2012-05-09

Euro-krisen: Stormvarning

I Grekland har man problem med att få ihop en regering. Och om det ändå lyckas är det troligt att den kommer att avvisa de nu aktuella krispaketen. Och skulle man mot alla odds få ihop en regering som ställer upp på dessa, då måste hela härligheten ändå igenom det grekiska parlamentet. Ord som snöboll och helvete faller en in.

Och nu håller tyskarna på att ruttna på grekerna, på allvar. Om inte annat så är det inrikespolitiskt omöjligt för Merkel med en situation där grekerna glatt tar emot tyska skattebetalares pengar och sedan river skuldsedeln. Den allt mer utbredda tyska uppfattningen tycks vara att det är dags att kasta ut Grekland ur euro-samarbetet. Hur det nu skall gå till, rent praktiskt.

I Spanien har staten gått in med 10 miljarder euro för att rädda banken Bankia. Till att börja med tyder detta på att förra årets strukturreform i den spanska banksektorn inte flög. Det betyder dessutom att den spanska bankakuten nu är öppen, vilket med säkerhet leder till att fler krisande banker kommer att ställa sig i kö. Det har Spanien förmodligen inte råd med. Många påpekar också, mycket riktigt, att Bankias bailout bara är toppen av ett isberg.

Bailouts för de spanska bankerna sänder för övrigt en riktigt dålig signal vad gäller hela euro-samarbetet – inte minst då mycket tyder på att den europeiska centralbanken, ECB, kommer att behöva göra en seriös brandkårsutryckning här.

Och i Italien har självaste Mario Monti öppnat för att börja trixa med bokföringen. Ett ökat "icke officiellt" italienskt budgetunderskott är dock ett skott rakt mot trovärdigheten för EU:s nya, fina euro-pakt. Att sopa problem under mattan är ju precis det beteende som försatt euro-zonen i den kris den nu befinner sig i. I helgens italienska lokalval är den verkliga vinnaren Movimento Cinque Stelle – som leds av en stand up-komiker och som bland annat vill att Italien skall lämna euro-samarbetet.

Euro-pakten, ja... Den är inte i hamn ännu. Den 30 maj skall irländarna ha en folkomröstning om saken. Och i Tyskland är pakten inte ratificerad ännu, vilket är tänkt att ske i juni.

Samtidigt går länder som Belgien en balansakt på slak lina. Vilket ökar riskerna även för svenska banker och den nordiska finansmarknaden.

Vad kan väl möjligen gå fel..?

Detta kan sluta hur som helst. Inte minst med tanke på att den ekonomiska oron på vissa håll nu är på väg att följas av politisk instabilitet och oreda. Insatserna blir allt högre.

Den enda lösning jag kan se är att euro-samarbetet avvecklas (eller begränsas till en snäv krets av ekonomiskt likartade länder) under ordnade former – innan det måste ske, under totalt kaos och tumult.

"Fredsvaluta" – pyttsan!

20 kommentarer:

  1. Uppslag till medborgarinitiativ:

    Idiotförklara de Meppar som arbetat för euron, och i förlängningen omyndigförklara dem, då vi likt goda målsmän ändå får stå för notan.

    Det var väl Palme som sa att politik skulle vara roligt, och detta hade varit förbannat kul.

    /Smen

    SvaraRadera
  2. En tröst för Grekland är att Ebba Lindsö 2003 menade att det skulle vara enkelt för Sverige att lämna Euron hade vi gått med. Alltså bör det vara lika enkelt för Grekland att lämna euron nu.

    SvaraRadera
  3. När ändå inte några länder följer reglerna de satt upp inom EMU så känns det inte särskilt meningsfullt att fortsätta politikernas och teknokraternas experiment.
    Att en massa politiker i Sverige fortfarande vill att Sverige ska gå med i EMU visar nåt... Oroväckande.

    SvaraRadera
  4. Det blir nyval, helt klart. Ska bli intressant om det ändra situationen nämnvärt.

    SvaraRadera
  5. OT: Nätneutralitet infört i Nederländerna: http://www.idg.se/2.1085/1.447858/natneutralitet-i-nederlanderna-godkand

    SvaraRadera
  6. Men allt detta ska väl lösas med nya European Stability Mechanism (ESM). ;)

    Här är en video som beskriver hur den fungerar.

    http://www.youtube.com/watch?v=5CZr17HLH5U

    Runt 1:36 pratar de om artikel 27. Den artikeln verkar mycket intressant eftersom ESM får juridisk immunitet.

    Sa du inte tidigare att det var korruptions-Juncker som skulle leda ESM. Såpan EU blir bara bättre och bättre.

    SvaraRadera
  7. Ja det är nog kört och vad gör id...förlåt, jo idioterna? De försöker till vilket pris som helst rädda ansiktet och som någon sa, omyndigförklara upphovsmännen till detta och låt folken bli gode man för dem. Då kan de få en nätt pension som de anser vi ska klara oss att leva på, resten av sitt liv!

    SvaraRadera
  8. Elit- och överhets- överstatlighets- och maktkoncentrationskramarpartiet FP tycker att Sverige bör gå med i Fredsvalutan - nu!

    SvaraRadera
  9. "One ring to rule them all and in darkness bind them."

    SvaraRadera
  10. Är inte eurosamarbetet egentligen ett sätt att cementera en ekonomiskt rådande struktur med bankoligopolen som maktcentra?

    SvaraRadera
  11. "Den allt mer utbredda tyska uppfattningen tycks vara att det är dags att kasta ut Grekland ur euro-samarbetet. Hur det nu skall gå till, rent praktiskt."

    Riv avtalstexten där grekerna tas upp som medlemmar. På samma sätt som de river sina skuldsedlar.

    Sen kan man ju hoppas på att "de" även råkar riva texten som binder samman resten av europas stater i denna imbecilla union.

    SvaraRadera
  12. Kan bara konstatera: Fan! Vi fick rätt. Jag hade velat ha fel.

    SvaraRadera
  13. Det hade varit bättre om grekerna fått hålla sin omröstning om krispaketen som den förre premiärminsitern föreslog.


    Det var ganska meningslöst å avskaffa den folkomröstningen om man inte avskaffade Greklands fria val samtidigt.

    SvaraRadera
  14. polis, polis, potatismos10 maj, 2012 12:45

    Helt rätt Hax, alla människor borde analysera/fundera lite djupare kring underliggande budskap i filmer som Sagan Om Ringen, StarWars och Matrix. Där finnes mången insikt om hur lätt välmenande och godtyckande människor mer eller mindre frivilligt hamnar i ondskans knä.

    SvaraRadera
  15. There's No Tomorrow

    En utomordentlig film som visar (bland annat) hur den exponentiella tillväxt som världens bank- och penga-system är byggt på inte håller längre.

    SvaraRadera
  16. @Rebecca

    Folkpartiet är inte alls elitistiskt. De är för att du skall få vara hur som helst.
    ...så länge du är som vanligt folk, d.v.s. som en Folkpartist.

    Men de har viss förståelse för de som särskiljer sig och bjuder därför mycket gheneröst på gratis batonger enkom för dessa.

    Naturligtvis vill de att vi skall gå med i euron. De måste på något vis markera att de inte är SD.

    SvaraRadera
  17. Henrik, finns det någon endaste kompetent ekonom i bryssel som har börjat uppskatta riskerna ordentligt ännu?

    Än så länge verkar det som om de repetitiva svaren är mer stödpaket och inga konkreta åtgärder i övrigt.

    Jag hoppas det är fel. För i så fall sitter Merkel et al. rakt ut och kastar bra pengar efter dåliga utan annan motivering att försena bubblans kollaps ett år eller två.

    SvaraRadera
  18. Det tråkiga är ju att Merkel har förlorat en massa tid genom att försöka förhandla fram en pakt som inte löser problemet.

    Det man skulle ha gjort från början är att man skulle ha låtit ECB skapa en bankakut. ECB är den enda institution som har möjlighet att täcka likviditeten i ett flertal samtidigt kraschande banker.

    Nu står man här med en icke ratificerad stabilitetspakt samtidigt som Grekland när som helst släpper greppet om krediterna. Det är sannerligen inte en skön sits för Merkel, men det är den hon skapat för sig själv.

    SvaraRadera
  19. Vi behöver reformera det ekonomiska systemet så att inte över 93 % av alla pengar skapas av privata banker i form av lån/skulder. Privata banker är dels kraftigt skattesubventionerade och dels använder majariteten av alla pengar de skapar till spekulation och att blåsa upp bostadspriserna istället för att använda dem till produktiva saker. Vi behöver återta den demokratiska kontrollen över våra betalmedel. Positive money i England har kommit så långt att de skrivit 40 sidor lagtext som om det antogs av parlamentet skulle kunna vända trenden och skapa ett sunt ekonomiskt system där pengar inte behöver skapas ur skuld. http://www.positivemoney.org.uk/consequences/consequences-of-debt-based-money-video/in-depth/

    Riksbanken behöver stå för en större andel av pengaskapandet i samhället än de få procent de nu skapar som mynt och sedlar.

    För en svensk text om en lösning : https://docs.google.com/document/d/15XWAfNYFlgSGGh4XuZ7787-LwyDfKprCMuu-zObF3ow/mobilebasic?pli=1

    SvaraRadera
  20. Anonym @ 10 maj, 2012 22:52

    Riksbanken skapar alla svenska kronor, även de digitala,

    Pengar kan vem som helst skapa. Om jag ger dig en lapp där det står att jag är skyldig dig 100 kr så får den lappen ett värde. I princip har vi ökat penningmängden på det viset.

    Positive money försespråkar "full reserve lending" och det tror jag hämmar mer än vad man tjänar på det.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.