2012-06-10

EU: En strimma hopp


Alla onda aningar om EU tycks nu gå i uppfyllelse, på en och samma gång. Man har skapat ett autonomt, självspelande system av jävulskap.

Euron blev den katastrof vi kritiker förutspådde. (Fast det skedde lite snabbare än vi trodde.)

EU möter eurokrisen med mer överstatlighet, mer centralstyrning och mer arrogans. Vilket i sort sett är mer av sådant som är själva problemet.

Makt överförs (just nu i ett rasande tempo) från medborgare till politiken, från medlemsstaterna till Bryssel och från de demokratiska organen till ansiktslösa byråkrater.

Mångfald, institutionell konkurrens och medborgarnas möjlighet att rösta med fötterna ersätts med en något överambitiös "harmonisering" av... allt.

Och om en vecka, efter det grekiska parlamentsvalet, kommer allt att bli ännu värre.

Så, vad kan man göra åt detta elände? Det räcker liksom inte med att starta en Facebook-grupp...

Samtidigt har det europeiska samarbetet sina poänger: Frihandel, fri rörlighet och ett visst mått av maktdelning.

Eftersom ett svenskt EU-utträde inte tycks finnas på kartan – så är det rimligaste att stanna och slåss. Att bara sitta på rummet och sura gör inget bättre.

Att slåss mot överstatlighet, för decentralisering; Att slåss mot politisk klåfingrighet, för frihet; Att slåss mot övervakning, för medborgerliga fri- och rättigheter. Det är vad som krävs.

Det är inte lätt. Men det är möjligt. Detta visar inte minst Piratpartiets arbete i upphovsrätts-, internet- och rättighetsfrågorna i Europaparlamentet. Först och främst måste man finnas på plats. Sedan måste man kämpa och påverka. Då, men först då, börjar attitiyderna förändras. Vilket kan ge utdelning någon gång i framtiden.

Så, vem skall då göra det, vad gäller EU i ett större perspektiv?

Piratpartiet står just nu inför ett vägval. Trots att man driver frågor som legaliserad fildelning, en reformerad upphovsrätt, internets frihet och kampen mot Storebror – så förefaller det som om man är lite för seriösa och tråkiga för att ens ungdomen skall bry sig. (Och klockrena piratfrågor som en human drogpolitik och mänskliga rättigheter för sexarbetare tycks partiet inte riktigt våga ta tag i.)

Utöver en injektion mod och jävlaranamma skulle (pp) behöva ta tag i Europafrågorna. Demokratisera. Decentralisera. Och inte minst – kräv transparens kring den rådande ekonomiska cirkusen. (Det bör räcka med att behärska de fyra räknesätten för att kunna bedöma om det EU:s och eurozonens ledare gör är rimligt eller ej.)

Antingen gör (pp) detta – eller också lämnar man spelfältet öppet för andra. Till exempel Sverigedemokraterna, som inte har något annat att tillföra än gnäll från läktaren.

Med sin position i Europaparlamentet har (pp) en unik möjlighet att fånga upp allt det missnöje som i dag gror vad gäller den vanskötta europeiska unionen.

Tillståndet i EU är, i stora delar, för jävligt. Med ett ökat stöd och ökad representation i Eupropaparlamentet skulle (pp) kunna göra något åt det. (Speciellt när det kommer in fler pirater, från fler länder i parlamentet efter nästa val.)

Att stanna och slåss för något bättre – istället för att bara deppa och gnälla; Att ha en humanistisk och demokratisk vision och att aldrig ge sig; Att stå på medborgarnas sida. Det är piratpartiets potential. Men då måste man höja blicken och ständigt utmana Maktapparaten på duell.

6 kommentarer:

  1. Frihandel och fri rörlighet må ha sina poänger men det är inte som att man behöver sitt eget förenta staterna för det. Enkla avtal länder emellan torde vara fullt tillräckligt för det?

    SvaraRadera
  2. Tja, det beror på vad man menar med "torde". Om det är den som vill minst som ska sätta tempot då blir det inte så mycket av det.

    Det finns vissa poänger med majoritetsbeslut och en domstol som föser in länder i fållan emellanåt.

    I övrigt är det lätt att hålla med om att EU-byråkratin är stor och svulstig och problemet är det gamla vanliga att politiker kommer och går, men byråkratin består. Och även pirat-MEP-ar har en agenda som de vill uppfylla och kan inte lägga sin kraft på att kämpa mot byråkratin. Något som absolut inte ger pluspoäng.

    Men visst vore det trevligt med ett parti som sätter den enskilda människan i fokus nån gång...

    SvaraRadera
  3. Ja det räcker med "enkla" avtal: EES heter avtalet som vi hade tidigare. Kostar inte mycket, ger fördelarna men inte nackdelarna.

    Okay förespråkarna av EUs överstatlighet kommer att påstå att Sverige=VI kommer att sakna inflytande (att skapa underverk) och därför är det mycket bättre att vara med i EU...

    Men EES borde vara melodin för framtiden! Ingen direkt överstatlighet utan mer av samarbete!

    SvaraRadera
  4. EES tvingar oss tyvärr att implementera allt EU-skräp ändå. Fast utan inflytande. Norge sitter fast på den kroken.

    SvaraRadera
  5. Hej Hax! Jag håller med om det mesta du skriver (utom din lilla glirning om sex and drugs...), och kan du tänka dig: PP har inte minsta tanke att lämna EU-frågan på walk over. På det vårmöte som just avslutats antogs (på förslag från styrelsen, som fått förslagen från Christian) följande mer generella politik kring EU (sehttps://forum.piratpartiet.se/showthread.php?t=36429)
    - Piratpartiet konstaterar att Sverige är med i EU och därför ska arbeta för att beslutsfattandet i unionen ska bli öppnare, mer demokratiskt och det ska bli lättare att ställa ansvariga beslutsfattare till ansvar.
    - EU måste leva efter sina egna principer om subsidaritet, och bara besluta om sådana frågor som inte bättre avgörs på nationell, regional eller lokal nivå.
    - Mer makt över EU-politiken till folkvalda representanter. Mindre makt till indirekt utsedda organ som ministerråd och kommission. Stärk de valda politikernas makt, och minska inflytandet för anonyma tjänstemän
    - större transparens och öppenhet måste prägla EUs politik och förvaltning. Låt EU närma sig svensk offentlighetsprincip.
    - Mer makt och insyn för nationella parlament över ministerrådets arbete. Det måste bli svårare för nationella ministrar att slingra sig från ansvar genom att gömma sig bakom sina kollegor i rådet samt att via dynamiken mellan EU:s institutioner och medlemsstaterna köra över demokratiskt fattade beslut från Europaparlamentet.
    - Redovisa öppet hur alla EU-parlamentsledamöter röstat i alla omröstningar.
    - Spara tid, pengar och miljö genom att sluta låta EU-parlamentet pendla fram och tillbaka mellan Bryssel och Strasbourg.
    - På sikt måste ett helt nytt EU-fördrag förhandlas fram, som gör EU demokratiskt och transparent, som sedan måste godkännas både i en folkomröstning över hela EU, och därefter av parlamentsbeslut eller folkomröstning i varje stat som ska vara med i unionen enligt det nya fördraget.
    - Sverige ska inte införa euro som valuta, eftersom en valutaunion kräver en samordnad ekonomisk politik och det inte idag finns några demokratiska, transparenta mekanismer för att skapa en sådan.
    Därtill slogs ett stort antal åsikter fast kring integritetspolitik, digital infrastruktur och immaterialrätt på EU-nivå!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.