2012-10-11

Engström (pp) vill reformera EU


I dagens Expressen har Pirate MEP Christian Engström en debattartikel med rubriken EU:s fördrag måste rivas upp!

Texten verkar inte finnas online på Expressen Debatt ännu – så vi lägger även upp den här och på Christians blogg, fast med den lite fyndiga rubrik som artikeln ursprungligen hade...
EU:s fördrag – Riv upp, gör om, gör rätt! 
På grund av den pågående skuldkrisen kommer EU:s regelverk, Lissabonfördraget, att omarbetas. 
Detta borde vara ett utmärkt tillfälle att göra EU mer demokratiskt, öppet och rättighetsorienterat. Men tyvärr verkar det som om man kommer att göra precis tvärt om. EU:s ledare vill ta Lissabonfördraget – med dess demokratiska underskott och allt – och lägga på mer överstatlighet och fler regleringar. 
EU:s fördrag skulle istället behöva rivas upp och göras om helt. Regelverket måste bli begripligt för alla medborgare. Det bör vara minimalistiskt, lägga stor vikt vid demokrati, värna medborgerliga fri- och rättigheter och sätta tydliga gränser för vad unionens institutioner skall få syssla med. 
Ett sådant fördrag bör gå till en folkomröstning som sker samtidigt i hela EU. Sedan blir det medlemsstaternas tur att säga sitt, genom beslut i respektive parlament eller egna folkomröstningar. Förslaget måste då vara utformat så att både folket och medlemsstaterna kan acceptera det. 
Det vore ett helt nytt sätt att ta fram ett EU-fördrag. 
Ett nytt regelverk är nödvändigt för att bryta den maktöverföring som i dag sker från medborgare till politiker, från medlemsstater till Bryssel och från demokratiskt valda organ till ansiktslösa byråkrater. Och oavsett om man är EU-kritiker eller federalist, så bör man kunna stödja närhetsprincipen, det vill säga att så många beslut som möjligt skall fattas så nära medborgarna som möjligt. 
EU måste helt enkelt bli demokratiskt och begripligt. 
Christian Engström

Ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet

5 kommentarer:

  1. Piratpartiet är det enda EU-kritiska alternativet kvar i Sverige om man inte tänkt sig rösta på vänstern!

    SvaraRadera
  2. Piratpartiet är inte ett EU-kritiskt parti. Vi kritiserar hur systemet i EU fungerar på exakt samma sätt som vi kritiserar de brister vi ser i det svenska politiska systemet. Vi är like lite EU-kritiska som vi är Sverige-kritiska. Piratpartiet är ett systemkritiskt parti. Varken mer eller mindre.

    SvaraRadera
  3. "EU:s fördrag – Riv upp, gör om, gör rätt!"

    Jo... - och blir då EU-ekonomin åt hållet som "Den Vita Skolans nationalekonomi" ?

    SvaraRadera
  4. Något Off Topic möjligen: Hans Rosling på Kunskapskanalen (SVT Forum) just nu. Där har vi en som vill FÖRÄNDRA Världen. "Välståndsutveckling och ekonomisk tillväxt är väsentligt för att få undan fattigdom", säger Rosling. Vänsterns stora paroll är ju att investeringar och ekonomisk tillväxt skapar fattigdom (!). Frågan som tornar upp sig är uppenbar: Vilka vill förändra världen till det bättre för alla? Istället för att polarisera status quo och peka på "de skyldiga" som orsak till allt elände.

    SvaraRadera
  5. Året är 2005. Tony Blair replikerar efter Farage utfall mot honom. Hoppas Blair står för vart enda ord han sa då och om det var värt att betala priset?

    http://www.youtube.com/watch?v=DT--RnOYORI&feature=related

    -*kylrum*-

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.