2012-06-07

Mr Grumpy


Jag snöade in på ett spår under gårdagens middag. (Ingen skugga må falla över mitt middagssällskap.) Men jag börjar bli deprimerad. Inget allvarligt, eller så. Mest grumpy. Och en smula frustrerad över tingens ordning. Så här....

Och nu kanske det blir lite långt.

Min första hatt är att jag är Frihetsfrontens ordförande. I exil. Märkligt nog står de andra frihetsfrontarna tydligen ut med det, trots att jag har lastat över nästan alla praktiska uppgifter på dem.

Min andra hatt är att jag har ett jobb. Jag skall få Pirate MEP Christian Engströms kontor i Europaparlamentet att fungera. Och nu när vi har fått lite personalförstärkning skall mitt arbete renodlas: Att se till att Christian och (pp) blir omvalda.

Jag har en del kognitiv dissonans i mitt liv. Till exempel det här med att (pp) i Europaparlametnet tillhör den gröna gruppen. Gröningarna är klockrena i medborgarrättsfrågor, när det gäller internets frihet och en reformerad upphovsrätt. (Och lovande i drogfrågan och vad gäller mänskliga rättigheter för sexarbetare.) I många andra frågor är de skogstokiga. Den ledamot jag jobbar för röstar (i enlighet med vad man förklarade innan EU-valet) med den grupp man valt att tillhöra. Det vill säga gröningarna. Än så länge har inget stort och viktigt hängt på en röst. Däremot har piratpartiets närvaro i parlamentet inneburit att en massa frågor som jag uppfattar som viktiga har stärkts och att positionerna har flyttats fram i dessa frågor. Good enough. Även om alltihop är lite... sinnesutvidgande. (Å andra sidan är alla politiska grupper i EP tokiga, på riktigt, på sitt sätt.)

Så jag tror att jag mest gör nytta. Men detta var bara bakgrunden. Nu till vad denna bloggpost är tänkt att handla om.

Innan jag sidade med (pp) var jag under årtionden något slags (exkommunicerat) dåligt samvete för borgerligheten i allmänhet och moderaterna i synnerhet. Med syndarnas goda minne.

Nu för tiden är jag – kanske helt naturligt – mest ett störningsmoment. Det handlar inte bara om piratfrågor. (Integritet, rättssäkerhet, medborgerliga fri- och rättigheter, internets frihet och upphovsrättsfrågor.) Nu för tiden möter jag en helt ny aggressivitet i alla slags frågor jag tjatat om hela tiden. Och det är inte i sak. Nu är attityden mer att jag dansar med fienden. Att det är mig det är fel på.

(Lite uppmuntrande i sammanhanget är dock att denna blogg fortfarande tycks vara en nagel i ögat på batong- och betongpartierna. Och det är klart – med direktträffar, RSS-flöden och olika former av indirekt syndikering har den ändå sisådär drygt 5.000 läsare per dag.)

Vaffan hade folk egentligen väntat sig? När den svenska borgerligheten gör karottunderlägg av borgerliga kärnvärden? När borgerlighetens köttbulle långsamt sjunker ner och sjuder i pragmatismens gräddsås?

Om inte jag slåss för den något romantiska visionen om öppna gränser, vem fan skall då göra det? Även om den svenska drogdebatten håller på att ta sig, varför skulle jag – i min roll av någorlunda etablerad bråkstake – tystna? Om media är ointresserade av EU:s tilltagande vansinne, borde jag då göra något annat? När både staten och en del storföretag skiter i den fria ekonomins kärnvärden – varför skulle jag då hålla käft? Om inte jag fortsätter att tro på människan och hennes förmåga, är det så värst många andra som skulle ta upp lansen? Är det så överdrivet många andra som tänker fortsätta tjata som rättsstatens värden? (Ping: "Medborgarrättsrörelsen".) Och så vidare...

Nej, jag tycker inte synd om mig själv. Jag bara noterar något nytt. Något nytt som sammanfattades så elegant av statsminister Fredrik Reinfeldt (m): Alla vinner på om debatten lägger sig.

Det är mest att det finns något i det här som skrämmer mig. Något slags neo-konservativ oresonlighet som ligger mycket nära det socialdemokratiska Lidbomeri, som jag så väl känner igen från förr.

Jag kan inte riktigt sätta fingret på det. Men jag har en teori. Nämligen att när socialismen dog, då föddes den nya och moderna konfliktytan – den mellan liberaler och konservativa. Helt enkelt eftersom den gemensamma fienden hade lämnat scenen. Detta är en smärtsam teori. Den skär genom partier. Den frestar på vänskapsband. Den ställer traditionella uppfattningar på huvudet. Och om den stämmer, då är det kanske snarare de konservativa än liberalerna som har börjat förstå den och inse vidden av den.

Det har länge funnits en liberal vit fläck på den svenska politiska kartan. Det är dags att börja bli medveten om den. Och så länge den spretiga svenska äkta liberala rörelsen inte kan ta sig samman och göra något vettigt av den, så länge är Piratpartiet (vare sig de vill det eller ej) de som bär Isildurs svärd.

Det svenska Piratpartiet må emellanåt vara en smula överbyråkratiserat och lite fegt. Men så jävla många andra som har en i närheten av realistisk chans att bära humanismens, medborgarrättens och det öppna samhällets mantel finns helt enkelt inte på den politiska spelplanen idag.

Om det nu är på den politiska spelplanen som vårt samhälles framtid avgörs...

17 kommentarer:

  1. Anledningen att multinationella företag och multimiljardärer pumpar in resurser i frimarknadstankesmedjor är att det är de som vinner på utförsäljningar och privatiseringar av offentliga verksamheter och legaliserad korruption.

    En ren investering alltså.

    När då dessa lyckas i sin massindoktrinering luckra upp lagar och regler så politik bara blivit en del av marknaden blir en intressekonflikt mellan majoritetens/innevånarnas intressen, frihet och rättigheter och de särintressen som ligger bakom frimarknads propagandan blir till slut oundviklig.

    Och det är då som såna här rubriker dyker upp;
    Young People More Likely To Favor Socialism Than Capitalism: Pew

    Du tror väl inte på allvar att Koch, Pfizer, Exxon, Merck, Sony, SN och alla andra som finansierar alla marknadsliberala tankesmedjor etc pumpar in pengar för att de bryr sig ett skit om "integritet, rättsäkerhet och medborgarnas fri- och rättigheter?

    Trots att jag är på den andra sidan det politiska spektrat är jag helt med dig i din kamp för frihet för medborgare och mot överförmynderi men du verkar vara helt blind för vem som numera ligger bakom förtrycket.

    Och förövrigt är sedan flera är Moderaterna = Staten

    SvaraRadera
  2. Anonym:

    En sak du missar i dina tankar om sponsrande av tankesmedjor: att att någon gör något i egenintresse innebär inte att det är fientligt för omvärlden. De flesta arbetande människor arbetar för att kunna leva ett gott och njutbart liv; men genom detta arbete och denna själviska strävan skapar de värden som är även andra till gagn.

    Folket som sitter på våra elkraftverk, eller är ute och underhåller elnätet, gör detta mot betalning: de agerar i eget intresse. Men jag erhåller ett enormt värde.

    Inte sagt att ALLT folk gör i egenintresse är samhällsnyttigt, men jag är en smula trött på den ständiga insinuationen att något är av ondo bara för att det är gjort i egenintresse.

    Handlingar måste bedömas efter deras effekter, inte efter vem som utför dem, precis som argument måste bedömas efter egen styrka - inte efter vem som framför dem. Att (för att ta ett extremt exempel) Hitler var ett ondskefullt pucko betyder inte att ALLT hand gjorde var fel och ondskefullt. Att Hitler enligt folksägen var vegetarian blir liksom inte ett argument mot vegetarianism. Likaledes räcker det inte att säga att "kapitalet vill avreglera" för att anse sig ha visat att det är fel att avreglera.

    /Ago

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Grattis HAX, priset för veckans underdrift går till dig med;
    " I många andra frågor är de skogstokiga. "

    Det är få grönjölingar som faktiskt fattar att deras politik inte har något som helst positiv inverkan på miljön...

    SvaraRadera
  5. Jag diskuterade med några liberala kompisar (både höger och vänsterliberaler visserligen), men vi var rörande överens om att det enda parti i riksdagen vi kan hoppas på tar upp liberala frågor är vänsterpartiet... och då är det fan illa. Jag menar:
    1) Moderaterna sållar ut liberaler från maktpositioner på löpande band
    2) Folkpartiet har inte haft liberala frågor på nationell nivå så länge jag varit i vuxen ålder
    3) centern må ha många liberala frågor inom partiet, men eftrsom de hellre stödjer moderaterna för att hålla ihop aliansen än att driva egna frågor, försvinner allt liberalt snabbare än blixten
    4) miljöpartiet har inga liberala frågor och har aldrig haft några sådana frågor på bordet på ett serilst sätt.
    5) Såssarna... nej, 'nough said
    6) Med Rudolf Kjellén som bärare av hela den politiska diskussionen har SD bara motsatta åsikter till de liberala.
    7) Vänstern är ett hemskt parti, men de står ändå för sina åsikter och de har lite nu och då frågor som berör oss liberaler, som exempelvis att avkriminalisera narkotika i kroppen.

    Eftersom liberala frågor är lite för komplicerade att förklara snabbt, när såssarna hållt i den politiska diskursen sedan andra världskriget och moderaterna varit för dåliga på att komma ut med sitt budskap (fram till de började konkurera om vilket som är det bästa såssepartiet)har LibDem, Liberala partiet et al, ingen chans :\ Så jag är med din analys att piratpartiet (som iaf inte är konservativa) det enda riktiga valet, med en viss förhoppning att VPK kan öppna någon som helst diskussion om någon liberal fråga.

    SvaraRadera
  6. Vad baserar du tesen att socialismen är död på? Se dig omkring i världen, den lever och mår bra.

    SvaraRadera
  7. Det jag tycker är jobbigt är att jag känner mig så gnällig hela tiden. Samtidigt förvånas jag över att folk vi känner lägger sig så platt när det verkligen gäller.
    Att de i baren kl 23 skryter över hur radikala de är betyder inte ett jota när de inte lyfter ett finger för att stoppa vansinnigheter för de är för måna om sina karriärer.

    SvaraRadera
  8. Han heter väl Isildur (med L)?

    SvaraRadera
  9. Helt rätt. Och det som är bra är att vi kan få med oss delar av vänstern i kampen mot det totalitär-centralist-överhets-byråkrat-EU-militarist-repressiva komplexet och de olika Putinska maktpartierna runt om i världen (M, S, New Labour, GOP, Demokraterna, osv.)

    SvaraRadera
  10. HAX: snacka av dig hos en psykolog när du har tid(och råd)?

    SvaraRadera
  11. Frihet är rätten till att göra dumma saker.

    SvaraRadera
  12. "När den svenska borgerligheten gör karottunderlägg av borgerliga kärnvärden? När borgerlighetens köttbulle långsamt sjunker ner och sjuder i pragmatismens gräddsås?"

    Haha, mycket bra hax, på temat middag!

    Jag har själv sett och upplevt irritation när man på ett självklart sätt påpekar frihetsfrågor.
    Det verkar finnas en aggression hos dom borgeliga debatörerna som är i linje med "alla vinner på att debatten lägger sig"
    Hur man skapar en fri debatt som inte handlar om punchlines utan
    innehåll så att folk kan ta det till sig, vet jag inte själv ännu.

    SvaraRadera
  13. Glöm inte att du gör ett viktigt jobb med denna blogg. Jag referar ofta till den och skickar länkar när jag pratar politik med det sovande svenska folket.

    Alltså hela denna EUapparat, jag börjar bli orolig, på riktigt, att det kanske ligger ngt i de där NWO-konspiratörernas tankegods.

    SvaraRadera
  14. Jag tror också det handlar om att samhället blir mer svårstyrt. Det fanns en tid då man kunde säga åt svenskarna att vaccinera sig mot ditt och datt och då gjorde folk det. Nuförtiden så,hittar de allehanda konstigheter på nätet som gör att de vägrar.

    Internet och kommunikationen mellan människor gör Det mera svårstyrt. Informationsövertaget finns men gapet minskar.

    SvaraRadera
  15. Nyhetstips till HAX och Jonas V:

    Om EU/Eurons dödsspiral:

    "The Eurozone’s Architects Have Created a Doomsday Machine and a Gift for Speculative Capital"

    http://www.economonitor.com/blog/2012/06/the-eurozones-architects-have-created-a-doomsday-machine-and-a-gift-for-speculative-capital/

    SvaraRadera
  16. Stå på dig!

    Det är efter ens handlingar, som man lever, inte som man lär, som man skall bedömas efter.

    De ärkekonservativa sitter idag i samma båt som de som de en gång fördömde, ärkekommunisterna.

    Bäggedera går ut på att förslava oss medborgare.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.