6 pack dude säger. Det är hit man går för att få eu info. Det är ju ett sjukt dåligt betyg till svensk mediebevakning.

    /Smen

    SvaraRadera
  13. Varför inte intervjua några parlamentsledamöter och fråga vad de tycker är positivt och negativt med EU. Nigel Farage är parlamentets mest framträdande EU-kritiker, varför inte börja med honom?

    SvaraRadera
  14. Vi som kommenterar här är ju de som gillar din nuvarande form så svaren kanske inte är de som lockar nya läsare.

    För egen del föredrar jag text, gärna lång och gärna med bilder och länkar till än mer info. Man kan på några sekunder se om det är intressant och skumma genom texten.

    Ljud och film är svåra att hoppa i för att få reda på om jag vill spendera tid på inlägget. Ljud klarar sig bättre för jag kan göra något annat under tiden så jag är beredd att ge det längre tid innan jag bestämmer mig om jag vill skippa det.

    SvaraRadera
  15. Fritjof Nilsson19 maj, 2012 11:57

    Jag önskar också fler långa analyser. Jag uppskattar all info där du förklarar hur det går till i EU-parlamentet. Gärna ännu mer sådant.

    När det gäller podcasts, så gärna. För min egen del så fungerar podcasts lika bra som video, så länge ingenting särskilt måste sägas med bilder.

    Helst i något format som jag kan spela upp från min dator, utan krångel. I övrigt är inte formatet så viktigt.

    Tack och keep up the good work!

    SvaraRadera
  16. Video intevjuer aer maanga gaanger vaeldigt bra. Och kan vara enkal i formatet. Robert Scoble aer maestare paa att med smaa medel fee ut bra budskap den vaegen.

    SvaraRadera
  17. "Så jag skall försöka skärpa till mig – och skriva kortare, snärtigare och elakare bloggposter."

    YYeeeeaaaaayyy ... :-)

    SvaraRadera
  18. Att uttrycka sig kortfattat är en dygd när det kommer till skriven text som vill föra ut ett budskap.

    Kill your Darlings är ett begrepp som Henrik bör känna till apropå detta.

    SvaraRadera
  19. Soundcloud är jättebra, där har jag andra podcasts och annars är youtube ett alternativ oavsett du gör dem bara i ljud eller videoformat.

    SvaraRadera
  20. Text, tack - gärna kort, om det räcker för att återge den väsentliga informationen, men hellre en lång och faktaspäckad text än en känslomättad explosion på tre rader. Jag vill ha fakta som jag kan ta till mig och återanvända, inte invektiv (hur motiverade de än kan vara).

    Stillbilder är bra för att förmedla såväl känslomässiga intryck som information; de kompletterar ofta rubrikerna på ett upplysande sätt och lockar till läsning. Ibland kan dock dina skämtbilder kännas tämligen långsökta och enahanda.

    Jag avstår helst från såväl video som podcasts; jag har inte tålamod (och ibland inte bandbredd) nog att låta information spelas upp för mig utan vill hoppa direkt till den väsentliga delen. Tveka dock inte att länka till sådant som andra har gjort om det är bra och bör spridas till fler målgrupper.

    Länkar i texten till information på annat håll, exempelvis specifika lagförslag, protokoll och andra svårfunna dokument ur vilka du har hämtat upplysningar är förstås av stort värde; de blir gärna bokmärken hos mig för framtida bruk. Länka dock inte direkt till exempelvis en PDF, utan hellre till den HTML-sida där du fann denna PDF, för att underlätta ytterligare grävande i omgivningarna.

    För "grupparbete" och annat mer konstruktivt deltagande från läsarna önskar jag mig egentligen ett annat medium än bloggens kommentarfält, till exempel en wiki för såväl kort- som långsiktiga projekt.

    SvaraRadera
  21. Kort text tack, samt länk till mer utförlig info alt källor. absolut INTE video eller ljud, det tar på tok för lång tid att titta/lyssna på. Jag vill välja själv hur snabbt jag ska skumma informationen. Ledsen men jag kommer inte titta på videos, än mindre lyssna på mp3. Läser hela din blogg via RSS och klickar in på websidan när det är intressant. För övrigt önskar jag att du lägger det största krutet på att jobba för ett bättre EU. Under tiden flatrar jag :) Tack för ett bra arbete!

    SvaraRadera
  22. Det är väl som vanligt att kvällstidningsdispositionen funkar bra även här. Dvs. en text får gärna vara lång, men det viktigaste ska komma först och helst ska andemeningen med artikeln framgå redan i rubriken.

    Podcaster och videosar tar sån tid att titta på. Mycket väsen för lite ull. Och det tar - som du säger - mycket tid. Släpp det och fortsätt skriva.

    För övrigt anser jag att pirat-MEP-arna borde börja med en videoblogg för att redovisa sitt arbete i parlamentet. Det gäller nu att börja bygga inför juni 2014

    SvaraRadera
  23. Mitt tips är att starta en till blogg.
    Så att du på blogg 1 lägger ut korta texter som får mer slag kraft och ger publicitet och vill man läsa mer och få mer fakta länkar du vidare till blogg nr 2. På sätt behöver du inte kompromissa vad gäller texters längd och innehåll.

    SvaraRadera
  24. Skriv vad du vill ha sagt och strunta i formkraven. Om det är komplext blir det långt, annars kort. Tänk på att du är en av de mest initierade inside info-källorna om EU. Det bakgrundsskvaller du rapporterar om hittar man ingen annan stans på webben (eller i etablissemangsmedia). Det är ovärderligt för andra opinionsbildare. Mer sånt.

    SvaraRadera
  25. Hax skriver: Och video? Mitt problem är att jag är rätt petig när jag filmar och redigerar, så det tar tid. Vilket innebär att jag måste känna mig säker på att detta är något mina läsare vill ha, om jag skall lägga tid och kraft på det. Åsikter?

    Du maste andra din attityd till detta. Du ska inte ha sa stora krav pa dig, du ska istallet gora enkla videos som gar fort att gora och sedan komplettera dem med text och lankar som visar de dokument som du talar om. Detta ar ett allvarligt misstag fran din sida Hax. va noggrann med vad du sager men gor enkla videos. Annars hander ingenting och videos far mycket storre uppmarksamhet an texter. Du lar dig med tiden hur du ska agera framfor kameran for att fa folks intresse.

    SvaraRadera
  26. Starta en youtube kanal som du sedan lankar till via bloggen och gor enkla videos ha inte stora krav pa dem, du skadar bara processen da.

    SvaraRadera
  27. om du far stor uppmarksamhet kring en enkel video sa kan du forbattra den och redigera den mer noggrant efterat.

    SvaraRadera
  28. videona ska va uppbyggda som kortfattade nyhetsrapporteringar som bestar av information som inte massmedia rapporterar om fram EU.

    Du kan starta varje video med, detta ar Hax Alexandersson som rapporterar direkt i fran EU i bryssel. Sen rapporterar du och visar upp dokument som du sedan lankar till i youtube videon. Det viktiga ar att du har tydligt ljud och bra skarpa pa bilden, annars kan videon va enkel. Du kan ha en standard logo, digital inramning av bilden pa varje video om du vill att det ska se mer proffsigt ut. men anvqand samma logo och digitala inramning hela tiden i sa fall sa att du sparar tid.

    Du kan aven ha korta intervjuer med folk i EU se till att fraga direkta och viktiga fragor som har slagkraft.

    Lat sedan massmedia anvanda ditt material sa lange dem promotar sin youtube kanal och blogg i deras inslag.

    obs lagg aven upp videona pa andra plattformar sa att dem finns kvar om youtube raderar dem.

    SvaraRadera
  29. kortfattade tydliga analyser i videoform kan integreras med kortfattad nyhetsrapportering i youtube videos, men se till att va sa neutral som mojligt sa att massmedia kan anvanda ditt material. givetvis ska du peka pa farorna med det du rapporterar om. se dig sjalv som en journalist i bryssel.

    SvaraRadera
  30. Jag skulle verkligen uppskatta en semiregelbunden podcast mellan 20-60 minuter. Gärna i intervjuform med olika gäster.

    Mitt främsta intresse är naturligtvis det du skriver om normalt men jag skulle också vara intresserad av avvikelser för att diskutera någon specefik fråga eller förklara hur EU-amöban fungerar (eller inte fungerar).

    Kort sagt - man är som svensk ganska svältfödd på information om vad som händer i EU-parlamentet. Det behövs mer av det.

    Kolla gärna på teknik-podcasten slashat (slashat.se) för inspiration :)

    SvaraRadera
  31. Podcast i ljudfil och utan bilder så att man kan ha den i fickan och lurarna när man är ute och rör sig.

    SvaraRadera
  32. Gillar verkligen det Slashatgänget gör. Nu kanske man inte kan leva upp till deras koncept så där direkt, med livestreaming och IRC (där väl iofs USREAM ställer upp med server).

    Pågarna bakom Slashat är för övrigt några alldeles utmärkt trevliga herrar, och jag har svårt att tänka mig att de skulle neka dig ett tips eller två. Som jag har förstått det efterredigerar de ingenting, bara det ett tips för den som vill återkomma flera gånger och inte lägga ned efter första försöket.

    Jag skulle önska mig en ljudpodcast på iTunes, med länk till filen i bloggen, för alla oss som konsumerar podcasts medan vi diskar, cyklar, städar etc. samt en videoversion på YouTube för den som föredrar det.

    Vänligen, Ylan

    SvaraRadera
  33. video ar det som nar ut, annars far du ingen ny publik

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.