2012-05-11

Johan Pehrson (fp) gör sig dum


I går tog Sverige ytterligare ett steg mot Övervakningsstaten, när riksdagen antog Betänkande 2011/12:JuU8 De brottsbekämpande myndigheternas tillgång till uppgifter om elektronisk kommunikation.

Visserligen ger detta regelverk oss en viss reglering av tidigare delvis oreglerad verksamhet. Men helhetsbilden är ändå deprimerande.

Polisen ges rätt att plocka ut information om medborgarnas kommunikationer även om det inte finns någon konkret misstanke om brott, om det sker i underrättelsesyfte. (Jämför med hur FRA fick i princip fria tyglar för sina utvecklingsdatabaser.) Brasklappar av detta slag kan öppna för i stort sett vad som helst.

Och så det faktum att de nya reglerna öppnar upp för att plocka ut integritetskänslig information även vad gäller skitbrott på bötesnivå, typ fildelning.

Man skall vara försiktig med övervakning och tvångsmedel. Ribban skall ligga högt. Medborgarnas rätt till privatliv har ett egenvärde, som inte får offras hur som helst. Men riksdagen lyssnade alltså inte på det örat.

Vissa ledamöter, till exempel folkpartiets rättspolitiske talesman Johan Pehrson, lyfter rent av fram detta som något bra. Så här sa Pehrson i går...

"Vi tycker ju olika. Jag tycker att fildelning är dåligt. Och jag tycker att snatteri är dåligt. Jag tycker att det är fel att inte hålla sig till upphovsrättsinnehavarnas regler och jag tycker att det är fel att stjäla småsaker på Åhléns."

Vad Pehrson gör är att upprepa en orimlig tes som han, trots dess bristande logik, räknar med går hem i stugorna. Vilket känns en smula ohederligt.

Kopiering är helt enkelt inte stöld. Om man kopierar något, då har den ursprunglige ägaren kvar sitt exemplar – samtidigt som någon annan fått ett nytt, likadant exemplar.

Men stöld innebär enligt alla rimliga definitioner att man berövar den ursprunglige ägaren dennes exemplar av vad det nu vara må. Vilket alltså inte är fallet här.

Om det över huvud taget finns ett brott här – då är det i vart fall inte stöld. Vilket varje normalbegåvad människa borde begripa.

Men inte Johan Pehrson. Jag utgår som sagt från att han gör sig dum och medvetet spelar ohederligt. För det vore ju rent förfärande om en ledande svensk politiker har så klena förståndsgåvor, på riktigt.

17 kommentarer:

 1. Johan Pehrsson behöver inte göra sig dum.
  Han har genom åren vid ett flertal tillfällen visat att han är underbegåvad, eller åtminstone brukar ha rejäl otur när han tänker

  SvaraRadera
 2. Frågan som spontant poppar upp i mitt huvud är, vem ska vara misstänkt? Sitter polisen på ett ip nummer som man misstänker har varit inblandat i ett brott, då har man ju ingen skälig misstänkt att bötfälla. Man kan ju prova att hota ip numret med fängelse i 2 år, och se om det hjälper. Sitter man däremot med namn på en misstänkt, och vill ha ut ett ip, då kan jag förstå.

  /Smen

  SvaraRadera
 3. Men är det ingen som reagerar för att han tycker det är OK att övervaka folk för att motverka... snatteri? Va fan är det för fel på den karlen?

  /A

  SvaraRadera
 4. Jag skulle vilja bygga upp en analogi med biltrafik som även offlinegenerationen förstår.

  Situationen idag är att det är ett lagbrott att överskrida hastighetsbegränsningarna. Trots det registreras knappt en promille av alla överskridningar. Är detta ett problem? Till viss del ja. Men frågan är snarare: Vad är vi beredda att ta till för att upprätthålla dessa lagar? Hastighetsspärr i fordonet? 20x dagens fartkameror? Sändare i bilen som skickar aktuell hastighet till Trafikverket->Polisen?

  SvaraRadera
 5. Jag tycker faktiskt att detta är en av de mer hederligt formulerade citaten från Pehrson om fildelning. Han säger ju faktiskt inte uttryckligen att det ÄR samma sak - han drar bara paralleller mellan fildelning och snatterier.

  "Jag tycker att fildelning är dåligt. Och jag tycker att snatteri är dåligt."

  Och det måste han väl få tycka?

  SvaraRadera
 6. Det pågår en tyst revolution i USA!

  All GOP Delegates Unbound at Tampa Convention, Ron Paul Winning 11 States! This Race Is Much Closer Than People Think!


  All GOP Delegates Unbound at Tampa Convention
  http://www.dailypaul.com/232576/may-10-2012-ben-swann-reality-check-all-gop-delegates-free-to-vote-for-whoever-they-want

  Ron Paul Winning 11 States! This Race Is Much Closer Than People Think!
  http://www.dailypaul.com/231890/rt-reports-ron-paul-winning-11-states-this-race-is-much-closer-than-people-think-video

  SvaraRadera
 7. @Janne

  Nej, saken är inte att han är dum utan att han faktiskt tänker på ett sätt som för en vanlig medborgare är förfärande.

  När han skulle förorda datalagringsdirektivets införande drog han ett långt argument som mer eller mindre gick ut på att det inte i sig är något fel på den övervakning som Kina utsätter sina medborgare för eller som DDR utsatte sina medborgare för.

  I Sverige är staten nämligen god och medborgaren har ingenting att frukta.

  Om vilket jag bara kan säga att jag är glad att jag har klienter för både tor och VPN...

  SvaraRadera
 8. Han gör sig knappast dum. Han säger ju inte att snatteri och fildelning är samma sak, för det vet ju alla. Dock finns det många likheter. Illegal fildelning, piratkopiering, är ju ett brott, liksom snatteri.

  Bägge brotten skadar någon även om det i fallet snatteri är en tydligare koppling mellan snattad vara och förlusten, i fallet illegalfildelning får man tillämpa ett genomssnittsresonemang typ det som analysföretaget Mediavision kom fram till via intervjuer, att man skulle ha köpt i 25% av fallen om man inte hade kunnat piratkopiera. För den enskilde upphovsmannen och det enskilda verket kan siffran förstås vara både högre och lägre. Man är väl inte dum när man för fram fakta?

  SvaraRadera
 9. "Vad Pehrson gör är att upprepa en orimlig tes som han, trots dess bristande logik, räknar med går hem i stugorna."

  Ja, gissa om den logiken går hem i stugorna? Makten och rättighetsinnehavarna i samklang har en gång för alltid förknippat fildelning med stöld.

  Vilja till förståelse och insikt, sunda mentala vätskor och bönders förnuft har inget med den här saken att göra.

  Politik är att också veta vad den lilla mannen på gatan tycker, tror och tänker i t.ex. Målilla.

  SvaraRadera
 10. @Matte: Allt det där finns redan idag i USA. OnStar system t.ex. Det går att logga precis vad bilen har haft för sig varför, hur. när och var. Fiffigt värre. :-) Och det väljer folk frivilligt. Det är givetvis ett stöldövervakningssystem. Gissa om detta system kommer att glida på ändamålet?

  SvaraRadera
 11. "Jag utgår som sagt från att han gör sig dum och medvetet spelar ohederligt. För det vore ju rent förfärande om en ledande svensk politiker har så klena förståndsgåvor, på riktigt."

  Med tanke på hur länge du varit med och analyserat det politiska spelet borde du vara mer luttrad än att skriva så.

  Jag tror du vet hur det verkligen förhåller sig med den typ av människor som söker sig till politisk maktutövning.

  SvaraRadera
 12. Hade det bara varit dumhet hade det ju inte varit så farligt men det blir mer och mer klart att alla politiker glider längre och längre ifrån det som är deras jobb - att företräda medborgarna.

  Det är ju helt tydligt att "upphovsrättsinnehavarnas" fantiserade vinster är långt viktigare för Johan Pehrson, än våra grundläggande demokratiska rättigheter.

  Och då är det ju inte svårt att räkna ut politikern i frågas egentliga uppdragsgivare.

  Han är väl knappast unik och frågan är väl om det finns några riktiga politiker kvar?

  SvaraRadera
 13. Dumheten finns hos snarare hos folk som röstar bort sin egen demokrati

  SvaraRadera
 14. Det är bedrövligt. Man har inget lärt från historien.

  En gång i tiden, 1922, så röstade också en enig riksdag igenom om att grunda Statens institut för rashygien. Det var innan en viss mustaschprydd herre kom på de tankarna.

  Saxat från: http://www.vof.se/folkvett/19921rashygienen-i-sverige

  "Det rådde länge en bred politiska enighet om behovet av rashygieniska åtgärder. Entusiasmen för att "förbättra folkstammen" var, under större delen av 1900-talet, inte alls begränsad till den yttersta högerkanten, utan denna entusiasm var rikligt företrädd i alla de stora politiska riktningarna: bland konservativa, liberaler, socialdemokrater och bondeförbundare.

  År 1921 lades t.ex. en motion fram i riksdagen om inrättandet av ett statligt institut för rashygien. Motionen var undertecknad av representanter från alla partier, däribland högerledaren Arvid Lindman och socialdemokraternas ledare Hjalmar Branting. En av de mest inflytelserika rashygienikerna, Nils von Hofsten (Medicinalstyrelsens expert i rashygien/arvshygien 1935-1953), var en övertygad liberal."

  SvaraRadera
 15. Anonym 11 maj, 2012 19:45 skriver:
  Hade det bara varit dumhet hade det ju inte varit så farligt
  __________________________________________

  @Anonym 11 maj, 2012 19:45, om det bara ar dumhet sa vore det tusen ganger mer farligt. en ond person kan man bekampa med argument men en idiot biter ingenting pa. det + en befolkning som ar dum ar en fruktansvard kombination.

  SvaraRadera
 16. Om du illegalt laddar ner t.ex. musik från nätet begår du upphovsrättsbrott - ej stöld.
  Har för mig att t.o.m. högsta domstolen i USA har fastställt detta.

  Snygg argumentation från Pehrson dock.
  Man kanske skulle börja använda hans metoder i debatter:
  "Min moståndare och jag tycker olika. Jag tycker det är fel att gå mot röd gubbe. Och jag tycker att det är fel att misshandla hundvalpar."

  SvaraRadera
 17. @Anonym 11 maj, 2012 19:45, om det bara ar dumhet sa vore det tusen ganger mer farligt. en ond person kan man bekampa med argument men en idiot biter ingenting pa. det + en befolkning som ar dum ar en fruktansvard kombination.
  --------

  Det man kallar dumhet har ju med prioriteringar att göra, om att diskutera politik inte är något din arbetsgivare tycker om, du slutar du diskutera politik. Och man slutar engagera sig i saker som hotar ens levebröd. Och blir politiskt "dum".

  När det gäller politik eller journalistik är man ju "dum" om man provocerar den som betalar.

  Av vad jag förstår sa Pehrson nåt om att han inte "hade nåt val" än att rösta för övervakningssamhället.

  Det är så modern diktatur ser ut.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.