2012-11-20

Integration och incitament


Sverige är rätt kasst på integration, visar det sig vid en europeisk jämförelse. [SvD» | SR»]

Jag kan inte låta bli att tänka på hur de gör i Solna, som tycks lyckas bättre än många andra kommuner med sitt integrationsarbete.

Där är, om jag förstått saken rätt, linjen att om man får bidrag – då skall man vara på sin svenska-undervisning hela tiden (om man inte är ute på en jobbintervju). Och eftersom svenska för invandrare är så inutavhelvete tråkigt, så lägger folk in en högre växel för att komma därifrån så snabbt som möjligt. Resultatet blir bättre kunskaper i svenska språket och fler som går ut i jobb.

Det där med att förstå och använda incitament rätt är inte så dumt...

15 kommentarer:

 1. Så görs även i min stadsdel och jag skulle tro att det är gemensamt för hela Stockholms stad. Försörjningsstöd är ju inte kravlöst på något sätt. Och vad SFI beträffar är nog huvudproblemet att det är DÅLIGT snarare än tråkigt. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalla det snarare uselt, snarare än dåligt. Svenska är redan till att börja med ett av de svåraste språken att lära sig.

   Och redan i vanliga skolan kan man se att läraryrket är så pass "hett eftertraktat" att man inte kan hitta tillräckligt många skickliga lärare villiga att fylla platserna.

   Radera
 2. @hax, Verkar inte riktigt vara så enkelt, läs gärna inslag.se om Solna och Södertäle:
  http://inslag.se/journal/2012/9/24/mottagandet-och-otacken.html

  SvaraRadera
 3. Jo, fast Solna hade väl privatiserat hela SFI och ställt lite krav på kvalitet i upphandlingen...

  SvaraRadera
 4. Som första generationens invandrare vill jag av egen erfarenhet förklara problemet med svensk invandringspolitik, och där jag anser att Sverigedemokraterna har en punkt.

  I dagsläget importeras invandrare en masse, i många fall på grund av humana anledningar självklart, men sättet som det utförs leder snarare till segregation. Invandrare skickas till små områden som Rinkeby, Rosengård, Södertälje med mera i massantal, där det enda som kommer hända är att de fortsätter och utvecklar på sin egen kultur istället för att anamma och integreras i den svenska. Samtidigt ger bidragstagandet dom inget incitament till att etablera sig i Sverige, varken på arbetsmarknaden eller på kulturell nivå. Slutresultatet blir att vi får två olika vitt skilda kulturer.

  Sättet att lösa invandringsproblemet enligt mig är att sprida ut invandrare över hela Sverige, och se till att de får leva bland Svenskar, snarare än andra flyktingar. Samtidigt ska de inte få kunna leva på bidragsnivå (som ändå är en mycket högre nivå än det de hade i hemlandet), utan ges incitament till att försöka lära sig svenska och anpassa sig till samhället. På så sätt kommer de integreras i det svenska samhället, och de delar av den svenska kulturen som är överlägsen deras kommer att ta över deras livsfilosofi, och den del av deras kultur som är överlägsen den svenska kommer att förbli och influera oss, och på så sätt tjäna samtliga folkslag.

  Det blir svårt att integrera invandrare på grund av två anledningar: Mängden som tas in varje år, och sättet som de tas in på.

  Dagens invandringspolitik förstör snarare än hjälper för invandrares integrering, och därför anser jag att riksdagspartierna är lika kassa som SD på den fronten. SD är trots allt ett missnöjesparti, och sånna växer fram av en anledning.

  SvaraRadera
 5. Den nationella strategin för integration i Sverige kan sammanfattas enkelt: "Skaffa ett jobb så löser sig allt."

  Det är en dålig strategi i mina ögon, eftersom den är så passiv den kan bli. Den förstärker också segregation, där segregation bildats. Det genom att invandrare söker sig till arbete där ingen svenska talas. Det är ingen slump att vi ha "invandrartäta" arbeten i Sverige. Ofta lågavlönade och lågstatusarbeten.

  Jag tycker det finns anledning att resonera över den nationella strategin och ställa sig en tanke om vi inte kan göra det bättre än att överlåta detta problem åt "marknaden".

  Frågan är för viktig för att hanteras så slapphänt, även om den kanske måste vara en del av lösningen - men inte hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom utannonseras många jobb idag med krav om att man ska kunna syrianska odyl. talar du svenska behövs du inte. Och det är inte tolk-jobb som är i fråga, utan typ lagerjobb, butiksbiträden osv. De enstaka jobb som mångkulturen skapar går visst bara till nybyggarna själva så frågan kvarstår; vad vinner jag som svensk på massinvandringen?

   Radera
 6. @Erik Lönroth - nej jobb löser inte allt, men utan jobb löses inget. Med en inkomst i form av lön gör att möjligheten att förändra sitt liv på sitt egna sätt förbättras - möjligheten till lycka (låter bättre med the pursuit of happiness).
  I nästa steg löser sig ännu mer med att de nytillkomna har jobb, eftersom deras barn inte behöver leva med föräldrar som är tvugna att vända på varenda krona för att ha råd med skolutflykter, nya kläder etc. Med andra ord andragenerationens invandrare känner inte ett utanförskap redan från dag ett (vilket är ett ännu större problem om de upplever det så).
  Sedan är det inget problem _i sig_ att grupperingar är mer vanliga inom vissa bostadsområden än andra och till lika att det är mer vanligt med andra grupperingar inom vissa jobb, så länge möjligheten att ändra dessa förhållanden finns hos individerna (åtminstone upplevs som möjligt och gärna även upplevs som troligt om viljan fanns). Om du inte håller med mig bör du i sådana fall även vara för förflyttningar i vad som enligt alla definitioner anses som svenskar ska vara tvungna att byta bostadsområden och/eller jobb eller motivera varför bara en grupp av människor ska vara tvungna till det.

  SvaraRadera
 7. Det är intressant att undersökningen inte tycks ta hänsyn till att dom övriga länderna inte tar emot (tar samma ansvar) lika många invandrare som Sverige relaterat till folkmängden.

  SvaraRadera
 8. Det finns massor av privata utförare av SFI i Stockholmsområdet. Det gör dock inte kvaliteten av nödvändighet bättre. Vissa av dem använder inte ens kurslitteratur utan kopierar upp stenciler (billigt). Hur det ser ut just i Solna vet jag inte. Men problemen med SFI är mer än bara en driftsfråga.

  SvaraRadera
 9. hmmm....
  så länge man inte är klar med sina SFI studier, så har man rätt till bidrag....
  varför då någonsin bli klar med sina SFI studier?

  SvaraRadera
 10. Min hustru läste på SFI i ca en månad innan hon fick "tenta av" trots att hon pratade flytande svenska. Däremot förundrades hon av två saker:

  a) Att så många av "eleverna" alltid hade ursäkter för att inte vara med, eller helt enkelt bara var fysiskt närvarande. (Tandläkaren i området måste haft fullt upp med tanke på alla som skulle till honom ;-)

  b) Vilken skräpnivå det var på undervisningen - eller som hos själv sa: - Vad är det här? En förskola för vuxna?!?

  Idag är hon utbildad lärare och jobbar på just en förskola. - Vi har högre ambitioner/mål på förskolans 1-3 åringar än vad SFI hade på oss!

  I bland verkar det som om att det är rasistiskt att ställa krav på invandrare. Min hustru och flera i bekantskapskretsen tyckte att det var förnedrande att behöva utsättas för SFIs daltande. Måste ärligt talat säga att jag varken förstår mig på svenska invandringsmottagandet eller det som är PK om invandringen!

  Skulle mottagandet göras om så det fungerar så skulle också integrationen fungera bättre och vidare att motståndet att ta emot invandrar minska! Det är ju WIN-WIN för vem skulle förlorar på det?

  SvaraRadera
 11. Om vi skulle följa frihetsideologin så skulle vi inte ha något SFI över huvud taget...

  SvaraRadera
 12. Ganska talande att du inte berört SOU http://www.regeringen.se/sb/d/15547/a/203123

  med ett enda ord..helt ok eller?

  SvaraRadera
 13. Skicka tillbaka alla muslimer till deras ursprungsländer så försvinner alla problem med integration av övriga invandrare

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.