2012-07-30

Eurokrisens nästa fas?


Jag har tidigare bloggat om att euro-krisen inom kort kan gå över i ett mer akut skede. En del läsare och kommentatorer har undrat vad jag bygger detta antagande på.

Det är faktiskt inte helt enkelt att ge ett exakt svar på. Här spelar många olika faktorer in, flera av dem irrationella och psykologiska. Så det är helhetsbilden som får mig att göra bedömningen att man nu är inne i den metastabila fas som brukar föregå stora omvälvningar.

Bevisligen klarar EU:s ledare inte att ta ett samlat grepp för att lösa euro-krisen. Möjligen på grund av att hela valutasamarbetet i sin nuvarande form är en omöjlig idé. Dessutom är stats- och regeringscheferna för splittrade för att kunna enas om något av substans. (Vilket man kanske, på sätt och vis, bör vara tacksam för. Alla EU-elitens idéer är nämligen inte helt rimliga eller trevliga.)

Under lång tid har marknadens omdömen åkt berg- och dalbana i takt med EU:s toppmöten. Bara att det hålls toppmöten kan få marknaden att ta tillfälliga glädjeskutt. Och om någon enskild nyckelspelare går ut och säger att "vi fixar naturligtvis det här" – då kan det vara solsken på marknaden i flera dagar. Men långsamt börjar marknadens aktörer (och media) inse att det faktiskt inte sker något avgörande i sak. Varm luft från EU:s ledare är, med andra ord, något som nu också sjunker mycket snabbt i värde.

Och så var det det där med verkligheten. Greklands problem är fortfarande inte lösta. Den spanska ekonomin håller på att utvecklas till ett svart hål. Det börjar bli uppenbart att det inte ser så trevligt ut bakom de italienska kulisserna. Eurons värde faller. Samtidigt faller förtroendet för den europeiska ekonomin i allmänhet snabbare än väntat. Och det tyska folkets tålamod tycks vara på upphällningen.

Det senaste stuntet från EU-nomenklaturan känns inte heller speciellt stabilt. Man tänker ta pengar som man inte har (utan bara hoppas att man kommer att få in) – för att i tysthet stödköpa spanska och italienska statspapper. Syftet är att hålla lånekostnaderna för dessa länder nere. Vilket är en balansakt på slak lina.

Om privata företag skulle göra samma sak – då skulle det kallas för att de manipulerar marknaden. Men politikerna hoppas komma undan med precis en sådan manöver, med exakt det syftet. De anser sig stå över grundläggande ekonomiska lagar och över allmän samhällsmoral. Det är kanske inte oväntat, men oroväckande. Dessutom löser detta, som vanligt, inget på sikt.

27 kommentarer:

  1. Förvånad? Någon?

    Vi har att göra med politiker vilka i allmänhet utgörs av helt ordinära människor med storhetsvansinne som via partisystemet har lyckats få sig en plats vid köttgrytorna. Denna plats erhålls inte på grund av någon särskilt visad kompetens utan istället för visad smidig anpassning till partisystemet.

    Alltså kan man göra som man gör. Och man kommer att göra precis vad som helst för att "rädda" euron och inte framstå som de åsnor de är.

    Du och jag kommer att få betala för vansinnet, prestigen för Brysselklassen är viktigare än allt annat.

    Frågor på det? Någon?

    SvaraRadera
  2. Det vi ser framför våra ögon just nu är det globala ekonomiska systemets kollaps. En total och fullständig systemkolllaps.

    En tillväxttakt på befolkningen på jorden eller den globala ekonomin på 7% per år innebär att det har blivit dubbelt så mycket efter 10 år. Fyra gånger så mycket efter 20 år.

    Om vi spärrar in en bakterie i en flaska klockan 11:00 och den bakterien delar sig varje minut och flaskan kommer att vara full klockan 12:00.

    11:55 var flaskan bara fylld till 3% , 97% fanns kvar att växa på.

    11:59 såg det fortfarande ganska bra ut och halva flaskan var tom.

    Klockan 12 så var det en ganska dålig stämning i den där flaskan.

    Mänskligheten befinner sig just nu mellan klockan 11:59 och 12:00.

    Vi har förbrukat i runda slängar 50% av världens reserver av fossila brännslen och de står i dagsläget för 3/4 av vår totala energikonsumtion.

    Detta är väldigt enkelt aritmetik och inte några åsikter eller tyckande.

    Den som tror på evig tillväxt i en ändlig värld är antingen galen eller ekonom.

    Alla goda krafter måste verkligen anstränga sig under de närmaste åren för att vi inte skall att hamna riktigt snett.

    SvaraRadera
  3. Sååå tjatigt med Armageddon.

    Världen står inför en bumpy ride men undergången är inte nära och har aldrig varit. Det blir naturligtvis jobbigt under en tid och sedan anpassar sig tillvaron till det nya läget, mer spännande än så blir det inte.

    Religiösa individer synes ha ett omättligt behov av en kommande apokalyps och svartrockarna hade inte varit mycket att ha utan den mässade bilden.

    En populär religion idag är klimattjatet som utmärks av de vanliga religiösa kännetecknen.

    Kollaps!?

    Dumheter.

    SvaraRadera
  4. Jag är ateist.

    Jag är väldigt skeptisk till klimatalarmismen.

    Men jag kan räkna med enkel aritmetik.

    Det är faktiskt inte så svårt att lära sig, fler borde prova på det.

    SvaraRadera
  5. Angela Merkel får en jobbig tid framöver. Regeringen måste fixa en demokratisk vallag i Tyskland innan valet hösten 2013!

    Tyskland får bakläxa på vallagen

    SvaraRadera
  6. "Alla goda krafter måste verkligen anstränga sig under de närmaste åren för att vi inte skall att hamna riktigt snett."

    Sådant här är riktigt obehagligt.

    Vi har en samling idioter i Bryssel som anser sig vara Guds gåva till mänskligheten, just för att de är goda krafter som har förenat sig.

    Alla som fascineras av de stora lösningarna är antingen religiösa i klassisk mening (Gud och helvete) eller mer modernt religiösa i form av miljömupperi eller vanliga kommunister som kan se det stora läggspelet och för vilka ALLA tänkbara parametrar är kända storheter.

    Tröttsamt och högst icke-liberalt.

    SvaraRadera
  7. En fri marknad är en av de mest relevanta komponenterna i en värld med begränsade resurser.

    Jag tror att de allra viktigaste kärnvärdena i vårt sammhälle, demokrati och mänsklig värdighet/frihet kommer att ha otroligt svårt att överleva i en överbefolkad värld med knappa resurser.

    Det är i första hand dem jag vill att alla goda krafter skall värna, inte lösningar påhittade av inkompetenta politiker i bryssel.

    I andra hand måste befolkningsökningen i världen hanteras, vi hade hungerskravaller runt om i världen bara för något år sedan och det är stor risk att vi får se dem igen inom den närmaste tiden.

    Hur många människor tror du att jorden klarar av att ge mat/vatten/kläder/bostad? Hur lång tid kommer det att ta innan vi är där med nuvarande ökningstakt? När vi samtidigt ser minskad produktion av olja?

    Världens produktion av olja nådde sin topp 2005, eurokris, hungerskravaller, upprustingen av militär hos alla stormakter just nu är bara symptom av det faktumet.

    SvaraRadera
  8. Fattiga länder är inte fattiga för att de har otur och rika länder är inte rika för att de har tur.

    Överbefolkningen, som jag trodde försvann redan i slutet av 70-talet som en trovärdig prognos, existerar inte i USA, Sverige, Tyskland eller Japan utan så kallad överbefolkning förekommer endast i fattiga länder (de länder som vissa tror har haft otur).

    Fattiga länder är fattiga för att de har oanständiga ledare, det är inte konstigare än så. Torka, översvämningar och annat som ger missväxt som påverkar samhället i stort förekommer i rubrikmening endast i oanständigt styrda länder, ingen annanstans.

    "Knappa resurser", vad är det för trams? De resurser som människan använder sig av idag var till större delen överhuvudtaget vare sig kända eller förstådda för 100 år sedan.

    Miljömuppar och kommunister älskar resonemang som utgår från ett freeze-läge.

    SvaraRadera
  9. @niklasp

    Man kan ha evig tillväxt som inte är exponentiell. Ekonomin kan växa med en konstant varje år, sublinjärt, linjärt -- och i vissa perioder superlinjärt och kanske till och med exponentiellt eller ännu snabbare (se Ray Kurzweils teorier).

    Evig tillväxt i en ändlig värld uppnår man med teknisk innovation. Om oljan tar helt slut blir det förstås en dipp, men förr eller senare kommer den tekniska innovationen ta ekonomin till nya höjder.

    Eller så deppar alla ihop och flyttar ut på landet för att odla morötter.

    SvaraRadera
  10. Trist att det blev en nonsensdiskussion.
    Hursomhaver, det finns mkt trovärdiga ekonomer som tror att det handlar om knappt månader, kanske t o m dagar innan något händer. Och "något" tolkas oftast som att ett eller flera länder hoppar av eurosamarbetet. Avhoppet kan därefter leda till en uppluckring och ett slags "EU á la Carte", där länder väljer lite efter behag vilka avtal och vilket slags medlemskap de behagar. Och då dör sakta men säkert den federala drömmen som mången EU-politruk närt i många långa år. Och det är väl därför man i Bryssel valt att lägga locket på i den här frågan.

    SvaraRadera
  11. Det är intressant att just jag blir beskylld för att vara miljömupp och kommunist, väldigt få som känner mig ens lite skulle vara beredd att hålla med om de beskrivningarna.

    Kurzweil har vad jag vet inte publicerat något i vetenskapliga publikationer som är kollegialt granskade, rätta mig gärna om jag fel på den punkten. Däremot har han gett ut flera populärvetenskapliga böcker om allt från talsyntes till kostråd.

    Energi var något som man kände till för redan 100 år sedan och det är tillgången på billig energi som har byggt det samhälle som vi ser idag.

    Teknikoptimism i all ära, men vi har inga alternativ till fossila bränslen, inte ens nästan. Den här bilden är intressant, den visar fördelningen som den ser ut idag.

    Vattenkraften är redan utbyggd och går inte att skala upp mer än kanske en faktor 2 i bästa fall.

    Vind-, våg-, och solkraft syns inte ens på bilden för att de är så små, de går knappast att skala upp. Dessutom är de intermittenta kraftkällor.

    Kärnkraft är ett alternativ som fungerar, men även uran är en begränsad resurs, men det kan få våra näsor över vattenytan under några år. Men, vi behöver börja bygga nya reaktorer NU. Vi måste dessutom börja forska alternativa bränslecykler och upparbetningsreaktorer, de försök som har gjorts hittills har varit dyra misslyckanden.

    Fusionskraft är 30-40 år in i framtiden enligt de mest optimistiska uppskattningarna.

    Biobränslen av typ etanol och biodiesel konkurrerar direkt med matproduktion, IMHO är redan 1 miljard undernärda människor på jorden för mycket. Dessutom så krävs olja i ganska stor mängd för att framställa dem, konstgödsel, insektsmedel, arbetsredskap.

    Läs gärna Hirsch report, den är framtagen på beställning av USA's energidepartement så det är svårt att hävda att det är ensidig miljömuppspropaganda.

    Även om vi nu hittar nya och för oss okända sätt att lösa de här problemen så är det fråga om flera 10-tals år innan vi har hunnit ställa om vår infrastruktur och våra konsumtionsmönster till de nya lösningarna.

    Jag hoppas mycket innerligt att vi verkligen hittar de här nya lösningarna.

    När jag föddes var vi mindre än 4 miljarde människor på planeten, just nu ca: 7. Försiktiga uppskattningar säger att vi kommer att vara 9.5 år 2050.

    2.5 miljarder fler människor som alla vill ha mat, vatten, kläder, bostad och förhoppningsvis bra mycket mer än så.

    Jag tror att det kan bli svårt, särskilt som vi redan idag har sett hungerskravaller i dussintalet länder och vi vet om att världens oljeproduktion redan har passerat sin topp.

    Matproduktion är idag en global marknad och nästan alla länder i världen importerar större delen av sin föda. Det funkar inte att skylla på att regeringen/folket i Bangladesh är dumma, det kommer att gå åt lika mycket land, olja och vatten att producera maten ändå.

    Utbildning, sexualupplysning och tillgång till både preventivmedel för ALLA, både kvinnor och män över hela jorden är en bra och rimlig början. Om det krävs att vi släpar ut påven på st petrusplatsen och smiskar honom med ett kondompaket tills han lovar att hålla käften så är jag frivillig för det uppdraget.

    Framför vi önskemål till länder som Indien, Brasilien, Nigeria och Pakistan att de skall hålla sina födelsetal under 2 barn/kvinna är det rimligt att vi försöker göra samma sak även i Europa och USA.

    Någon form av incitament för vidare forskning vore inte heller fel, inom fusionskraft, alterniva bränslecykler och upparbetningsreaktorer för kärnkraft och nästa generations biobränslen som inte konkurrerar med matproduktion.

    Demokrati och mänsklig värdighet/frihet kommer att vara en lyxvara den dag då människor går hungriga, jag hoppas att vi alla gör vad som rimligen kan förväntas av oss för att försvara dem.

    Eurokrisen är bara början av den skakighet inom systemet vi kommer att se framåt.

    SvaraRadera
  12. niklasp: Framtiden är inte så dyster!

    Sedan ska vi inte ens börja prata om torium.

    Ja framtiden ligger i teknikutveckling!

    SvaraRadera
  13. niklasp:

    Bra skrivet, men jag anser att kvinnor över hela världen måste förbinda sig att inte skaffa mer än ett biologiskt barn. Räkna på det; efter 40år kommer jordens befolkning att ha krympt med 50%, efter ytterligare 40år så har befolkningen halverats igen.

    Utan krig, svält eller koncentrationsläger.

    SvaraRadera
  14. När jag skriver miljömupp eller kommunist så är det samlingsbegrepp för individer som är benägna att falla i trans inför de storskaliga lösningarna, de som med fördel genomförs av en världsregering. Det är mycket snack och ingen som helst möjlighet till praktisk verkstad, ungefär lika effektivt som att hävda att man är för fred på jorden. Jaha, någon däremot?

    Vår ångesttradition bjuder att den som är ängsligast vinner. Försiktighetsprincipen firar triumfer.

    Någon föreslår att kvinnor skall förbinda sig att föda max två barn. Hur verklighetsfrämmande kan man bli? Se till att alla istället får större rikedom så löser sig saken med automatik, inga rika länder har normala barnkullar på 6 ungar.

    När oljan "tar slut" så är det väl inte värre än att jag får inskränka mig till att åka utomlands med flyg endast 4 gånger per år istället för 5, knappast något som får vare sig jorden eller mänskligheten att gå under.

    Koppla av, det löser sig men jag vet inte exakt hur och det retar miljömuppar och kommunister till vansinne, de anser det vara en ansvarslös hållning.

    SvaraRadera
  15. @niklasp

    Bra exempel det där med bakterietillväxt. Du missade dock en viss detalj. Bakterier självreglerar. När halten av slaggprodukter blir för hög avstannar eller begränsas tillväxten så vad du normalt sett får i en flaska buljong med E.coli i 37 graders temperatur är efter ett dygn en lösning där mättnadsgraden långt ifrån är 100%. Och ej heller kommer att bli det.

    Däremot blir det trångt som tusan när baggarna ligger och simmar i skiten från alla de övriga. Nöjda är de små liven inte.

    Och det kan vi se idag när det gäller all form av överbefolkning. Viss självreglering finns. Även om den sällan är trevlig.

    SvaraRadera
  16. niklasp: Hej där!
    Om du är beredd att utmana din dystra framtidsvision så rekommenderar jag att du läser Abundance av Peter Diamandis och Steven Kotler. Framtiden ser bättre ut än vad du tror ;)

    Om ett förslag i ett kommentars-fällt inte räcker för att du ska köpa boken så kan du alltid tanka den här:

    http://thepiratebay.se/torrent/7306824/Abundance__The_Future_Is_Better_Than_You_Think_Audiobook_-_Peter

    SvaraRadera
  17. "Virtually every year since 1800 a book, study, report, or commission has pronounced the imminent depletion of this or that resource on the basis of indices that examine current trends and known reserves. Yet every one of those pronouncements has been not only wrong but spectacularly and embarrassingly wrong.

    More efficient technologies that require fewer resource inputs, advanced extraction and harvesting technologies that allow far greater access to resource deposits, and material substitutions that replace scarce resources with far more abundant resources are just a few of the routine advances that mark the entire march of human civilization.

    The fundamental flaw in the conservationist paradigm is the premise that global resources are created by nature and thus fixed and finite. Not a single material resource has ever been created by "nature." Human knowledge and technology are the resources that turn "stuff" into useful commodities. What we think of as resources are actually certain sets of capabilities. As De Gregori points "Humans are the active agent, having ideas that they use to form the environment for human purposes….Resources are not fixed and finite because they are not natural. They are a product of human ingenuity resulting from the creation of technology and science."

    Citatet är från, "The Growing Abundance of Natural Resources", av Jerry Taylor.

    Så jag säger bara, bevare oss väl för alla framtidsvisionerande dysterkvistar av niklasp:s typ. Skaffa er en historisk backspegel.

    SvaraRadera
  18. Så du och den gode Jerry menar att råoljan som pumpas upp ur marken är skapad av människan? Guld skapas av alkemister i trollkarls-torn...

    Skaffa er en allmänbildning.

    SvaraRadera
  19. Det finns en del hinder på banan, absolut. Men vi människor trivs bäst när vi får lösa problem och anta nya utmaningar!

    SvaraRadera
  20. Neoliberal Agenda31 juli, 2012 21:59

    niklasp, här är ekologiskt avtryck per capita, dvs kolumnen Total Ecological Footprint / Global Population (billion) [1].

    1961 0,77 (2 831)
    1965 0,76 (3 228)
    1970 0,75 (3 729)
    1975 0,68 (4 087)
    1980 0,63 (4 512)
    1985 0,54 (4 748)
    1990 0,50 (5 150)
    1995 0,45 (5 446)
    2000 0,41 (6 038)
    2005 0,41 (6 960)
    2007 0,40 (7 468)

    Siffran inom parantes anger BNP/capita [2]. Som du kan se så halveras nästan det ekologiska avtrycket per capita samtidigt som BNP/capita trefaldigas!

    Trenden kommer fortsätta. Framtidens produktionsökningar kommer ske inom informationsteknologin. Tex, så kommer man kunna projicera datorgenerade bilder på näthinnan istället för tillverka föremål fysiskt... När vi sen lite senare får maskintelligens i paritet med människan så kommer massa jobb rationaliseras bort ...

    Och nej, jag tror inte på evig tillväxt, men vi är långt ifrån någon gräns nu.

    [1] Global Footprint Network’s 2010

    [2] 2] Statistics on World Population, GDP and Per Capita GDP, 1-2008 AD (Horizontal file, copyright Angus Maddison, university of Groningen)

    SvaraRadera
  21. För att återvända till ämnet:

    http://youtu.be/lg7yBdv2Px0

    SvaraRadera
  22. Neoliberal Agenda31 juli, 2012 22:25

    The Endgame Meets The Millennium Wave.
    http://www.youtube.com/watch?v=xB-xjZQy_4M

    SvaraRadera
  23. Eurokrisen är den logiska konsekvensen av att statens maktetablissemang och deras lierade lagstiftare lägger sig i privat näringsverksamhet alldeles för mycket. Makteliter har kontrollmani. Det är en sak att privata ägare har det över sitt eget men fan inte OK att centraltyrannerna har det över allt och ALLA.

    De vill styra precis ALLT istället för att lämna över "allt" till de privata konglomeraten som de inbillar sig kör allt i botten pga girighet, rovdrift och sönderexploatering enligt den gängse socialistiska propagandabilden av kapitalism och privat ägande.

    De anser helt enkelt att all privat näringsverksamhet går ut på att roffa åt sig, passa på att dra ut så mycket vinst som möjligt innan "det" (resursen) tar slut. Mer bevis på mänsklig och politisk stupiditet, bristande insikt och kunskapsmässig misstro mot dem de riktar sitt budskap till står inte att finna.

    Vi har nu sett hur ekonomiskt sinnade centralstyrda politiker är med andras pengar, drar någon lärdom av detta? Nej. Det hjälper inte att hotta upp Sovjetmodellen och kalla det EU.

    Det är dags att vända på fläskkotletten nu, annars blir den oätlig och omöjlig att exportera, eller hur?

    SvaraRadera
  24. Sen vill jag bara tillägga att det handlar inte om tro på evig tillväxt. "Evig tillväxt" är ett så dumt uttryck och som begrepp betraktat helt irrelevant.

    Resurser är inte skapade av naturen ... resurser skapar människan delvis från naturen. Varför kan inte allegorin om att stenåldern inte tog slut för att stenar tog slut få er fantasi att trigga igång så fattar hur teknikutveckling och teknikskiften, investeringar, fri opolitiserad forskning, resursskapande och därmed följande välståndsökning, frihandel hänger ihop.

    Är det så enkelt att allt egentligen bottnar i simpel avundsjuka och insikt om tillkortakommanden gentemot andra medmännikor? Har vissa så svårt att frigöra sig från att snegla på andra och istället gräva där de står. Det fokuseras lite väl mycket på att "de" har och "vi" inte har. 1 procent äger 99 procent osv.

    Skulle vara kul o se de omvända förhållandena ... vänta, det har vi ju redan, två gänger om ... x-|

    Så för att avsluta dagens sommarkolumn vill jag bara säga säga att (natur-)resurser aldrig tar slut så länge det finns människor och teknikutveckling som kan bibringa mänskligheten ökat välstånd.

    OBS!
    Ni kan ju fundera på vad är som gjorde att kostnaden för en modern androidtelefon med samma datorkapacitet som de stora högteknologiska datorhallarna som administrades av horder av tekniker i vita labrockar på 50- och 60-talet på bara dryga 40 år blev så billig att varenda människa nu har råd att ha en.

    Tjena moss!

    SvaraRadera
  25. Varför är det så svårt för folk att se att den globala eliten håller på att bygga den nya världsordningen, men särskilt ny är den inte eftersom de arbetat med den i flera århundraden. Kollapsen kommer, lita på det, precis som på 1930-talet, men den här gången blir det lite mer chockdoktriner som införs allt i liberalismens och socialismens tecken. Snart är vi alla chippade med Ichip och tvångsvaccinerade mot fårinfluensan.

    SvaraRadera
  26. ... g,... g,... ggg,...ghaghaa ghaaaaa ... !!!

    SvaraRadera
  27. Jag vill tacka för alla läs och filmtips om fortsatt tillväxt.

    Jag beundrar all er optimism och jag hoppas innerligt att ni har rätt och att jag är alltför pessimistisk.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.