Så tar ännu en nätbokhandel steget till att låsa sina eBöcker till en egen läsplatta.
Så om jag vill ha mina engelska böcker (Amazon) och svenska böcker (Adlibris) med mig - då måste jag alltså släpa på två läsplattor. Förtar inte detta liksom själva idén med eBöcker? Borde det inte vara konsumentens behov som stod i centrum, snarare än nätbokhandlarnas?
Kollade in lite mer på Adlibris.
SvaraRaderaMan kan inte bli kund om man inte har en svensk adress (och ett svenskt personnummer).
OK, att de inte sänder fysiska böcker till utlandet är irriterande - men det går på något sätt att kanske förstå resonemanget bakom. Kanske.
Men att folk i andra länder inte skall kunna köpa svenska e-böcker - det är ta mig fan helt obegripligt.
ingen som vet om det finns nån jailbreak-lösning för sådana hära paddor?
SvaraRaderaBetyder detta att jag inte kommer kunna köpa e-böcker från Adlibris och lägga in på min Sony-läsplatta? Om så är fallet så kan jag bara understryka din rubrik - dom dödar sig själva.
SvaraRaderaVem har låst till egen platta?
SvaraRaderaJag läser Kindle-böcker på Android, och ser att de har apps till både iPad och Android (samt givetvis Windows, Mac, Windows Phone 7 och BlackBerry). Adlibris (som jag inte använder, eftersom jag inte läser på svenska) verkar ju också ha till alla plattformar.
Eller har jag missat något?
/Ago
Åtminstone en del går åt andra hållet. Om du gillar science fiction:
SvaraRaderahttp://www.tor.com/blogs/2012/04/torforge-e-book-titles-to-go-drm-free
Hej,
SvaraRaderadet går bra att läsa alla böcker från Adlibris på de flesta kända läsplattor. Dock måste man ändra vårt format till ett annat om man vill läsa den på en Kindle. Alla våra e-böcker går annars att läsa i de vanligaste läsplattorna som förekommer i Sverige.
Det går också bra att handla e-böcöker även om man inte bor i Sverige. Hör gärna av er till vår kundservice för en instruktion om hur man gör, info@adlibris.com eller 08-4414050.
Mer information om våra e-böcker, läsplattor och hur man gör hittar du här: http://www.adlibris.com/se/ebookstore.aspx
Tveka inte att höra av dig om du har några frågor till oss!
Må så gott!
Vänlig hälsning,
Anna Christensen, kundservicechef, adlibris.com
Skall göra det. För av hemsidan går det inte att komma i närheten.
SvaraRaderaDå kan vi också reda ut det där med att Adlibris hemsida bara vill sälja eBöcer på faktura (till den som har en svenk adress) men inte kreditkort.
Ago:
SvaraRaderaVisst man kan ha en massa olika appar från en massa olika e-bokhandlar på sin surfplatta. Men det är irriterande att man inte kan ha alla böcker på ett ställe. Nu måste man leta runt efter saker som man köpt (eller kanske är osäker på om man köpt).
Man kan även kringgå olika DRM-skydd. Men det kräver mer än medelkonsumenten känner till (och mer än många vanliga människor klarar).
DRM är ett otyg. Och intressant nog väljer många enskilda författare och små förlag i den nya amerikanska ePub-vågen bort DRM - eftersom de inte vill krångla till det för sina kunder.
http://www.ebocker.se verkar vara ett alternativ med användarvänligt och enkelt gränssnitt.
SvaraRaderaF.ö. har Adlibris stängt av möjligheten att köpa böcker inifrån deras iPad-app. Vilket möjligen även Apple med sin in-app-prispolicy kan skyllas för.
SvaraRaderaI min iPad...
SvaraRaderaApple iBooks.
Kindle för Amazon-böcker.
Adlibris läsare (som jag dock inte kan köpa böcker inifrån)
eBokus+dito - där jag faktiskt lyckats handla via hemsidan med en utländsk adress.
GoodReader, i vilken jag kan läsa DRM-fria eBöcker som jag köpt ute på nätet.
Plus en rätt OK PDF-läsare.
På min Mac har finns inte iBooks, så jag kan inte läsa böcker jag köpt via Apples iBookstore där. (!)
Däremot har jag AdobeEditions, som är ett måste för de flesta DRM-skyddade eBöcker som köps på nätet. (*Urusel* läsupplevelse.)
Därtill har jag även Amazon Kindle på Macen. (Halvkass läsupplevelse.)
Och så några fristående ePub-läsare som alla hanterar olika sub-format helt olika.
Alltså:
Jag vill ha en standard.
Jag vill ha mina böcker på ett ställe och att de synkas mellan telefon, platta och dator.
Jag vill kunna köpa svenska eBöcker, med kreditkort, trots att jag bor i utlandet - utan att behöva tala med nätbokhandelns support.
Skall det verkligen behöva vara svårt (eller omöjligt)?
Det enkla svaret är att så länge man tror att man kan tjäna mer på att ha olika format och olika apparater, så kommer det att vara så. Marknadssegmentering är inget nytt påhitt heller.
SvaraRaderaDet gäller inte bara böcker, utan vilket innehåll som helst. Musiken är ju inte enad kring en standard heller.
Så hur visar man att det blir bättre för säljaren att arbeta med en gemensam standard?
Häftigt att Adlibris kommer och kommenterar direkt på bloggen! Tummen upp :-)
SvaraRaderaAdlibris säljer en del böcker med digital vattenmärkning. Jag undrar vad som händer om en sådan bok kommer på avvägar... Kan man bli stämd på miljonbelopp då, om filen råkar komma i omlopp? Jag vill inte ha filer på datorn som kan ruinera mig om jag råkar ut för ett datorintrång, och det känns som att det är betydligt farligare att ha en vattenmärkt fil på datorn än en piratkopierad, under antagandet att man inte själv aktivt sprider filerna. Om man väl tappar kontrollen över filen kan den spridas i kommersiell skala - blir man då personligen ansvarig för allt som alla hittar på med den?
Trevligt att se att Adlibris kommenterar tillbaka.
SvaraRaderaPersonligen tror jag att det har gått troll i marknadssegmenteringen. Slutprodukten av det som du tar upp, HAX;
"Apple iBooks.
Kindle för Amazon-böcker.
Adlibris läsare (som jag dock inte kan köpa böcker inifrån)
eBokus+dito - där jag faktiskt lyckats handla via hemsidan med en utländsk adress.
GoodReader, i vilken jag kan läsa DRM-fria eBöcker som jag köpt ute på nätet.
Plus en rätt OK PDF-läsare.
Däremot har jag AdobeEditions, som är ett måste för de flesta DRM-skyddade eBöcker som köps på nätet. (*Urusel* läsupplevelse.)
Därtill har jag även Amazon Kindle på Macen. (Halvkass läsupplevelse.)
Och så några fristående ePub-läsare som alla hanterar olika sub-format helt olika."
Alltså - I min enkla mening är det här som en stämplad garanti att folk börjar rippa ned sina e-böcker och allting annat till ett standardformat och lägger ut samlingen på TPB för de som inte gitter göra det själva. Det har hänt förr, ofta och mycket.
Jag tror inte detta är något som Adlibris själva skulle vilja ha egentligen. Det här luktar som gammalt 90-tal - när man kunde få musik och videofiler i femton olika format och därför behövde femton olika spelare för att läsa upp skiten. Ända fram tills open-source-rörelsen samlade alla codecs i ett enda multiverktyg som kunde öppna allt.
Dyster ironi.
Vem minns inte med vemod VHS, Betamax, Philips 2000 format.
SvaraRaderaBack to the future, rapido.
Adlibris "Dock måste man ändra vårt format till ett annat om man vill läsa den på en Kindle."
SvaraRaderaÄr det inte olagligt att kringgå DRM?
För den som vill *publicera* är det ännu rörigare...
SvaraRaderaEngelskspråkigt:
Man får börja med Smashwords (som säljer direkt men även fixar B&N, iBooks m.m.)
Sedan får man göra en variant med annan formatering för Amazon.
Och en tredje för Lulu. (Lulu kan förvisso även fixa det som Smashwords gör + Amazon, men det verkar som om omslagsbilder och beskrivningar tenderar att falla bort, vilket gör att man missar spontankunderna.)
Om man sedan även vill sälja i Sverige verkar det enklast att gå via ebocker.se och förlaget Recito. (Möjligen är det enda sättet att nå den svenska marknaden som independent.) Men då får man pynta upp ett par tusen spänn för att de skall sköta allt det praktiska (och författarens andel av kakan blir betydligt mycket mindre än hos de amerikanska alternativen).
Jag har handlat eböcker på både Adlibris och Bokus och väljer alltid vattenmärkt epub som format. Sen kan jag importera och läsa dem i iBooks hur bra som helst.
SvaraRaderaPersonligen tycker jag att vattenmärkning är ett bra alternativ då det inte inskränker min "datarörlighet". Visserligen är det kanske lättare att ta bort än andra DRM skydd, men historiskt sett ser det ut som om piratkopiering går ner avsevärt när det finns praktiska och prisvärda lagliga alternativ.
"Är det inte olagligt att kringgå DRM?"
SvaraRaderaNej, inte alls. Däremot att kringgå kopieringsskydd. DRM omfattar mycket annat också, tillexempel åtkomstskydd som inte alls omfattas.
eBok?
SvaraRaderaFör att inte tala om lösenordshelvetet. Varje sajt har ett eget lösenordsystem istället för att använda openid.
SvaraRaderaDet är som varje fysisk bankomat skulle ha en egen PIN-kod.
För att inte tala om lösenordshelvetet. Varje sajt har ett eget lösenordsystem istället för att använda openid.
SvaraRaderaDet är som varje fysisk bankomat skulle ha en egen PIN-kod.
Hur fungerar "vattenmärkta" ePub-filer? Jag skulle inte heller vilja ha någon unikt identifierbar kopia på min dator, även om jag har betalat för den. Räcker det med att rensa bort all metadata och alla bilder, eller lägger de in små ändringar i själva texten också?
SvaraRadera@annm
SvaraRaderaSubtila förändringar i texten kan användas för att skapa ett "fingeravtryck".
Sök på: syntactic semantic watermark
Väldigt roligt och positivt att AdLibris svarade i kommentarerna - cohones.
SvaraRaderaSjälv har jag också ett rejält ebookbibliotek och mina problem började när min platta skulle byta standard - man fick välja mellan .mobi och .epub. DRM systemen fick inte vara tillsammans.
Calibre fungerar bra för att konvertera mellan formaten jag vill läsa, men med DRM så blir det något jobbigare. Var tvungen att rensa bort det för mina köpta böcker för att kunna konvertera dem - och nä, inte tänker jag köpa samma böcker gång på gång för att formatet byts ut.
epub får bli den standard jag kör, och borttagning av DRM är numera standard så man inte sitter med skägget i brevlådan. Önskar bara det fanns enklare verktyg än att köra manuella pythonscript.