2012-10-11

Ännu en nyttig idiot


Greenpeace är bara att gratulera till ett av de bäst genomförda PR-stunten på senare tid. De tog ett par stegar, klättrade över stängslet till några av våra kärnkraftverk – men kom (naturligtvis) aldrig i närheten av något som är av betydelse för verksamheten. Genomslaget i media är massivt och miljöministern kallsvettas.

I dagens Expressen hjälper Johan Pehrson (fp) Greenpeace att bygga på mediehypen: Bekämpa ekoterror med vassare poliser.

Att stämpla miljömuppar som terrorister kommer naturligtvis att dra debatten ett varv till i media. Helt i onödan. Plus att man kan tycka att utspelet är en smula obalanserat.

Borde inte Pehrson vara stor nog för att inte falla för enkla PR-knep?

En del miljö- och djurrättsaktivister är ofta ute och cyklar, visst. Och Johan Pehrson (fp) är en idiot. Allt är med andra ord som vanligt.

22 kommentarer:

 1. Det roliga är att han ser allvarligare på att Greenpeace sätter fokus på brister än att Sverige har Europas näst mest osäkra kärnkraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det finns inget roligt med Batong-Pehrson.

   Men i övrigt ger jag dig fullständigt rätt. Karln verkar på fullaste allvar anse att den tyngsta synden man som medborgare kan ägna sig åt är att påpeka offentligt att staten har fel och brister...

   Radera
 2. Från Forsmarks Facebook-sida...

  "I själva verket campade Rasmus och Atte under takstolarna i en barack på ett ställverk som håller på att byggas och som aldrig har varit i drift. Ett nybygge som inte ens ägs av Forsmark och som ligger en kilometer rakt ut i skogen, utan ett enda staket att klättra över. Imponerande Greenpeace. Verkligen."

  :-)

  SvaraRadera
 3. Så Johan Pehrson (FP) menar att det är fel att begå brott för att ändra samhällets beslut? Jag tycker att han borde läsa upp på hur Rosa Parks brott mot lagen och fick ändrad lagen så att svarta^H^H^H^H^H afro-amerikanerer fick sitta var de ville i bussen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är värre än så. Pehrson anser, på fullaste allvar, att staten aldrig kan göra fel.

   När jag satt på riksdagsläktaren och vanmäktigt såg hur Datalagringsdirektivet vurmades för av våra traditionella stolpskott, så fick jag även höra Pehrson, när han konfronterades med faktum att DLD skulle förse Sverige med mer omfattande massövervakning än ens Syrien och Kina, svara - tydligen på fullaste allvar - att massövervakning inte var ett problem i en "god" stat.

   Med andra ord anser han egentligen att det enda problemet med DDR's övervakning var att de råkade vara kommunister, inte att man specifikt fråntog medborgarna rätten till ett privatliv.

   Radera
 4. Jag har jobbat inom kärnkraften så sent som i sommras och det är inte alls självklart att dom inte kom längre in. Med lite tajming och en kniv skulle jag kunna springa rakt in på den aktiva delen vid en portöppning. Allt som är i vägen är en vakt utan vapen. Även värt att tilläggas att vakterna är allt från 20 åriga tjejer som väger 45 kg till damer på 55+ som inte varit fysiskt aktiva på flera år. Och portarna tar mycket lång tid att stänga. Säkerheten är ett skämt och det är inga som helst problem att komma långt in. Kontrollrummet är väl enda småjobbiga delen. Men att säga att dom självklart inte kom långt in på området är mycket naivt.

  Jag är personligen förvånad över att dom inte gick längre in på området.

  SvaraRadera
 5. Ja, det finns mycket man kan säga om Grönärtornas PR-kupp. Dock är jag skeptisk till Anonym 15:50's påstående att man kommer långt in i inläggningen genom en port till lastbrygga. Det finns gott om dörrar på insidan också, så det krävs mer än en öppen port innan du hamnar någonstans där du inte borde vara.

  För övrigt borde HAX nog formulera om meningen om den skogstokiga folkpartisten, förtal är knepiga saker även om du har rätt i sak.

  Resultatet av GP's stunt kommer förmodligen bli beväpnade vakter vid våra kärnrkaftverk (SSM vill ha det så!), frågan är hur många framtida vådaskott vi skall tillskriva GP?

  På tal om det, borde inte polisinsatsen betalas av GP-Sverige och GP-international? Det var ju inte bara Svenska nötter som var med på det här tåget!?

  Säga vad man vill, GP borde terror stämplas, ekonomisk terror är nog så allvarligt, särskilt när det bygger på lögner och brun-röd politisk ideologi...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag tänker på är Ringhals 4. Stor port där man tar in "allting" till den aktiva sidan är det nära till ett hörne med staket. http://goo.gl/maps/hQW9P där ifrån tänker jag att du ska springa in. Hittade inga bra bilder att visa på. Om du tar dig genom staket där och tar dig förbi vakten möts du av en strålskyddare som har nycklar till allt ( en strålskyddare finns vi alla öppningar ). Väl inne på den aktiva sidan kommer du vart som helst ( iallafall allt jag kan komma på nu ) med nycklarna du kan ta från stråstrålskyddaren men även utom dom kan du springa runt ganska mycke hur du vill. Men visst vore strålskyddarens nycklar en fördel att ta. På detta sättet kan du inte komma till kontrollrummet men finns andra klurigheter.

   Via havet har också stor potential.

   Radera
  2. Jag förmodar att du pratar om under revision. När reaktorn är i drift kommer man bara in genom luftslussen högt uppe i reaktorbyggnaden. Dit tar man sig inte lätt bara genom att sno nyckeln av en strålskyddare....

   Radera
  3. Ja det var vilseledande av mig, helt korrekt. Jag pratade om den aktiva sidan inte nödvändigvis reaktorbyggnaden. Utan hela den aktiva sidan, men att ta sig ifrån den porten upp till luftslussen så finns det bara en extra vakt till utan för luftslussen plus grind framför luftslussen och hänglås på slussen och strålskyddarna har nycklar till båda. Larm bör gå om man öppnar grinden utan att ringa kontrollrummet men fortfarande genomförbart. ( vill jag säga men inte 100% säger på den grinden ). Men under revisoner är den "alltid" upplåst. Sedan under revisiontid öppnar man även upp reaktorbyggnaden för inlast av större saker men svårare att veta när det görs utan förkunskap.

   Men porten jag pratar om öppnas fortfarande för inlast av material när inte revision pågår men inte lika ofta.

   Min poäng var att jag och många andra som jobbar där inte litar på säkerhet för yttre hot för fem öre. Eller det övriga, själv gick jag från Pro-nuclear till Anti-nuclear på mycket kort tid efter att jag började jobba där.

   Men ska väl inte gå in på mer exakta känsliga delar, säkert någon som ogillar det. Min poäng är att jag som vanlig dödlig människa blev vettskrämd av att jobba där. Så att om jag ser detta utav att bara jobba där så kan nog folk som faktist vill ställa till med något komma på något 10 gånger värre.

   Radera
 6. Johan Pehrson skriver:
  " Liknande händelser behöver inte alltid sluta väl - oavsett vilka avsikter som kan ligga bakom, finns det enorma risker förknippat med kärnteknik(min fetning) och det är därför vi har stränga skyddskrav."
  Nu får man höra, enorma risker. Kanske bäst att lägga ner atomkraftverken.
  Fö anser även jag att Johan Pehrson är en idiot, läs gärna hans önskedröm om totalförbud mot tobak i årets motionsflod

  SvaraRadera
  Svar
  1. När Lagrådet ifrågasatte en av Pehrson's idéer - att polisen skulle kunna drogtesta barn med våld utan godkännande från föräldrarna - med orden att det var oförenligt med grundlagen...så for Pehrson ut mot dem med genmälet att de var en samling drogliberaler.

   Karln är inte bara en fascist utan därtill en ovanligt maktfullkomlig sådan.

   Med samma ordalag betackade han sig för att få "liberalism" förklarad för sig av en vänsterpartist när en sådan vågade ifrågasätta Pehrson's heta försvar av datalagringsdirektivet.

   Den mannen är farlig på ett sätt som påminner om Dick Cheney.

   Radera
 7. Greenpeace aktion har mitt fulla stöd! Deras syfte var endast att påvisa hur dålig säkerheten på landets kärnkraftvärk är. Inget annat. Vad som förvånar mig är att landets säkerhetsinstanser inte håller årliga övningar och tester för säkerheten på dessa potentiella terroristmål, vars beredskap närmast är att betrakta som säkerheten kring flygtrafiken på 60-talet. Greenpeace på snarare få en utmärkelse eller medalj för deras iniativ!
  Och jo... Jag tycker kärnkraft är bra. Men vad f*n... Se till att både användning och säkerhet hålller måttet!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig!

   Radera
  2. Polisen och Säkerhetspolisen har övningar och tester på svenska kärnkraftverk varje månad.
   //a7

   Radera
  3. Undrar vad Polisen och Säkerhetspolisen under alla år har hållit på med då... Fångat råttor? Det var ju liksom inget som helst problem för fredliga Greenpeace att ta sig in och vara kvar. Borde vara en ännu lättare match för terrorister som knappast har några problem med att inte ta hänsyn till personalens liv.

   Radera
 8. Liberalmuppar är också ett gångbart uttryck...

  SvaraRadera
 9. Vilka är det som har sett till att vi har "gamla" kärnkraftverk? Vilka är det som driver en fördröjande och förhindrande politik kring alla aspekter med kärnkraft i Sverige?
  Nä, de e dags att göra som Finland. Mer billig energi åt folk o industri. Hela den här hysterin kring kärnkraftens farlighet är kraftigt överdriven. Dessutom helt orimlig om man vill ha Fukushima som nåt exempel på nånting. Men det är som det är med miljökommunisterna ... de famlar efter halmstrån, skriker o gnäller som småflickor på dagis för att få sin vilja igenom.
  Nä, nu e de dags för Sisu-energin att ta platsen från alla panikviftande känslostormare, som tror o tycker en massa irrelevant strunt om kärnkraften. Kärnkraft är framtidens energislag om vi inte vill stagnera våra västerländska ekonomier och förvandlas till regelrätta Sovjetstater med "miljöpolitiker" som står och bortförklarar sig stup i kvarten och får oliktänkare att försvinna "in i tystnaden".

  SvaraRadera
 10. Lustigt att blogginnehavaren uppmanar till en anständig saklig samtalston när han i sitt eget inlägg kostar på sig att kalla folk som inte delar hans syn för miljömuppar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, en liten poäng till dig. Men, problemet är att epitetet "miljömupp" är välförtjänt. Om man granskar den röd-bruna ideologin och dess konsekvenser för miljön så inser man snabbt att MP borde döpas om till KKP, Kol-och-Kommunist-Partiet, till exempel.

   När Birgitta Dahl införde tankeförbudet gav hon samtidigt uppdrag till Vattenfall att planlägga ersättningskraft till våra kärnkraftverk, gissa varför hon kallas Kol-Britta! Ritningarna på kraftverken har jag själv sett med egna ögon.

   Grönärtorna och deras organisation är ett pur-exempel på den slutliga extremen av totalitär och förvillad grön politik. Organisationen är toppstyrd utan demokratiskt inflytande från (sekt-) medlemmarna, rör sig med omfattande tillgångar och har ett ganska rymligt samvete när det gäller saklighet i debatter. PR-stunts och rapporter som produceras av "experter" är som bäst science fiction, men de är duktiga på att dra in pengar för fortsatt finansiering av den terrorverksamhet man bedriver.

   Kort sagt, "miljömupp" är ett ganska snällt uttryck mot vad man i somliga fall egentligen beskriver, själv föredrar jag 'gröna khmerer' (khemer verte) det blir mer rättvisande.

   Hälften av MPs riksdagsledamöter tror ju på el-allergi dessutom, så den kognitiva impedansen i denna samling är omfattande för att inte tala om förödande för Sverige!

   Radera
 11. @niklas Eriksson: förskönande omskrivningar om verkliga fenomen har aldrig gagnat en saklig debatt. :-) Det handlar enbart om varudeklaration.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.