2012-08-21

Perspektiv...


Jag sitter och stirrar höstterminen i ögonen. Lite arga leken. Låt mig fundera högt en stund...

Jag vill inte vara emot övervakning. – Jag vill vara för människors rätt till privatliv.

Jag vill inte bara vara emot en strid ström av bokstavskombinationer till lagar, regler och avtal som i slutändan inskränker internets frihet. – Jag vill hellre argumentera för en upphovsrättsreform som är anpassad till informationssamhället och dess nya marknad.

Jag skulle helst slippa gnälla över våra politikers slappa attityd till rättssäkerheten. – Jag vill predika rättsstatens värde istället.

Jag skulle vilja slippa gnälla över EU:s överstatlighet, centralstyrning och kommandoekonomi. – Jag vill hellre vara visionär om fri rörlighet, decentralisering och spontant samarbete.

Och så vidare. Jag misstänker att du förstår principen. Sluta fokusera på det dåliga – och lyfta fram det som är nytt, begåvat och bra. Presentera lösningar. Tänka positivt. Våga vara lite visionär.

Nu fungerar ju politik inte så, eftersom man hela tiden måste förhålla sig till en störtflod av förslag som ofta är korkade, illasinnade – eller rent av ondskefulla. Och då är det trist nog där debatten hamnar. På fel planhalva.

Om en vecka startar Europaparlamentet upp motorerna för hösten. Och första veckan i september kastar man loss på riktigt, inför något som kan bli en rätt stormig seglats. Jag vågar knappt tänka på alla de förslag som jag vet är på väg in i systemet. Datalagringen, IPRED, IPRED2, omarbetningen av e-handelsdirektivet... Sedan har vi all skit som bara dyker upp. Plus hela eurokrisen och EU:s demokratiska underskott.

Men trots allt. Ambitionen måste vara att skapa ett mer aktivt, proaktivt och positivt budskap. I vart fall mer och oftare än hitintills.

7 kommentarer:

 1. Speciellt glädjande att läsa:
  "Jag vill hellre vara visionär om fri rörlighet, decentralisering och spontant samarbete"
  Kommer du skriva något framöver om de goda krafter som faktiskt finns inom EU vilka slår vakt om federalistiska principer, subsidiariteten och ärliga pengar såsom guld till skillnad från centralbyråkraterna och riksbanken i Stockholm? :-)

  SvaraRadera
 2. @Halsingen

  The Secret of Oz (by Mr Bill Still)
  http://www.youtube.com/watch?v=7qIhDdST27g

  SvaraRadera
 3. Är det inte underligt att alla de ondskefulla förslagen kommer från politiker som man som vanlig människa inte kan ha kontakt med?

  SvaraRadera
 4. Du kan ju alltid starta ett parti i Sverige när du tröttat på EU-parlamentet. Vem vet, du kanske kan sopa banan med svenskarna efter höghöjdsträningen i EU?

  Eller lite som när Frodo, Sam, Pippin och Merry bankar skiten ur lokala gangsters efter att ha tränat mot Sauron.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag menade var att i ett parti så kan man ropa ut ett positivt budskap. Då blir det viktigt att visa vad man står för.

   Radera
 5. OT Lyssnartips: OBS i Sveriges Radio har nyligen haft två intressanta inslag om E-boken och dess effekter.

  Kulturellt skifte efter e-bokens genomslag?

  E-boken tvingar biblioteken till nytänk

  SvaraRadera
  Svar
  1. OBS! Man måste inte lyssna. Innehållet finns nedskrivet.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.